Co dělají špatně někteří majitelé koček?

Eva Vogelová

Lidé si často pořizují kočky, aniž by si o jejich správné výchově něco zjistili. Na některé věci vůbec nedbají, ačkoliv by měli, aby jejich kočka byla zdravá a šťastná. Co dělají někteří majitelé koček špatně a nepatříte náhodou mezi ně?

Neřeší klíšťata

Klíšťata mají v tuto chvíli sezónu. Stačí, když kočku necháte proběhnout vysokou trávou, a hned se na ni může nějaké přisát. Někteří majitelé koček nechají své chlupaté mazlíčky běhat venku, ale nezkontrolují je potom. Zejména u koček s dlouhými chlupy musíte kožich důkladně zkontrolovat, abyste zjistili, zda se klíště někdo neschovává. Když objevíte přisáté klíště, opatrně ho kleštičkami odstraňte, abyste neoddělili hlavu od těla. Nesmí v kožichu nic z klíštěte zůstat.

Dávají kočce kravské mléko

Možná jí bude chutnat, ale může jí způsobit střevní potíže. Organismus kočky nedokáže dobře strávit laktózu. Kravským mlékem svému chlupáči můžete přivodit třeba průjem.

Nekastrují

Nezáleží na tom, zda máte kočku doma nebo venku. Kastrace je vhodná v obou případech. Když svoji kočku nevykastrujete, v říji trpí, protože se chce pářit. Pokud kočku necháte vykastrovat, redukujete riziko vzniku rakoviny a dalších onemocnění rozmnožovacích orgánů. Kastrovaní kocouři nejsou tolik mrzutí, ale naopak o něco přátelštější. Někteří lidé své kočky nevykastrují a nechávají je volně pobíhat venku. Pak zjistí, že je kočka březí a po narození se koťat rychle zbavují…

Nutí svoji kočku stát se vegetariánem

Vegetariáni odmítají jíst maso a nutí k tomu občas i své kočky, které nemají na výběr. Takový životní styl kočkám rozhodně nesvědčí, protože potřebují žrát maso kvůli živinám. Když budete kočce zatrhávat veškeré maso, začne se vám ztrácet před očima. Lidé mohou být vegetariáni, ale kočky ne, tak mějte rozum!

Nevěnují kočce dostatek pozornosti

Když si někdo pořídí kočku, musí počítat s tím, že jí bude muset věnovat hodně času. Někteří si myslí, že kočky nepotřebují zdaleka tolik pozornosti jako psi, není to ale pravda. Kočky jsou sice temperamentní a nepřiběhnou vám k noze vždy, když je zavoláte, ale potřebují od vás také spoustu pozornosti. Mají radost, když si s vámi můžou hrát. Zbožňují mazlení a hlazení. Často si na vás chtějí lehnout. Někteří lidé jdou ráno do práce a vrátí se až večer. Myslí si, že když kočkám zajistí jídlo a před spaním si je pochovají, že to stačí. Ale tak to není, musíte se své kočce věnovat!

Trestají kočku v nesprávnou chvíli

Kočku lze vychovat, ale musíte na to jít správnými výchovnými metodami. Spousta lidí přijde z práce, uvidí moč na podlaze a jde hned svoji kočku za tu neplechu potrestat. Na to už je však trochu pozdě. Když ji nepotrestají bezprostředně poté, co se tam kočka vymočila, zvíře nepochopí, za co je potrestané. Taková výchova je k ničemu, kočka je akorát zmatená a neví, co se po ní chce. Kočku tedy, když už, trestejte buď hned poté, co něco provedla, nebo vůbec.