Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trnava postupuje po dramatickom rozstrele, ďalej aj DAC. Liptáci končia

Futbalisti Spartaka Trnava postúpili do 2. predkola Európskej ligy UEFA 2019/2020, v ktorom narazia na Lokomotiv Plovdiv.

18.07.2019 20:27 , aktualizované: 19.07.2019 09:52
Alex Sobczyk Foto: ,
Radosť Alexa Sobczyka po strelení úvodného trnavského gólu.
debata (15)

Po minulotýždňovej prehre 0:2 na ihrisku Radniku Bijeljina z Bosny a Hercegoviny dokázali zmazať manko v riadnom hracom čase štvrtkovej odvety na Štadióne Antona Malatinského a v jedenástkovom rozstrele triumfovali 3:2.

FC Spartak Trnava – FK Radnik Bijeljina 2:0 pp (2:0, 1:0), 3:2 v rozstrele z 11 m – prvý zápas 0:2, postúpil FC Spartak Trnava
Góly: 10. Sobczyk, 87. Mihálek. Rozstrel: Tešija – 1:0, Merajič – 1:1, Sobczyk – 2:1, Motika – nedal, Záhumenský – nedal, Mekič – 2:2, Lovat – nedal, Plavšič – nedal, Jakúbek – 3:2, Popara – nedal,
ŽK: Halilovič, Mitrea, Záhumenský, Mesík, Tešija, Mihálek, Rusov – Radovič, Simonovič, Peco, Plavšič, Kozič, ČK: 108. Mitrea po 2. ŽK. Rozhodovali: Hasanov – Husejnov, Hashimov (všetci Azer.), 4222 divákov.
Trnava: Rusov – Oršula (80. Mihálek), Mesík, Mitrea, Záhumenský – Dangubič (64. Kelemen), Halilovič (93. Turňa), Tešija, Lovat – Tavares (77. Jakúbek), Sobczyk
Bijeljina: Kozič – Sušič (61. Merajič), Simonovič, Šubert, Radovič – Popara, Mekič – Peco, Djurič (88. Bradonjič), Maksimovič (99. Plavšič) – Zukič (54. Motika)

Spartak vyrukoval so štyrmi zmenami v zostave v porovnaní s prvým duelom v Bosne, jeho súper nastúpil s identickou jedenástkou ako pred týždňom. Domáci sa ujali vedenia už v 10. minúte, keď Sobczyk vydoloval v skrumáži loptu spod ležiaceho obrancu a z niekoľkých krokov ju zasunul do prázdnej brány – 1:0. V 20. minúte Mitreovu prudkú hlavičku k žrdi zneškodnil pozorný Kozič, domáci vyťažili iba roh.

Spartak sa snažil o strelenie druhého gólu, ktorým by zmazal manko z prvého súboja. Zároveň si však musel dávať pozor na zadné dvierka ako pri situácii z 23. minúty, keď po centri Maksimoviča hlavičkoval Zukič nad Rusovovu bránu. V 35. minúte si Tavares šikovne cez obrancu pripravil loptu na strelu, no v čistej šanci tesne minul ľavú žrď. Vzápätí sa mladý útočník „andelov“ dostal k hlavičke po centri Oršulu, ale Kozič bol pripravený.

Postup Dunajskej Stredy a Trnavy v EL Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Erick Davis a Marko Divkovič (obaja DAC) a v...

V 47. minúte mohlo byť 2:0 po zblokovanom Lovatovom cenri, ktorý dopadol na brvno hosťujúcej brány. Spartak si vzal z nevydareného prvého súboja ponaučenie, v odvete hral koncentrovanejšie, bojovnejšie a najmä bol aktívnejší v útoku. V 61. minúte hostí opäť zachránila horná žrď po hlavičke Mesíka. Druhý gól visel na vlásku, lenže čas na jeho strelenie sa Spartaku krátil.

V 78. minúte sa dostal do zakončenia striedajúci Jakúbek, ktorého hlavičku na zadnej žrdi brankár reflexívne zneškodnil. O pár sekúnd dal o sebe vedieť ďalší nový muž na ihrisku Kelemen, no netrafil bránu. Štadión „explodoval“ gólovou radosťou v 87. minúte, keď sa po veľkej chybe hosťujúceho brankára presadil hlavou Mihálek a poslal duel do predĺženia – 2:0.

Tréner Trnavy Ricardo Chéu rozdáva pokyny... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Ricardo Chéu Tréner Trnavy Ricardo Chéu rozdáva pokyny hráčom pred predĺžením.

V ňom mohol posadiť Spartak na koňa Mihálek, jeho hlavičku však Kozič chytil. Hráčom oboch mužstiev ubúdali sily, hralo sa opatrnejšie s dôrazom na defenzívu. V 108. minúte prišli Trnavčania o svojho kapitána Mitreu, ktorý za faul dostal druhú žltú a automaticky červenú kartu.

Krátke oslabenie však bez problémov prežili a v jedenástkovom rozstrele sa na nich usmialo šťastie, keď o víťazstve slovenského zástupcu rozhodol Jakúbek a najmä dva bravúrne zákroky „penaltového“ špecialistu Rusova.

Hlasy (zdroj: RTVS):

Ricardo Chéu (tréner Trnavy): "Toto sme si želali. ale musíme zostať pokojní. Všetci sme šťastní, no musíme myslieť na novú ligovú sezónu, ktorá sa začína už počas víkendu. Dnes sme si vypracovali dosť šancí a tešíme sa z postupu. Na penaltách sme pracovali, nepovažujem ich za lotériu. Dnes rozhodlo to, ze náš brankár v rozstrele zachytal dobre. Plovdiv je veľká výzva, ale teraz musíme myslieť na ligu.

Dobrivoj Rusov (brankár Trnavy): „Hráčov súpera sme dobre nepoznali, tak sme sa nemohli pripraviť na penalty. Počas celého duelu som nemal prácu, takže pred chlapcami musím sňať klobúk. Mohli sme vyhrať aj vyšším rozdielom. To, že som pomohol tímu v penaltách je moja práca, od toho som tam.“

DAC vyradil Cracoviu

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda postúpili do 2. predkola Európskej ligy, keď remizovali na štadióne poľskej Cracovie Krakov 2:2 po predĺžení a po minulotýždňovej domácej remíze 1:1 si o tretie predkolo zahrajú proti gréckemu Atromitosu.

Prvý zápas bude na programe v MOL Arene vo štvrtok 25. júla, odveta následne o týždeň neskôr v Grécku (1. augusta).

Už v 2. minúte otvoril skóre portugalský útočník Cracovie Rafael Lopes, DAC ale na začiatku druhého polčasu vyrovnal vďaka severoírskemu reprezentantovi do 21 rokov Connorovi Ronanovi. Duel napokon dospel do predĺženia, v ktorom v 94. minúte dostal hostí do vedenia venezuelský útočník Eric Ramírez. Na postupe hostí už nič nezmenil ani gól v 120.+2 minúte domáceho Filipa Piszczeka.

Cracovia Krakov – FC DAC 1904 Dunajská Streda 2:2 po predĺžení (1:0, 1:1) – prvý zápas: 1:1, do 2. predkola EL 2019/2020 postúpila Dunajská Streda
Góly: 2. Guimaraes Lopes, 120.+ F. Piszczek – 47. Ronan, 94. Ramírez, ŽK: 9. Jablonský – 5. Čmelík, 15. Koštrna, 90.+ Davis, 105.+ Kalmár, 120.+ Blackman, rozhodovali: Tzilos – Koula, Buxbaoum (všetci Gréc.)
Krakov: Peškovič – Rapa, Helik, Jablonský, Datkovič, Ferraresso – Hanca (95. F. Piszczek), Dabrowski (72. Dimun), Gol, Čečarič (106. Rubio) – Guimaraes Lopes (84. Wdowiak), Van Amersfoort
Dunajská Streda: Jedlička – Koštrna, Šatka, D. Kružliak, Davis – M. Vida – Čmelík (24. Blackman), Ronan, Kalmár (106. Taiwo), M. Divkovič (120. Beskoro­vajnyj) – Ramírez (98. K. Vida)

Connor Ronan oslavuje vyrovnávajúci gól DAC v... Foto: TASR, Jakub Kotian
Connor Ronan Connor Ronan oslavuje vyrovnávajúci gól DAC v Krakove.

Do odvety tréner DAC Peter Hyballa urobil jednu zmenu oproti prvému súboju, na miesto Kristophera Vidu od začiatku poslal do hry Erica Ramireza. Zápas sa ešte ani poriadne nezačal, keď Lopes prebral loptu na hranici pokutového územia a prudko ju pravačkou poslal k ľavej žrdi – 1:0.

