Hlavní obsah

Ukradli mi román, hájí se žhář z Kjóta, který požárem zabil 33 lidí ve filmovém studiu

– Kjóto • Aktualizováno

Muž, který je podezřelý z podpálení studia animovaného filmu v japonském Kjótu, tvrdí, že mu toto studio ukradlo nápad na román. V pátek o tom informovala japonská tisková agentura Kjódó s odvoláním na zdroj z okruhu vyšetřovatelů. Ti také uvedli, že se jmenuje Šindži Aoba a měl psychické potíže. Při čtvrtečním požáru zemřelo 33 lidí. Podle agentury Reuters šlo o největší hromadnou vraždu v Japonsku za posledních 18 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár filmového studia v JaponskuVideo: Reuters

 
Článek

Jednačtyřicetiletý muž podle výpovědí svědků křičel „Zdechněte” a pak benzinem polil vstupní halu do renomovaného studia Kyoto Animation produkujícího anime filmy a zapálil ho. Nedaleko studia byly nalezeny dva kanystry, batoh a vozík. Policie také našla na místě činu nože. [celá zpráva]

Děvětapadesátiletá svědkyně uvedla podle agentury Kjódó, že po krátce vypuknutí požáru vyběhl ze studia muž a po chvíli upadl: „Osoba s popálenými vlasy ležela na zemi a byly tam krvavé stopy. Vypadalo to, že je v bolestech a trpí a byl tak naštvaný a vzteklý, jako by se ho něco dotklo. Slyšela jsem ho jak říkal něco jako 'Okopírovali jste to'.“

Jednašedesátiletý muž dodal pro list Asahi šimbun, že jasně slyšel, jak muž říká „Oškubali jste mě.“

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Budova studia animovaného filmu v japonském Kjótu, kde při požáru zahynulo 33 lidí

Do pátku byl motiv neznámý. Podezřelý ve studiu nepracoval a nebyl ani jeho bývalým zaměstnancem. Podle adresy na řidičském průkazu žil na severním předměstí Tokia. Při požáru utrpěl těžké popáleniny na obličeji a nohou.

V době požáru bylo ve studiu 74 lidí. Oheň se šířil tak rychle, že mnozí neměli čas uniknout. Jedenáct těl bylo v druhém patře, dalších dvacet na schodišti k nouzovému východu na střeše. Mezi oběťmi je dvacet žen a tucet mužů, u jedné není zatím pohlaví určeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám