Hlavní obsah

Větrná smršť se prohnala Moravou a Slezskem, na Slovensku zachraňovali řidiče při bleskové povodni

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, hon, vtk, ivi

Desítky výjezdů měli hasiči v neděli odpoledne na Moravě a ve Slezsku v souvislosti s nepříznivým počasím, hlavně silným větrem a hustým deštěm. V Českém Těšíně strhl vítr střechu autoservisu. S problémy kvůli počasí se potýkali také na Slovensku.

Animace přechodu srážek v neděli od 11 do 16 hodinVideo: www.windy.com

 
Článek

V Moravskoslezském kraji jen od nedělního poledne do třetí hodiny odpolední vyjížděli hasiči v souvislosti s počasím dvaačtyřicetkrát, do večera pak přidali další dvacítku výjezdů.

Šlo hlavně o odstraňování spadlých nebo nebezpečných nakloněných stromů a také o čerpání vody ze sklepů, garáží a dalších suterénních a přízemních prostor. Nejvíce zásahů bylo na Opavsku, v Ostravě a na Karvinsku.

K večeru už byla situace klidnější. „V tuto chvíli už není žádná jednotka hasičů v terénu kvůli větru či dešti,” uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela kolem půl osmé večer.

Foto: HZS MSK

Čerpání vody ze sklepů v Hlučíně

Asi největší škodu způsobil náhlý poryv větru v Českém Těšíně. „Po půl druhé odpoledne strhnul část střechy dílny autoservisu o rozměrech asi 30 krát 10 metrů. Ta poškodila několik zaparkovaných vozidel, vršek odváté střechy navíc ještě střechu sousedního objektu,“ dodal Kůdela.

Foto: HZS MSK

Stržená střecha v Českém Těšíně

Na místě zasahovaly hned tři hasičské jednotky, bylo totiž nutné část střechy rozřezat a odvézt.

Celé nedělní odpoledne odstraňovali hasiči následky bouřek i na jihu Moravy. Nejčastěji likvidovali spadlé stromy a ulomené větve, které zatarasily silnice. Celkem měli přes čtyřicet výjezdů, z toho nejvíce bylo na Blanensku a Brněnsku. Na několika místech upevňovali uvolněné střechy, pomáhali energetikům s opravou spadeného elektrického vedení, čerpali vodu ze sklepů a čistili komunikace. Nejvíce zásahů v jednom městě bylo v Újezdě u Brna, kde hasiči zasahovali na osmi místech. V obci Jabloňany řešili čtyři události, uvedl mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Napilno měli i hasiči ve Zlínském kraji, kde vyjížděli do třetí hodiny 15krát, i tady šlo často o popadané stromy a zatopené sklepy. Nejvíce výjezdů měli podle mluvčí Lucie Javoříkové na Kroměřížsku. V Chropyni čerpali vodu z tělocvičny a výtahové šachty bytového domu, kde voda vystoupala do metrové výšky.

„V Dřínově hasiči odstraňovali bahno naplavené na cestu. V Kroměříži na ulici Hulínská odčerpávali vodu ze sklepa místní firmy a na ulici Hlávkova ze sklepa domu,” uvedla Javoříková.

Předpověď Českého hydrometeorologického ústavu počítá v neděli s deštěm a bouřkami, jde však o běžnou intenzitu, žádnou výstrahu meteorologové nevydali.

Dílčí problémy spojené s počasím se objevily i v dalších regionech. V Praze 6 třeba hasiči likvidovali strom, který spadl na budovu firmy. Nebyl zdravý a při poryvu větru praskl. Na místě zasahovaly dvě jednotky, hasiči strom sundali s pomocí jeřábu a poté rozřezali.

Hasiči v Praze 6 likvidují strom, který spadl na budovu Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Práci kvůli počasí měli i hasiči na Slovensku. Žilinský kraj zasáhly v neděli prudké bouře. Nehorší byla situace v obci Raková v okresu Čadca, kterou zasáhla blesková povodeň.

„Hasiči vysvobozovali několik lidí, kteří uvízli ve svých vozidlech. Pomocí těžké techniky odstraňovali stromy a nánosy pro lepší průtok místního potoka,“ uvedli hasiči na sociální síti.

Foto: Hasiči SR

Blesková povodeň v obci Raková v okresu Čadca

V Žilinském kraji zasahovali hasiči celkem na dvaceti místech. „Odstraňovali především spadlé stromy a odčerpávali vodu ze zatopených rodinných domů,“ dodali hasiči.

Zásahy hasičů si vyžádala také situace po silných lokálních bouřích v okresech Čadca, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a Ružomberok. Do akce byla zapojena i záchranná brigáda hasičského sboru v Žilině.

Foto: Hasiči SR

Blesková povodeň v slovenské obci Raková

Spadlé stromy přerušily železniční dopravu na východním Slovensku. Rychlík Spišan z Košic do Bratislavy musel zastavit v obci Vydrník a nabral zpoždění přes tři hodiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám