Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ministerstvo nepovolilo EMH stanovení dobývacího prostoru lithia. Chce vědět, jak se bude těžit

Ekonomika

  16:36
PRAHA - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) neodsouhlasilo australské firmě European Metals Holdings (EMH) stanovení dobývacího prostoru pro těžbu lithia u Cínovce v Krušných horách. Novinářům to ve čtvrtek na návštěvě Jihočeského kraje řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Vzorky získané průzkumem vrty firmou Geomet, jsou uložené v sídle společnosti v Dubí. foto: Ondřej BičištěMAFRA

HUDEMA: Národní poklad. Lithium bude kontrolovat stát, zisk je ale nejistý

Získání souhlasu MŽP ke stanovení dobývacího prostoru je jednou z prvních fází zahajování těžby. Český rozhlas - Radiožurnál uvedl, že rozhodnutí ještě není pravomocné a firma se proti němu chce odvolat. V úterý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že skupina ČEZ dá EMH půjčku a prověří možnost těžby lithia.

MŽP podle Brabce prodloužilo EMH jednu licenci, ale souhlas ke stanovení dobývacího prostoru lithia, používaného pro výrobu autobaterií, nedalo. „O té druhé žádosti, která hovořila o tom, že žadatel chce žádost na stanovení průzkumného území nebo dobývacího prostoru ještě na tzv. Cínovec 4, rozhodlo záporně s tím, že si ještě (úředníci MŽP) vyžádali další doplňující informace,“ řekl ministr.

Cínovec
Cínovec

Radiožurnál uvedl, že podle mluvčího MŽP Ondřeje Charváta nesplnila společnost Geomet, dceřiná firma EMH vlastnící licenci na těžbu lithia u Cínovce, požadavky na udělení povolení.

Brabec novinářům řekl, že přesně nezná důvody neudělení souhlasu. „Ale tam je zásadní jeden argument, a to je to, že stále ještě nebyly předloženy další postupy, jak s tím ložiskem dál,“ uvedl. Stát chce vědět, jaký bude způsob těžby, jak se vytěžený materiál bude zpracovávat a jaký bude harmonogram prací, což podle ministra stále není jasné.

Stanovením dobývacího prostoru by firmě vzniklo oprávnění k těžbě na vymezeném území. Ale samotné řízení o stanovení prostoru může začít právě až po souhlasu MŽP.

Ministr průmyslu Havlíček na úterním briefingu oznámil, že energetická skupina ČEZ, kterou ze 70 procent vlastní stát, prozkoumá možnosti těžby lithia u Cínovce. EMH proto ČEZ poskytne půjčku dva miliony eur (51,2 milionu Kč). ČEZ se pak do konce roku rozhodne, jestli do EMH kapitálově vstoupí, nebo si nechá půjčku vrátit. Lithium bylo jedním z hlavním témat sněmovních voleb v roce 2017 a vyvolalo spory v tehdejší vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Autor: