Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Východní mise: exmanažer ČD míří do vedení Ukrajinských železnic

Ekonomika

  17:21
PRAHA/KYJEV - Dlouholetý železniční manažer František Bureš se vydává ke svému zatím nejvzdálenějšímu angažmá. V červenci se podle zjištění LN stal členem nejužšího vedení Ukrajinských železnic, kde bude mít na starosti oblast techniky. Stejné portfolio řídil několik let i v Českých drahách (ČD).

Železniční manažer František Bureš. foto: Archiv Františka Bureše

Společnost Ukrzaliznycja (Ukrajinské železnice) patří k největším zaměstnavatelům v zemi. Práci dávají zhruba 300 tisícům lidí – což je asi třináctkrát více než České dráhy, kde Bureš pracoval naposledy.

„Jednání nebyla jednoduchá a trvala až do 11. července, kdy jsme uzavřeli dohodu a dozorčí rada firmy mě jmenovala do představenstva. Odpovědnost budu mít za techniku a její optimalizaci,“ řekl LN šestačtyřicetiletý manažer.

Krach železniční superzakázky. České dráhy ruší drahý tendr na zabezpečení vlaků

Ukrajinské železnice mají v zemi monopol na provoz vlaků, osobních i nákladních, patří jim také dopravní infrastruktura. František Bureš bude mít za úkol mimo jiné péči o vozový park a jeho rozvoj. Tedy například to, aby se tamním cestujícím pokud možno zlepšila kvalita cestování, zaměřit se má i na ekonomičtější fungování vozového parku.

„Ukrajinské železnice se mění, podnik prochází rozsáhlou restrukturalizací. Je potřeba například udělat zásadní úpravu výdajů společnosti,“ popsal Bureš.

Ve Škodě i na prestižním okruhu

Zkušený železniční manažer má zkušenosti ze soukromých i státních podniků. Čtyři roky pracoval například pro výrobce vlaků Alstom, působil také ve Škodě Electric, která v Plzni skládá trolejbusy. Mezi lety 2014 a 2016 seděl v představenstvu Českých drah, jeho portfoliem byla oblast techniky, servisu a majetku.

Do září loňského roku pak vedl dceřinou společnost ČD Výzkumný ústav železniční.

Polák skoupil jízdenky na celý vlak. Chtěl ukázat, jak byrokraticky se státní dráhy chovají k cestujícím

Jde o strategický a ziskový podnik, jehož srdcem je zkušební centrum ve Velimi se dvěma okruhy. Provádí akreditované zkoušky železničních vozidel v laboratořích či zmíněných tratích a náleží mezi nejuznávanější areály svého druhu v Evropě. Loni na podzim jej bez udání konkrétního důvodu odvolal tehdejší management ČD.

Jednání o novém angažmá trvala podle Bureše od března tohoto roku, kdy jej oslovil šéf Ukrajinských železnic Jevgen Kravcov. Následně pak jeho nominaci 6. června schválila ukrajinská vláda. K dohodě došlo o více než měsíc později.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!