Mein Gott! Cena bankovky vyskočila na 15 tisíc. Experti kroutí hlavou

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 19. 7. 2019 | 19 komentářů
Kdo uspěl v dlouhé nedělní frontě, může na osmdesátinách Karla Gotta vydělat. Než bublina splaskne. A jak jsou na tom pamětní dvacetikoruny nebo stovka s Rašínem?
Mein Gott! Cena bankovky vyskočila na 15 tisíc. Experti kroutí hlavou

Její nominální hodnota je nula, koupit šla za 50 korun. Teď ji můžete prodat třeba i za 15 tisíc korun. Lidé, kteří se profesně zabývají sběratelstvím, ale nevěří, že by si pamětní bankovka k 80. narozeninám Karla Gotta udržela takhle vysokou hodnotu i do budoucna.

„Bublina určitě splaskne, to je jisté. Cenu neumím odhadnout – třeba pod 1000 Kč? Ale pro mě je i to moc,“ říká Roman Veselý, sběratel a majitel pražské prodejny Aurea Numismatika.

Bankovka s Gottem patří do série pamětních eurobankovek s nulovou nominální hodnotou. Spadají pod projekt Euro Souvenir, který vznikl před čtyřmi lety. Pamětní bankovky se tisknou v sérii o 5000 kusech na bavlněný papír, na který jsou tištěny i pravé bankovky. Mají i některé ochranné prvky ze skutečných eurobankovek.

„Výroba probíhá ve francouzské tiskárně cenin, která vyrábí i pravé eurobankovky. I koncept nulaeurových suvenýrů pochází z Francie. Před čtyřmi lety jej vytvořil Richard Faille a jeho hlavní filozofií je podpora turismu a propagace jedinečných kulturních památek a významných osobností Evropy,“ říká Vladislav Klajban, výkonný ředitel společnosti Nunofia, která v Praze zajišťovala prodej bankovky s Gottem.

O prodej ze dvou bankomatů v prodejně Supraphonu na pražském Václavském náměstí měli lidé v neděli velký zájem. Během čtyř hodin bylo vyprodáno.

A zájem trvá. Jenom na aukčním portálu Aukro.cz najdeme desítky nabídek k prodeji bankovky. U těch, kde je možné přihazovat, se dražby účastní třeba i přes deset lidí a někdy se cena vyšplhala už na 15 tisíc korun. Vypadá to, že zájemci o nákup skutečně jsou a že nezůstává jenom u přání lidí, kteří si v neděli vystáli frontu.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

„Sběratelé těchto pamětních bankovek i fanoušci, na které se v den mistrových narozenin nedostalo, jsou nyní ochotni za tento tisk zaplatit částku zhruba od pěti do 12 tisíc korun. V porovnání s tím, že původně stál 50 korun, je to šílené. Myslím, že tyto vysoké částky jsou v současné době maximum. Až nadcházející týdny a měsíce ukáží, kde se cena ustálí,“ říká Jan Jelínek z numismatického aukčního domu Macho & Chlapovič.

„Důvodem raketového startu ceny na aukčních webech je uměle vyvolané šílenství s přesným načasováním a podpoření zájmu médii. Jedna věc je ale nabídka a druhá uskutečněný prodej. Myslím, že rozhodně nepůjde o masové obchody za tyto částky,“ domnívá se Lenka Klimentová z České mincovny.

ČNB: Není to bankovka

Co vlastně obecně určuje hodnotu pamětních mincí a bankovek? „Na vysoké škole nás učili, že cenu vždy určuje střet nabídky s poptávkou. Tak je tomu u jakékoliv věci, kterou prodáváte, tudíž i u mincí a bankovek,“ odpovídá Jelínek. Poptávka teď evidentně je. Zůstává otázka, jestli bankovka s Gottem bude někoho zajímat ještě za pět či deset let.

Zástupci projektu Euro Souvenir lidi přesvědčují, že ano. „Limitované náklady bankovek s ohledem na velký zájem sběratelů jejich hodnotu časem zvyšují,“ píšou na webu společnosti.

„Cena je opravdu minimální, sběratelská hodnota také, ale protože to je Gott a je mu 80 let a je opravdu všude, tak se děje, co se děje,“ oponuje Veselý.

