Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kapitánka lodi Sea-Watch 3 Racketeová vyzvala země EU, ať spolupracují při přijímání zachráněných lidí

Svět

  17:03aktualizováno  20:52
Agrigento (Itálie) - Německá kapitánka humanitární lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová ve čtvrtek po výpovědi u italského soudu vyzvala Evropskou unii, aby předešla blokádám humanitárních lodí s migranty. Racketeová je v Itálii vyšetřována kvůli porušení zákazu vplout do italských vod a podezření z napomáhání ilegální migraci. O tom, zda bude obviněna, rozhodne státní zastupitelství nejdříve v září, informovala německá média.

Kapitánka lodi Sea-Watch3 Carola Racketeová opuští soud ve městě Agrigento v Itálii. foto: Pasquale Claudio Montana Lampo/ANSA

Německá kapitánka chce převézt do Evropy půl milionu migrantů. ‚Musíme je dostat do bezpečné země‘

Jedenatřicetiletou kapitánku zadržela italská policie 29. června poté, co navzdory italskému zákazu vplula s lodí Sea-Watch 3 do italských teritoriálních vod se 40 africkými běženci na palubě. Racketeová byla pak držena v Itálii v domácím vězení, než soud 2. července opatření zrušil.

Hned po připlutí do přístavu zadržela kapitánku Racketeovou policie.
Plavidlo italské neziskové organizace Mediterranea Saving Humans.

Advokát Alessandro Gamberini ve čtvrtek novinářům řekl, že Racketeová může kdykoli odcestovat do Německa. Na otázku, zda tam odjede, odpověděla kapitánka kladně, neupřesnila ale, kdy tak učiní. Podle německého portálu TAG24 se nedá čekat rychlé rozhodnutí italské justice, zda kapitánku obviní, či nikoli. Už dříve státní zastupitelství podle TAG24 dalo najevo, že se k tomu nechystá dříve, než „po létě“.

„Jsem opravdu ráda, že jsem mohla detailně vylíčit záchrannou akci, kterou jsme provedli 12. června,“ řekla Racketeová před soudní budovou po své čtyřhodinové výpovědi. Humanitární loď zachránila migranty u libyjského pobřeží. Provozovatel plavidla, nezisková organizace Sea-Watch, tvrdí, že libyjská pobřežní hlídka by nestihla k potápějícímu se člunu včas doplout.

Racketeová doufá ve spolupráci evropských zemí

„Upřímně doufám, že Evropská komise - teď když byl zvolen nový (Evropský) parlament - se bude ze všech sil snažit, aby se taková situace neopakovala, a že všechny evropské země budou v budoucnu spolupracovat ohledně přijímání lidí, které zachrání civilní lodě,“ řekla ve čtvrtek také Racketeová.

Kvóty nebudou, jinak nic nového. Ministři vnitra EU v Helsinkách společné řešení migrace nenašli

Země EU řeší problém s migrací z Afriky a Blízkého východu neúspěšně už několik let. Masový příliv migrantů přes Řecko v roce 2015 unii pomohla zastavit dohoda s Tureckem, poté se ale hlavní branou migrantů do Evropy přes Středozemní moře stala Itálie. Tento příliv zastavila přísná migrační politika nové italské vlády a zejména radikální postupy ministra vnitra Mattea Salviniho. Nyní se ale zdvihá migrační vlna z Afriky do Španělska.

Postup německé kapitánky, která nedbala hrozby trestu vězení a vysoké pokuty a vplula do italských vod, následovalo tento měsíc několik dalších lodí nevládních organizací.

Stejně jako Itálie uzavírá své přístavy lodím nevládních organizací s migranty i 

Německá kapitánka podala trestní oznámení na Salviniho. Žádá zablokování jeho účtů na sociálních sítích

Malta. Tyto země, které leží z evropských zemí nejblíže libyjským břehům, odkud vyplouvá velká část migrantů do Evropy, se uzavíráním přístavů snaží donutit EU k systémovému řešení migrace.

Ve čtvrtek jednali ministři vnitra EU na neformální schůzce v Helsinkách, kde se jim opět nepodařilo dosáhnout dohody o společném evropském mechanismu řešení migrace.

Autor: