5 nejlepších filmových vojáků

20.07.2019

O filmech s válečnou tématikou píšeme poměrně často. Tyto filmy totiž nabízí zážitky, které z žádného jiného žánru nezískáte. Žádné sci-fi, detektivky, “romanťárny” ani fantasy vám nedokáží přiblížit hrůzy, kterých se lidstvo dopouští. Přestože spousta válečných filmů není založena na pravdě či skutečných událostech, většina z nich své příběhy prezentuje jako něco, co by se skutečně stát mohlo. 

Nejděsivější na těchto filmech je fakt, že tím největším zlem, které ohrožuje lidstvo, je lidstvo samo. Celá řada válečných konfliktů (ať už na plátnech kin či ve skutečnosti) je naprosto zbytečná a ztrátám na životech by se dalo předejít obyčejným diplomatickým jednáním. Namísto toho jsou do akce nasazovány desetitisíce vojáků, kteří často ani nevědí, proč vlastně bojují. 

Showbiz si pro vás dnes připravil seznam těch nejlepších filmových vojáků, kteří dělají opravdovou čest svému povolání. Nejenže si v těch nejvypjatějších situacích dokáží zachovat chladnou hlavu, ale zároveň zažívají neustálý vnitřní konflikt mezi soucitem a lidstvím na jedné straně a neúprosnými rozkazy na straně druhé. 

5. William James – Smrt čeká všude

První voják dnešního seznamu je pyrotechnický specialista seržant William James ze snímku Smrt čeká všude, který má možná to nejnebezpečnější vojenské povolání, co existuje. Nejenže mu nad hlavou neustále létají kulky, ale zároveň je v ohrožení života, kvůli všudypřítomným bombám 

Jeho prací je tyto nálože deaktivovat a zajistit tak svému vojsku výhodu nad nepřítelem. V momentě, kdy jste však pod neustálou palbou, je soustředění na precizní práci pyrotechnika skutečně složité. Stačí totiž jediná chybka a je po všem. Ačkoliv jsou pyrotechnici vybaveni těžkým neprůstřelným oblekem, ani ten nedokáže střepiny z výbušniny zastavit. 

James má na svědomí rekordních 873 deaktivací, jelikož se často bezhlavě vrhá vstříc nebezpečí. Jeho skutečná nátura je totiž mnohem komplikovanější, než by se mohlo na první pohled zdát, a jeho neustálé hazardování s vlastním životem má svůj důvod. Tento snímek sklidil u kritiky i široké veřejnosti skutečné uznání, což mu přineslo i šestici Oscarů a nominaci pro Jeremyho Rennera (48), jakožto představitele hlavního hrdiny. 

4. John Miller – Zachraňte vojína Ryana

Následujícího vojáka můžete znát ze Spielbergova (72) mistrovského díla s názvem Zachraňte vojína Ryana. Role sympatického kapitána Millera se v tomto oscarovém snímku ujal Tom Hanks (63), který zde podává jeden z nejlepších výkonů své kariéry.  

Miller je v civilním životě obyčejným učitelem, který vyslyšel volání armády a zapojil se do tajné operace, která nesla název “Den D”. Celý příběh Spielbergova filmu se totiž odehrává během pověstného vylodění v Normandii, klíčové události druhé světové války, která celý průběh tohoto celosvětového konfliktu obrátila naruby. 

Kapitán John Miller je empatickým mužem s kvalitním morálním komapsem a smyslem pro to, co je důležité a správné. Přestože je to jen učitel, s chutí položí vlastní život za vlast a své spolubojovníky.  

3. Benjamin Willard  Apokalypsa

Pro příblížení následujícího filmového vojáka se musíme z druhé světové války přesunout o něco dál, konkrétně do války ve Vietnamu. Během té se totiž oderhává snímek s názvem Apokalypsa, kde se hlavní role kapitána Bejnamina Willarda ujal tehdy ještě mladičký Martin Sheen (78). 

Ten se ve filmu musí postavit nejen zuřícím Vietnamcům, ale především i zběhlému americkému plukovníkovi, kterého si v Apokalypse zahrál Marlon Brando, a který vede místní vietnamský odboj. Šílený plukovník totiž zná americké taktiky, a tak dokáže většinou být o krok před svými nepřáteli. 

Naštěstí však ani Willard není žádným “ořezávátkem”, a tak se mu nakonec podaří dostat do vesnice, kde se americký zběh ukrývá. Jeho postava je v Coppolově nezapomenutelném snímku metaforou příčetnosti, která během nekompromisních a krvavých konfliktů z vojáků postupně mizí. 

2. Chris Taylor  Četa

Když už jsme zmínili Martina Sheena a jeho kapitána Benjamina Willarda, byl by hřích nevzpomenout si i na jeho syna. Ačkoliv je Charlie Sheen (53) známý především díky svým komediálním rolím a závažným problémum s drogami a alkoholem, začátek jeho herecké kariéry vypadal velmi slibně. 

Například ve filmu Četa se totiž zhostil role mladého univerzitního studenta Chrise Taylora, který se musí zapojit do válečného snažení ve Vietnamu. Je velmi nezkušený a během války zažívá opravdu svízelné situace, ze kterých se jen zázrakem dostává živý. Jeho jednotku vedou dva seržanti – empatický Elias a sadistický BarnesBarnes se však během jedné akce pomátne a svého “soka” ve vedení čety bez slitování zastřelí. 

Všichni předpokládají, že za Eliasovu smrt mohou Vietnamci, ale existuje jeden svědek Eliasovy smrti, který prozatím takticky mlčí. Svědkem chladnokrevné vraždy je Taylor, který při další zpackané akci, během které musí být přímo na pozici jeho čety zavolána artilerie, využije zmatku a svého velitele pomstí. 

1. John Rambo  Rambo: První krev

Kdo je legendárnějším vojákem než muž, který je sám jednočlennou armádou? John Rambo je nejen velmi schopným bojovníkem, který si dokáže poradit s téměř jakoukoliv přesilou, ale tato postava vznikla jakožto narážka na odměřené reakce na návrat vojáků z války ve Vietnamu 

Na rozdíl od veteránů druhé světové války měli veteráni z Vietnamu skutečně obtížné opětovné začleňování do společnosti. Nesli si s sebou nejen fyzické, ale i mentální utrpení, nikdo je nechtěl najmout a všichni na ně nahlíželi skrz prsty. John Rambo je jedním z takových vojáků, kteří se však navíc mohou chlubit opravdovými bojovými zkušenostmi, které jim dávají nad jejich nepřáteli navrch. 

Všechny snímky se Sylvesterem Stallonem (73) v hlavní roli ukazují Ramba jako neporazitelný stroj, který si s protivníky dokáže poradit jakýmkoliv způsobem od holých rukou, přes nože, luk až po kulomet, ale nejsilnější scény těchto filmů jsou ty, kde se tento ostřílený voják snaží konfliktu vyhýbat. Přestože si dokáže poradit takřka s kýmkoliv má Rambo totiž dostatek soudnosti na to, aby se nenechával vyprovokovat ke zbytečnému souboji. 

(tod) 

Fandím
13 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Jeremy Renner, Tom Hanks, Sylvester Stallone, Charlie Sheen, Martin Sheen

Filmy:
Apokalypsa, Zachraňte vojína Ryana, Četa, Rambo: První krev, Smrt čeká všude

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
válka, Charlie Sheen filmy, Charlie Sheen role, válečné filmy, válka ve Vietnamu, vojáci, filmy o válce, slavné role, slavné filmové role, vojáci ve filmu, válečníci, Rambo postava, film Apokalypsa, O filmu Apokalypsa
TOPlist