Hlavní obsah

Merkelová varovala před růstem antisemitismu a rasismu v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová v sobotu vyzvala Evropany k odporu proti populismu, nacionalismu, rasismu a antisemitismu. U příležitosti 75. výročí neúspěšného atentátu na nacistického diktátora Adolfa Hitlera prohlásila, že odvaha a sebeobětování organizátorů atentátu může být příkladem pro dnešní svět.

Foto: Milan Malíček, Právo

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Pokus o zabití Hitlera podnikla v červenci 1944 skupina kolem plukovníka wehrmachtu Clause von Stauffenberga v diktátorově štábu ve východním Prusku. Stauffenberg pod stůl umístil aktovku s trhavinou, kterou ale některý z přítomných posunul tak, že exploze Hitlera nezabila. Organizátoři atentátu včetně Stauffenberga byli během několika hodin popraveni.

"Lidskosti dali přednost před zachováním vlastních životů," prohlásila Merkelová na shromáždění v místech, kde byl Stauffenberg popraven.

Kancléřka poukázala na statečnost odpůrců nacismu včetně lidí, kteří před nacisty ukrývali Židy, povstalců ve varšavském ghettu v roce 1943, bojovníků varšavského povstání v roce 1944 nebo partyzánů, kteří se nacistům postavili. Von Stauffenberga označila za "symbol odporu".

Markelová poukázala na růst antisemitismu a rasismu v Německu. "Místo toho, abychom odvraceli oči nebo mlčeli, musíme být aktivní," konstatovala. Proti nacionalismu a populismu by se měli postavit lidé v celé Evropě. "Musíme myslet mnohostranně, nikoli jednostranně, globálně, nikoli nacionálně, otevřeně, nikoli izolovaně, společně, nikoli osamoceně. Takový je náš dnešní úkol," citovala Merkelovou agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám