Hlavní obsah

Vesmírná loď odstartovala, k ISS dopraví tři nové astronauty

• Aktualizováno

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala v sobotu podle plánu v 18:28 SELČ raketa Sojuz-FG. Do vesmíru vynesla loď Sojuz MS-13 se třemi novými členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Američan Andrew Morgan, Ital Luca Parmitano a Rus Alexandr Skvorcov by měli na ISS přistát při zkráceném letu už po šesti hodinách. Je to přesně na výročí 50 let od okamžiku, kdy na Měsíci stanuli první lidé.

Záznam: Start tříčlenné posádky k ISSVideo: NASA TV

 
Článek

Po necelých devíti minutách se, rovněž podle očekávání, kosmická loď s posádkou od raketového nosiče zdárně oddělila. Již tedy byla dopravena do vesmíru a čeká ji samostatné putování k ISS.

Nová trojice doplní posádku orbitálního komplexu na obvyklých šest členů.

Připojí se k nynějšímu ruskému veliteli stanice Alexeji Ovčininovi a americkým astronautům Nicku Hagueovi a Christině Kochové, kteří na oběžné dráze pracují od března.

Parmitano se dříve na ISS málem utopil

Pro Morgana z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) jde o vůbec první let do kosmu. Parmitano z Evropské vesmírné agentury (ESA) na stanici už pracoval před šesti roky a má s tím spojený nepříjemný zážitek. Při pracovní směně vně ISS mu do přilby skafandru unikla voda a málem se utopil. Skvorcov z ruské agentury Roskosmos se mimo Zemi vydává potřetí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Na ISS míří nová posádka, zleva Drew Morgan, Alexandr Skvorcov a Luca Parmitano.

Podle Roskosmosu je plánovaná délka pobytu Skvorcova, Parmitana a Morgana 201 dní. Do útrob laboratoře na oběžné dráze mají nyní ze své lodě přejít přibližně dvě hodiny po přistání.

Loď s novým osazenstvem by měla u ISS dokovat v neděli v 0:51 našeho času.

Reklama

Související články

Vesmírná stanice ISS se otevírá turistům

Na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS budou moci od příštího roku létat i turisté, oznámila v pátek americká kosmická agentura NASA. ISS bude otevřena i dalšímu...

Výběr článků

Načítám