Jak obnovit vztah po nevěře?

Eva Vogelová

Podvedli jste svého partnera, nebo jste byli podvedeni? Oba jste se rozhodli, že váš vztah zachráníte? Nechcete se rozcházet a dáte si druhou šanci? Poradíme vám, jak uzdravit vztah po nevěře. Počítejte s tím, že to nelze provést ze dne na den. Musíte být trpěliví. Důvěra se buduje postupně, může to trvat několik týdnů či měsíců. Bude záležet na tom, jak moc se máte rádi a dokážete spolu komunikovat.

Několik dní si od sebe odpočiňte

Váš vztah bude po nevěře boj, je potřeba si od sebe trochu odpočinout. I když jste se rozhodli, že spolu nadále zůstanete, oddělte se na několik dní. Zajeďte si s přáteli na výlet, navštivte svoji rodinu nebo jděte stanovat za město. Budete mít dostatek času přemýšlet o vztahu. Měli byste si urovnat v hlavě, co musíte změnit, aby váš vztah nadále fungoval. Pokud jste podváděli vy, přemýšlejte o tom, proč jste to udělali. Pokud jste byli podvedení, uvažujte nad tím, co by pro vás váš partner mohl udělat, abyste mu byli schopni nevěru odpustit a necítili k němu odpor. Pokud nemůžete nikam odjet, spěte několik dní odděleně a zavírejte se do místnosti, kde budete sami. Nejlepší by bylo, kdyby vás přátelé u sebe nechali přespat, abyste se s partnerem nemuseli několik dní vídat.

Poté, co strávíte několik dní sami, si spolu promluvte

Buďte k sobě upřímní, ale snažte se nehádat. Pokud jste byli podvedení, svému partnerovi nevěru nevyčítejte. Řekněte mu, co by měl dělat, abyste mu byli schopní odpustit. Oba se domluvte na tom, jakým směrem by se měl váš vztah ubírat. Hádky v tomhle případě ničemu nepomohou, naopak všechno jen zhorší. Opravdu se snažte ze všech sil zachovat klid, zatlačte na chvíli emoce do pozadí. Myslet rozumem je v této chvíli nejdůležitější.

Nešpehujte svého partnera

Pochopitelně chcete svého partnera špehovat, protože se bojíte, že vás podvede znovu. Nedělejte to. Znamená to, že mu vůbec nevěříte. Váš vztah nebude bez důvěry nikdy fungovat. Myslete na to, že on to také nemá jednoduché. Pokud vás opravdu miluje, trápí se tím, že vás podvedl. Pravděpodobně si to vyčítá. Dlouho mu bude trvat, než se přenese přes to, co vám provedl. Dejte mu čas, aby se z toho vzpamatoval, nechtějte po něm, aby vám hned ležel u nohou. Časem si získá vaši důvěru zpět, může to jen chvíli trvat.

Navštivte odborníka

Pokud zjistíte, že si už nerozumíte jako dříve a konverzace mezi vámi vázne, navštivte párového terapeuta. Půjde sice o běh na dlouhou trať, ale pravděpodobně vám ten vztah za to stojí, když jste se rozhodli v něm pokračovat. Odborník vás bude pozorovat z nestranného úhlu a poradí vám, co by vás dva mohlo sblížit. Díky němu byste si mohli znovu najít cestu k sobě. Pokud jste už zkoušeli nejrůznější způsoby, jak začít znovu, a nevyšlo vám to, zcela vážně o párovém terapeutovi začněte přemýšlet. Bude to pro vás poslední šance na obnovu vztahu po nevěře.

Témata:, ,