V Praze poprvé od roku 2011 zlevnily byty, ve zbytku republiky jejich ceny dál rostou

Byty v Praze v posledních třech měsících zlevnily, a to o tři desetiny procenta. Podle Českého statistického úřadu jde o první pokles cen od roku 2011. Odborníci z praxe sice neočekávají výrazný růst, ale ani žádný strmý pokles. Mimo Prahu byty zdražují dál.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům na Praze 9

Byty v Praze v posledních třech měsících zlevnily, a to o tři desetiny procenta (ilustrační snímek) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle odhadu prezidenta Asociace realitních kanceláří Jaroslava Novotného by ceny bytů v Praze už neměly výrazně růst. Nejde ale o všeobecný pokles. „U těch starších bytů si myslím, že k tomu růstu nedojde. Trh je rozdělen na staré a nové byty. U developerů může být chuť ještě třeba zvýšit,“ řekl Radiožurnálu.

Komplikace pro žadatele o hypotéku: prodejní ceně neodpovídá až čtvrtina odhadů nemovitostí

Číst článek

Za průměrný nový šedesátimetrový byt teď v Praze zájemci podle developerů zaplatí přes šest milionů korun. Podobný starší byt v průměru vyjde na pět milionů.

Růst mimo metropoli

Předseda představenstva Asociace hypotečních makléřů Petr Kruntorád ale v příštích měsících v metropoli výraznější pokles cen bytů neočekává.

„Kdyby bylo více nemovitostí, více bytů, které se dají prodat, tak ty ceny půjdou dolů. Ale nemyslím si, že nějakým dramatickým způsobem. Nejsnáze dolů půjdou staré panelákové byty před rekonstrukcí, jejich ceny jsou v současnosti nesmyslné, ale to prokáže až nějaká další recese“

Jaroslav Novotný doplnil, že neočekává pokračování růstu cen bytů ani v oblastech mimo Prahu. Tam podle statistiků byty za poslední tři měsíce zdražily o dvě procenta.

Třeba na jižní Moravě teď průměrný šedesátimetrový byt podle developerů stojí asi tři miliony korun. Na Ústecku by zájemci za stejný byt zaplatili asi milion a čtvrt.

Zpomalení růstu nájemného

Podle údajů z portálu Ideální nájemce se ve druhém čtvrtletí zpomalil také meziroční růst nájemného ve čtyřech největších českých městech u nejprodávanějších bytů 2+KK. V Praze byl proti konci března zhruba stejný, ovšem v Brně a Plzni klesl o čtyři procentní body, v Ostravě o 15 procentních bodů. Vyplývá to z údajů portálu Ideální nájemce.

V Praze na konci prvního čtvrtletí rostlo nájemné v bytech 2+KK o 3,1 procenta, nyní o tři procenta na 16 tisíc korun měsíčně. V Brně se za poslední tři měsíce snížil růst z osmi procent na čtyři.

„Přestože hypotéky přestaly v posledních měsících zdražovat, rozhodně to neznamená, že by se staly pro všechny dostupné. Vzhledem k vysokým cenám nemovitostí zejména v Praze a Brně si řada lidí koupi vlastní nemovitosti nemůže dovolit a musí setrvat v nájmu,“ uvedl spoluzakladatel služby Ideální nájemce.cz Martin Březina.

Jak vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu, průměrná úroková sazba hypoték v červnu klesla na 2,76 procenta z květnových 2,80 procenta. Sazby klesly pátý měsíc v řadě.

Nejžádanější dispozicí jsou podle Březiny dlouhodobě byty 2+KK a 2+1, které dohromady tvoří necelé dvě pětiny. Následují jednopokojové a třípokojové byty.

Jiří Svatoš, och, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme