Přistání na Měsíci byl velký ideologický souboj. Dnes bude těžké něco podobného zopakovat, míní Železný

Přistání na Měsíci byl velký ideologický souboj, zavzpomínal Železný (zdroj: ČT24)

Svět si v těchto dnech připomíná 50 let od přistání člověka na Měsíci. Podle Vladimíra Železného, který tehdy pracoval v Československé televizi jako zahraniční redaktor a později byl scénáristou populárního pořadu Okna vesmíru dokořán, šlo hlavně o ideologický souboj. „Uvědomte si, že jsme byli rok po invazi sovětských vojsk do Československa, po vítězství hokeje v březnu, a po dubnu, kdy odstartovalo nadzvukové letadlo Concord. To vše vytvářelo atmosféru, ve které jsme všichni měli pocit, že jsme v roce 1968 byli na správné straně a že druhá strana prohrává,“ uvedl v pořadu Události, komentáře.

„Dnes to všechno vnímáme jako technickou záležitost, ale on to byl veliký ideologický souboj. To je třeba si uvědomit,“ uvedl Železný a připomněl, že v době mise Apolla 11 odstartovala také sovětská kosmická loď Luna 15.

„Ta se snažila snížit dopad toho úžasného pokusu o přistání lidí na Měsíc. Luna 15 se ale zřítila a pro nás to byl zase takový nějaký důkaz, že to všechno dopadne dobře a byl to obrovský pocit optimismu do budoucna. My jsme netušili, že ten optimismus je hodně krátkodechý,“ uvedl Železný s tím, že takovou událost nemohl ani tehdejší komunistický režim pominout. 

„Přistání na Měsíci bude těžké zopakovat“

Lidé ale podle něj byli trochu zaskočeni tím, že se po takové události, která s sebou nesla obrovská očekávání, vlastně nic nezměnilo. „Ta očekávání v okamžiku, když jsme viděli, že Armstrong klesá na Měsíc, ta byla obrovitá. Říkali jsme si, všechno teď bude úplně jiné. A roky šly a šly a ono to bylo pořád stejné. Myslím si, že i to přispělo k tomu, že ten zájem poněkud ochladl,“ podotkl.

Dnes podle něj bude velmi těžké něco podobného zopakovat. „Neumím si představit, že by například Amerika poslala na Měsíc posádku, která by byla sestavená z bělochů, bílých vojenských pilotů, že by tam nebyla žena, zástupci minorit, teď by se hádali, která minorita tam bude, že by tam nebyl kosmonaut černé pleti, že by se zkoumala sexuální orientace těch jednotlivých účastníků. To všechno by natolik zdrželo a zkomplikovalo tu věc, že si myslím, že americký plán na opětovné přistání na Měsíci kolem roku 2024–2025 to bude mít velmi těžké,“ uvedl.

A konspirační teorie? „Těmi se bavím. Ty budou vždycky. Ať se cokoli přihodí, tak kolem toho vznikne nějaká podobná teorie,“ podotkl Železný.

V sobotu a v neděli připomene výročí i Žižkovská věž v Praze. Nevšední zážitek ve formě videomappingu, který věž promění v raketu Saturn V, budou moci lidé sledovat oba dva dny vždy ve 22:17.