Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nahrávky prvních kroků na Měsíci se prodaly za 41 milionů. Stážista NASA za ně původně dal 5 tisíc

Ekonomika

  7:50
NEW YORK - Za 1,82 milionu dolarů (asi 41,5 milionu Kč) se vydražily tři originální nahrávky zachycující první kroky člověka na Měsíci v roce 1969, oznámila v sobotu aukční síň Sotheby’s. Nahrávky pořízené americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) patřily dosud tehdejšímu stážistovi NASA, který je v 70. letech koupil za 218 dolarů (4950 korun), informovala americká televize CNN. V USA i v jiných zemích světa si v sobotu připomněli 50. výročí prvního přistání na Měsíci řadou akcí.

Otisk boty na povrchu Měsíce. foto: Reuters

Videonahrávky, jejichž nového majitele aukční síň nejmenovala, mají dohromady dvě hodiny a 24 minut. Zachycují mimo jiné první kroky astronauta Neila Armstronga na Měsíci, vystupování jeho kolegy Buzze Aldrina po žebříku za ním, jejich procházku po měsíčním povrchu i zapíchnutí vlajky USA na Měsíci.

Chvíli po Armstrongovi na povrchu Měsíce stanul i Buzz Aldrin.
Let na Měsíc trval tři dny. Dne 21. července ve 2:56:15 UTC (4:56:15 SELČ)...

Cena, za jakou se nahrávky vydražily je více než 8000krát vyšší, než za jakou ji v roce 1976 stážista Gary George v aukci koupil.

Žižkovská věž se na několik minut proměnila v raketu. Videomapping k výročí Apolla 11 sledovaly stovky lidí

V sobotu vyvrcholily v USA oslavy 50. výročí přistání prvního člověka na Měsíci. V Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, odkud v roce 1969 mise Apollo 11 odstartovala, v sobotu výročí připomněl americký viceprezident Mike Pence. „Apollo 11 je jedinou událostí 20. století, která má šanci být široce připomínána i ve století třicátém,“ řekl Pence po boku Aldrina.

Pence také připomněl cíl, který stanovila nynější americká vláda, a to že USA pošlou své astronauty znovu na Měsíc do roku 2024. Má se tak stát v rámci programu Artemis lodí Orion, která by měla první let k Měsíci bez posádky absolvovat do dvou let, uvedla v sobotu agentura AP. Naposledy člověk chodil po Měsíci koncem roku 1972 v rámci mise Apollo 17.

Aldrina a Michaela Collinse, kteří byli na palubě legendárního letu Apolla 11, v pátek přijal v Bílém domě prezident Donald Trump. Jejich kolega Neil Armstrong zemřel v roce 2012.

Přistání na Měsíci - malý banner
Autor: