Dobrý startup musí mať extra nápad

Veľa mladých ľudí sa snaží rozbehnúť vlastný biznis a využiť svoje nápady na podnikanie. Nie každý však vie, ako na to. Mnohí mladí či študenti majú svoj podnikateľský projekt, ktorý už dokáže predávať, no podnikateľské prostredie na Slovensku pre startupy otvorené veľmi nie je. Odborníci upozorňujú na to, že dobrý startup je hlavne o nápade.

19.07.2019 10:00
debata

VIDEO: Čoraz viac študentov smelo využíva nápady na vlastné podnikanie. Aká je však budúcnosť takýchto startupov? Dozviete sa vo videu TV Pravda.

Video

"Budúcnosť startupov vidím ako jeden z perspektívnych smerov, ktorý vlastne umožňuje, že to, čo sa študenti naučia, môžu nejakým spôsobom aj materializovať,“ povedal pre Pravdu prorektor pre vedu, výskum a doktorandské štúdium Univerzity Komenského Jozef Masarik. Zároveň dodal, že študenti majú dobré vedomosti v odbore, ktorý študujú, ale chýbajú im širšie vedomosti a zručnosti, ktoré sú potrebné pre založenie úspešnej firmy. "To znamená, že nemôžem byť dobrý len v tom svojom odbore, ale keď chcem byť úspešný podnikateľ, tak musím si to svoje vzdelanie rozšíriť trebárs o marketing, rôzne druhy manažmentu, musím byť zbehlý v aspoň v základnej legislatíve v oblasti financií a daňovníctva,” dodal Masarik.

Práve pre startupy začínajú niektoré firmy alebo občianske združenia vytvárať podmienky na to, aby si šikovní mladí ľudia, ktorí majú nápad, doplnili aj vedomosti, ktoré sú potrebné na úspešné vedenie podniku.

Startupy potrebujú kapitál, možnosti sú rôzne

Každá začínajúca spoločnosť mladých ľudí či študentov sa potrebuje dostať k počiatočnému kapitálu, ktorý sčasti pomôže s rozbehom firmy. Možnosť, ako získať financie na startup, je vytvoriť si plán podniku a prezentovať ho pred Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Následne je potrebné podať žiadosť o poskytnutie príspevku na samostatnú zárobkovú činnosť, ktorá sa v niektorých krajoch môže pohybovať až okolo 5300 eur. Výška príspevku je závislá od celkovej ceny práce, typu regiónu oprávneného na poskytovanie štátnej pomoci a od priemernej miery evidovanej nezamestnanosti v okrese, v ktorom bude uchádzač o zamestnanie prevádzkovať samostatnú zárobkovú činnosť.

Jednou z možností je aj získanie úveru, ale banky na Slovensku vidia v startupoch potenciálne riziko, preto je najistejšou voľbou využiť na startupové podnikanie vlastný kapitál, a to na pokrytie počiatočných nákladov. Tie sa pri správnom nastavení spoločnosti neskôr mladému podnikateľovi vrátia.

Študenti majú väčšie možnosti realizácie

Oproti minulosti však majú dnešní študenti väčšie možnosti realizácie v oblasti podnikania. "Vždy boli študenti, dokonca aj za mojich čias v období socializmu, ktorí už aj vtedy si vedeli nájsť cestičky, akým spôsobom podnikať a založiť si úspešné firmy, ktoré sa aj po zmene v roku 1989 rozvíjali. Myslím, že toto sa veľmi nezmenilo. Máme veľa študentov, ktorí sú veľmi dobrí vo svojom odbore, len nemajú podnikateľský talent,“ vysvetlil Masarik. Práve tí sú podľa neho obyčajne platnými zamestnancami v úspešných firmách. "Potom máme študentov, ktorí sú naozaj podnikaví od prvého dňa, kedy prídu na vysokú školu,” dodal.

"V informatike je to trocha jednoduchšie ako v iných oblastiach, pretože sa rozvíja veľmi rýchlo a vytvoriť zmysluplné aplikácie, keď má človek nápad, je na trhu veľmi žiaduce. Veľké možnosti vidím v genetike, v chémii, v biochémii, takisto v lekárskych vedách, kde aj tie nové technológie prinášajú veľké možnosti na zakladanie takýchto malých firiem, ktoré potom robia produkty, ktoré sú potom úspešné,” povedal Masarik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #biznis #firma #startup