V 6. minúte po chybe hosťujúcej obrany zakončil Gol, ale skóre sa nezmenilo. Na druhej strane s výhodnej pozície mohol zahroziť Davis z priameho kopu, ale vystrelil nad. V 13. minúte mohol zvýšiť Čečarič, ktorý dostal výbornú prihrávku do pokutového územia, ale vystrelil tesne vedľa.

V 22. minúte mal gól na nohe hosťujúci M. Vida, strelu ľavačkou však slovenský brankár domácich Peškovič vyrazil na roh. Na druhej strane pohrozil hlavou Jablonsky. V 24. minúte Dunajská Streda prvýkrát vystriedala, namiesto Lukáša Čmelíka išiel do hry Blackman. DAC sa pomaly dostal do tempa, ale bránu domácich vážnejšie nevedel ohroziť.

V 39. minúte stratil loptu M. Vida na vlastnej polovici, domáci išli do prečíslenia, strelu Hancu však Jedlička bravúrne vyrazil. Z následného rohového kopu ešte poslal Helik loptu nad. V 43. minúte Ronanov center poslal na bránu Kružliak, ale Peškovič bol opäť na mieste.

DAC ukázal parádny vstup do druhého polčasu, v 47. minúte po centri Davisa poslal Ronan loptu z prvej do siete – 1:1. V 50. minúte mohol po peknej akcii skórovať aj Ramirez, ale Peškovič jeho strelu zlikvidoval.

V 59. minúte pohrozili domáci, hlavičku Helika však Jedlička zneškodnil. V 70. minúte zahrávali domáci rohový kop, najlepšie vyskočil van Amersfoort a hlavou trafil brvno. Následne sa neujali ani pokusy Kalmára a Divkoviča, pretože výborný Peškovič bol vždy pozorný. Domáci mohli rozhodnúť v 87. minúte, Rapa poslal tvrdý prízemný center pred bránu, ale nikto z domácich hráčov naň nedočiahol.

Duel tak dospel do predĺženia, v ktorom už po štyroch minútach využil hrubú chybu domáceho obrancu Ramirez a šikovne prekonal Peškoviča. Na druhej strane mohli vyrovnať domáci, ale van Amersfoort trafil brvno. Domáci sa tlačili dopredu, ale obrana DAC a brankár Jedlička odolávali. V nadstavenom čase druhého predĺženia sa ale domácim napokon podarilo vyrovnať, keď Piszczek prekonal Jedličku. To však už nič nezmenilo na tom, že Dunajská Streda postúpila.

Ľubomír Šatka, obranca DAC: „Bolo to špecifické, snažil som sa na to nemyslieť. Snažil som sa koncentrovať celých 120 minút. Som rád, že som odišiel ako víťaz. Bolo to fantastické rozlúčiť sa takýmto spôsobom. Bola tu fantastická partia. Bol to ťažký zápas, dostali sme prvý gól, trafil to ku tyčke, brankár nevidel cez mňa. Hovorili sme si potom, že ich ubeháme a dali sme nakoniec góly.“

Ružomberok padol aj v Sofii

Futbalisti MFK Ružomberok vypadli v 1. predkole Európskej ligy UEFA 2019/2020. Vo štvrtkovej odvete na štadióne bulharského Levski Sofia nestačili na svojho súpera 0:2 a nepodarilo sa im tak zmazať manko 0:2 z minulotýždňového domáceho prvého súboja.

Ružomberčan Alexander Mojžiš medzi Davidem... Foto: TASR, Dušan Hein
Alexander Mojžiš, Davide Mariani, Ilja Jurukov Ružomberčan Alexander Mojžiš medzi Davidem Marianim a Iljom Jurukovom z Levski Sofia počas úvodného zápasu 1. predkola Európskej ligy.

Skóre duelu otvoril v 33. minúte švajčiarsky stredopoliar Levski Davide Mariani a v nadstavenom čase pridal druhý gól Rakúšan Alar.

Zverenci trénera MFK Jána Haspru nedokázali streliť 26-násobnému bulharskému majstrovi v dvoch konfrontáciách ani jeden gól a v pohárovej Európe stroskotali na úvodnej prekážke.

Levski Sofia – MFK Ružomberok 2:0 (1:0) – prvý zápas: 2:0, do 2. predkola EL 2019/2020 postúpil Levski Sofia
Góly: 33. Mariani, 90.+ Alar, ŽK: 49. Rajnov – 51. Gál-Andrezly, 66. Twardzik, rozhodovali: Banari – Mardari, Ciobanu (všetci Mold.)
Levski Sofia: Mijatovič – Milanov, Kargas, Nuno Reis, Goranov – Rajnov (79. Alar), Thiam, Mariani – Paulinho (72. Jurukov), Kostov (58. Z. Dimitrov), S. Ivanov
Ružomberok: Krajčírik – Čurma, J. Maslo, Jonec, Mojžiš – Qose – Twardzik (74. Novotný), Kostadinov (70. Hašek), Takáč (67. Brenkus), Gál-Andrezly – Gerec

Ružomberok sa od začiatku snažil o aktívny futbal v snahe zmazať manko z prvého zápasu. Domáci ale hrali pozorne a snažili sa už v zárodku mariť snahu hostí. Napriek tomu sa v 12. minúte dostal do streleckej pozície Gerec, no z uhla jeho pokus kryl brankár domácich Mijatovič. Hralo sa najmä medzi šestnástkami, síce v dobrom tempe, ale chýbali čisté šance.

Zmeniť to mohli v 28. minúte Ružomberčania, po peknej kombinácii z pravej strany sa vo vnútri šestnástky dostal do zakončenia Gal-Andrezly, no tesne minul pravú tyč. Levski udrel z ničoho nič v 33. minúte, keď sa po šikovnej kolmici na stred šestnástky ešte do zakončenia nedostal Ivanov, ale odrazenú loptu predsa len do siete dokopol Mariani. V 43. minúte po rohu hostí hlavičkoval vysoký stopér Ján Maslo nad domácu bránu.

Cez polčas sa tréneri k zmenám v zostavách nerozhodli a obraz hry sa veľmi nezmenil ani na začiatku druhého polčasu. V 55. minúte sa opäť do náznaku šance dostal Gal-Anderzly, ale jeho strela z ľavej strany išla vedľa. Levski si hral svoju hru a v 59. minúte mohol zvýšiť po rýchlej akcii Goranov, prudko však vypálil nad bránu „Ruže“. Liptáci dreli, hra však bola často rozkúskovaná nedovolenými zákrokmi, čo vyhovovalo Bulharom.

Tí mohli pridať gólovú poistku v 71. minúte, ale Marianiho strela z dobrej pozície opäť minula a z úniku sa nepresadil ani striedajúci Dimitrov. Levski pridal plyn a v 75. minúte opäť Dimitrov a opäť z brejku nedokázal prekonať Krajčírika, ktorý mu skvele zmaril vyloženú šancu.

Hostia odpovedali akciou Gal-Andrezlyho, ktorý našiel z druhej vlny nabiehajúceho Brenkusa, ale ten vystrelil nad. Hra sa už úplne otvorila, ďalšiu šancu nepremenil Dimitrov. V závere Levski hosťom nedovolil vyrovnať, naopak v nadstavenom čase strelou z voleja stanovil skóre striedajúci Alar.

Hajduk Split vypadol s maltskou Gžirou

Futbalisti luxemburského klubu Jeunesse Esch sa prebojovali do 2. predkola Európskej ligy. Vo štvrtkovej odvete 1. predkola remizovali na pôde kazašského Tobolu Kostanaj 1:1 a postúpili vďaka gólu na súperovom ihrisku, doma uhrali remízu 0:0.

Inter Turku síce na vlastnom trávniku zdolal Bröndby Kodaň 2:0, ale už nezvrátil prehru 1:4 z úvodného duelu. Škótsky Aberdeen uspel na ihrisku Rovaniemi 2:1 a potvrdil víťazstvo rovnakým pomerom z domáceho stretnutia. Suverénne postúpili hráči Neftči Baku, keď na svojom štadióne triumfovali nad Sperantou Nisporeni 6:0 a nadviazali na výhru 3:0 z prvého zápasu.

Nepríjemný šok utrpel chorvátsky Hajduk Split, ktorý prehral doma s maltskou Gžirou 1:3, keď inkasoval v 90.+6 minúte. Hoci Split vonku vyhral 2:0, do 2. predkola ide maltský zástupca.

Ďalšie štvrtkové výsledky:

Tobol Kostanaj (Kaz.) – Jeunesse Esch (Lux.) 1:1, prvý zápas 0:0, postúpil Esch; Kajrat Almaty – Široki Brijeg (Bos.) 2:1, prvý zápas 2:1, Almaty; FK Makedonija – Alaškert (Arm.) 0:3, prvý zápas 1:3, Alaškert; Teuta (Alb.) – Ventspils (Lot.) 1:0, prvý zápas 0:3, Ventspils; Inter Turku – Bröndby 2:0, prvý zápas 1:4, Bröndby; Rovaniemi – Aberdeen 1:2, prvý zápas 1:2, Aberdeen; Riga – Olimpija Ľubľa 0:2, prvý zápas 3:2, Ľubľana; Craiova 1948 – Sabail (Azerb.) 3:2, prvý zápas 3:2, Craiova; Levadia Tallinn – Stjarnan (Isl.) 3:2 po prodl., prvý zápas 1:2, Stjarnan; Dynamo Minsk – Liepaja (Lot.) 1:2, prvý zápas 1:1, Liepaja; Haugesund (Nor.) – Cliftonville (Sev. Ir.) 5:1, prvý zápas 1:0, Haugesund; Petrocub-Hincesti (Mold.) – AEK Larnaka 0:1, prvý zápas 0:1, Larnaka; Apollon Limassol – Žalgiris Kaunas 4:0, prvý zápas 2:0, Limassol; Žalgiris Vilnius – Honvéd Budapešť 1:1, prvý zápas 1:3, Honvéd; Neftči Baku – Nisporeni (Mold.) 6:0, prvý zápas 3:0, Baku; Zrinjski Mostar (Bos.) – Akademija Pandev (Sev. Mac.) 3:0, prvý zápas 3:0, Mostar; Milsami Orhei (Mold.) – FCSB (Rum.) 1:2, prvý zápas 1:2, FCSB; Torpedo Kutaisi (Gruz.) – Šimkent (Kaz.) 0:2, prvý zápas 0:1, Šimkent; Vaduz – Breidablik (Isl.) 2:1, prvý zápas 0:0, Vaduz, Hapoel Beerševa – Laci (Alb.) 1:0, prvý zápas 1:1, Beerševa; Engordany (And.) – Dynamo Tbilisi 0:1, prvý zápas 0:6, postoupilo Dynamo; Progres (Luc.) – Cork 1:2, prvý zápas 2:0, Progres; Norrköping – Saint Patrick's (Ir.) 2:1, prvý zápas 2:0, Norrköping; Hibernians (Mal.) – Soligorsk (Biel.) 0:1, prvý zápas 0:1, Soligorsk; Fehérvár – Zeta (Č. Hora) 0:0, prvý zápas 5:1, Fehérvár; B36 Tórshavn (Faer. ostr.) – Crusaders (Sev. Ir.) 2:3, prvý zápas 0:2, Crusaders; Kukësi (Alb.) – Debrecín 1:1, prvý zápas 0:3, Debrecín; Mura (Slovin.) – Maccabi Haifa 2:3, prvý zápas 0:2, Haifa; Hajduk Split – Gzira (Mal.) 1:3, prvý zápas 2:0, Gzira; Škupi (Sev. Mak.) – Pjunik (Arm.) 1:2, prvý zápas 3:3, Pjunik; Vitebsk (Biel.) – Kuopio 1:1, prvý zápas 0:2, Kuopio, Glasgow Rangers – St. Joseph's (Gibr.) 6:0, prvý zápas 4:0, Rangers; Budučnost Podgorica – Narva Trans (Est.) 4:1, prvý zápas 2:0, Podgorica; Ballymena (Sev. Ir.) – Malmö 0:4, prvý zápas 0:7, Malmö; Domžale (Slovin.) – Balzan (Mal.) 1:0, prvý zápas 4:3, postoupilo Domžale; Radnički Niš – Flora (Est.) 2:2, prvý zápas 0:2, Flora; Kilmarnock – Connah's Quay Nomads (Wal.) 0:2, prvý zápas 2:1, Quay; Legia Varšava – Europa (Gibr.) 3:0, prvý zápas 0:0, Legia; Reykjavík – Molde (Nor.) 0:0, prvý zápas 1:7, Molde; Shamrock Rovers (Ir.) – Brann Bergen 2:1, prvý zápas 2:2, Shamrock.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #MFK Ružomberok #Levski Sofia #DAC Dunajská Streda