Někteří lidé se také diví, proč Gott k tak významnému životnímu jubileu „dostal“ na bankovku nominální hodnotu nula eur. Je to jednoduše proto, že jde o suvenýrový projekt soukromé firmy, která ucítila příležitost vydělat.

Pokud by se měl zpěvák dostat na skutečnou pamětní bankovku s nenulovou nominální hodnotou, musela by ji vydat centrální banka. Ta česká má na eurobankovku se zpěvákem jasný názor.

„Tiskovina (eurosouvenir) s motivem 80. narozenin Karla Gotta není bankovka. Nejsou to tedy ani peníze a nebylo by asi moc šťastné dávat ji do souvislosti s pamětními mincemi a bankovkami ČNB,“ odpověděla mluvčí Petra Vodstrčilová na dotaz webu Peníze.cz, zda centrální banka neuvažovala o vydání podobné oficiální bankovky.

Rašín za tisíce

První oficiální pamětní bankovku vydala ČNB teprve letos v lednu. Je na ní první ministr financí Československa Alois Rašín. Pamětní bankovka s jeho podobiznou má nominální hodnotu sto korun.

Pamětní bankovka s Aloisem Rašínem

Pamětní bankovka s Aloisem Rašínem

Podle zákona mohla ČNB až donedávna vydávat jenom pamětní mince, oprávnění vydávat i pamětní bankovky dostala teprve loni. Další pamětní bankovku (po zmíněné stokoruně s Rašínem) zatím ČNB vydat neplánuje ani v roce 2020. 

„Předpokládáme, že ve střídmé emisní činnosti pamětních bankovek budeme pokračovat a že by v současnosti připravovaný nový emisní plán na roky 2021 až 2025 mohl obsahovat jeden až dva vzory pamětních bankovek,“ dodává Vodstrčilová.

Pamětní bankovka s Rašínem vyšla v nákladu 20 tisíc korun. I díky tomu měla už od začátku větší reálnou hodnotu než tu nominální – přes oficiální prodejní místa se prodávala zhruba za 1300 korun. „Během několika málo dní byla zcela vyprodána. Hodnotu tedy jednoznačně určila sběratelská poptávka tohoto výjimečného unikátu. V tomto týdnu jsem ji našla na Aukru v nabídce za 2900 korun,“ říká Klimentová.

Cena bankovky s Rašínem už má na volném trhu zhruba půlroční historii. „Po vydání se prodávala i za 6000 korun, nyní cena mírně opadla, ale i tak se ustálila v rozmezí tří až čtyř tisíc korun,“ upřesňuje Jelínek.

Fronty se v poslední době stály i na speciální dvacetikoruny, které Česká národní banka vydala k stoletému výročí vzniku Československa. Loni na podzim to byly mince s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše.

Pamětní dvacetikoruny s otci zakladateli.

Pamětní dvacetikoruny s otci zakladateli.

Letos v lednu k nim přibyly dvacetikoruny s portréty prvorepublikových národohospodářů – Aloise Rašína, jeho pozdějšího nástupce v křesle ministra financí Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila.

Ke každému portrétu vyšlo 200 tisíc kusů mincí, lidé si je mohli vyměnit za běžné peníze v ČNB. Se speciálními mincemi teď lze teoreticky i běžně platit. „Jsou vzácnější, ale nikdy nebudou mít nějakou vyšší sběratelskou hodnotu. Nyní se jejich cena ustálila zhruba na 100 koruně za kus a zde se asi budeme pohybovat i do budoucna,“ hodnotí je Jelínek.

Podle Klimentové jsou bez sběratelské hodnoty ty mince, které jsou prodávány jednotlivě a bez speciálního obalu. Doporučuje kupovat celé sady pro sběratele.

Bankovka s Gottem sice nic takového nenabízí; těm kdo si na ni vystáli frontu za původní cenu, je to ale jedno. Svezou se na prvotním zájmu a slušně vydělají. Otázka je, jak na tom budou ti, kteří ji koupí teď za několik tisíc. Vzhledem ke kvalitě papíru ale mají jistotu alespoň v tom, že se obrázkem zlatého slavíka můžou kochat ještě dlouhé roky.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 7. 2019 9:09

kdyz muzou idioti vyhazovat penize za bitkoijn, proc by nemohli jinni idioti kupovat obrazek s karlem?

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 7. 2019 5:43, Tomáš Smolík

To je paradox a platné bankovky jen ztrácejí hodnotu díky bankstérům z ČNB!

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services