Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Útok chytlavou hudbou. Na Floridě vyhání bezdomovce z veřejných míst dětskými písničkami

Kultura

  5:00
FLORIDA - Ve floridském městě West Palm Beach se rozhodli vyhánět bezdomovce z pozemků města písničkami pro děti. Podle aktivistických spolků je tato metoda nemorální.

Záběr z písničky Baby Shark. foto: Youtube

Bezdomovci se bez povolení nastěhovali na venkovní pozemek u budovy Lake Pavilion hned u nábřeží. Budova je ve vlastnictví města a konají se v ní svatby nebo oslavy. Městu každý rok do pokladny přinese více než 240 tisíc dolarů, ale její budoucnost je právě kvůli lidem bez domova ohrožena. V okolí se totiž povalují fekálie a odpadky, což potenciální zájemce o pronájem odrazuje. 

Město se rozhodlo pro boj s nezvanými hosty použít poměrně netradiční prostředky. Starosta Keith James potvrdil televizi Fox News, že je bezdomovcům pouštěna chytlavá dětská hudba. Konkrétně písničky Baby Shark (Malý žralok) a Raining Tacos (Prší tacos). 

„Je to efektivní metoda a dočasné řešení pro ty, kteří si Lake Pavilion  zamluvili. Nikoho z návštěvníků jinak nenutíme, aby zůstával na terase budovy a poslouchal tu hudbu. Ta hudba je slyšet právě jen na terase Lake Pavilionu. To je malá oblast v porovnání s celým nábřežím,“ myslí si Leah Rockwellová, městská ředitelka pro parky a rekreaci. „Nevěsta rozhodně při svém odchodu z večírku nemusí překračovat spící bezdomovce,“ dodává. 

Aktivistická skupina Národní koalice pro bezdomovce (National Coalition for the Homeless) kroky města kritizuje. Megan Hustingsová, vedoucí skupiny, označila kroky radnice za zneklidňující a nemorální. „Všichni jsme lidé, potřebujeme někde spát,“ myslí si. 

Největším pouštěným „hitem“ je jednoznačně právě písnička Baby Shark z youtubového kanálu Pinkfong. Neskutečně chytlavá melodie má na tomto serveru již 3 miliardy shlédnutí, což z ní činí osmé nejsledovanější video všech dob. V roce 2018 dokonce strávila 42 týdnů v britské hitparádě.

Pro West Palm Springs ale nejde o hudební premiéru. V roce 2001 město pouštělo z opuštěné budovy klasická díla od Mozarta, Bacha a Beethovena ve snaze omezit v městě kriminalitu. 

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...