Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Stovky tisíc demonstrantů protestovaly v Hongkongu. Policie je rozháněla slzným plynem a gumovými projektily

Svět

  14:34aktualizováno  18:17
HONGKONG - Policie se v neděli snažila slzným plynem a střelbou gumovými projektily rozehnat další z protivládních protestů v Hongkongu, kterého se podle pořadatelů účastnily statisíce lidí. Hlavním požadavkem demonstrantů je podle agentury DPA úplné stažení kontroverzního návrhu zákona o vydávání do pevninské Číny a vytvoření nezávislé komise, která by vyšetřila policejní násilí při dřívějších protestech.

Protestující hodili vejce na znak Čínské lidové republiky. foto: AP Photo/Bobby Yip

Demonstrace měla protičínský náboj, popsala agentura AP. Na výraz odporu k zasahování Pekingu do hongkongských záležitostí protestující poničili čínský státní znak.

Organizátoři nedělní demonstrace si stěžovali, že policie povolila pouze krátkou trasu protestního pochodu a že jeho konec stanovila v hustě obydlené čtvrti Wan Chai, odkud se budou masy lidí obtížně rozcházet. P

olicie se chtěla opatřením vyhnout tomu, aby demonstranti procházeli kolem sídla vlády a parlamentu, kde v minulosti často probíhaly potyčky s policií. Budovy i tak preventivně nechala ohradit dva metry vysokými zábranami.

Policie usměrňuje davy protestujících lidí na demonstraci v Hongkongu.
Protestovat přišly desetitisíce lidí.

Poté, co průvod došel do cíle, se lidé odmítli rozejít a mnoho z nich pokračovalo k různým úřadům ve městě. Na styčný úřad Číny, který symbolizuje moc tamní komunistické strany, demonstranti házeli vejce, sprejem poničili bezpečnostní kamery a čínský státní znak pocákali černým inkoustem. Jiní protestující vysklili okna policejní služebny házením cihel.

Další lidé se usadili na důležitých křižovatkách v centru města a s pomocí kovových zábran zablokovali dopravu. „Svobodný Hongkong! Demokracii teď!“ skandovali podle AP účastníci demonstrace. Demonstranty se snažily rozehnat stovky policistů, použili při tom i slzný plyn a stříleli gumovými náboji. 

Demonstrant odkopává plechovku se slzným plynem.

Jak popsala agentura Reuters, v oblasti se neustále ozýval zvuk policejních sirén i houkání sanitek. Podle záběrů místních médií protestující rovněž u nádraží napadli neznámí maskování lidé oblečení v bílém, kteří byli vyzbrojení tyčemi. Jednou z napadených byla i novinářka. 

Podle organizátorů se protestního pochodu zúčastnilo 430.000 lidí, policie však účast odhadla jen asi na třetinu tohoto počtu.

Správkyně Hongkongu tvrdě odsoudila poškození parlamentu protestujícími. Stíhání původců násilí podpořil i Peking

V bývalé britské kolonii se konají demonstrace uplynulých sedm týdnů. Jejich spouštěčem byl návrh zákona o extradici do pevninské Číny. Postupně však přerostly v širší požadavky na zachování demokratických výdobytků, zejména pak svobody vyjadřování a nezávislosti soudnictví.

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová sice po vlně nevole právní normu označila za mrtvou, návrh ale formálně nezrušila. Kritici zákona se obávají, že by norma narušila právní nezávislost poloautonomního Hongkongu a že podezřelí vydaní do Číny by mohli čelit nespravedlivým, politicky motivovaným procesům.

Demonstrace se uskutečnila den poté, co v sobotu vyšli do ulic desetitisíce stoupenců hongkongské vlády, kteří protestovali proti násilí demonstrantů a vyjadřovali podporu místní policii. I v neděli byla podle hongkongského deníku South China Morning Post v místech protestů přítomna skupina postarších aktivistů, kteří rozdávali - z většiny mladým - demonstrantům květiny a vyzývali je, aby se odebrali do bezpečí svých domovů.

Autor: