Rohingové prchali za lepším životem do Saúdské Arábie. Skončilo to jako zlý sen

ekb

Když Rašíd zavolal, že stojí před vstupní branou do bangladéšského uprchlického tábora Balukhali, otec byl štěstím bez sebe. Se svým pětadvacetiletým synem se toho dne viděl poprvé po více něž šesti letech, Rašíd se však do Bangladéše nedostal ze sousedního Myanmaru, odkud sem od léta roku 2017 uprchly statisíce Rohingů. Přijel ze Saúdské Arábie, kam utekl za lepším životem už v roce 2012. Stejně jako tisíce dalších Rohingů ale nakonec opustil bohatý Perský záliv a už by se tam nevrátil. Příběhy Rohingů, kteří hromadně odcházejí z bohatého ropného království, teď přinesl server Middle East Eye.

V srpnu si svět připomene dvouleté výročí od vypuknutí násilí, které za jediný rok vyhnalo do sousedního Bangladéše přes 700 tisíc rohingských uprchlíků. Brutální akce myanmarské armády, kdy byly ženy znásilňovány, muži zabíjeni a vesnice vypalovány do základů, tehdy šokovaly celý svět. Kolotoč násilí se však rozebíhal už mnohem dřív.

Po nepokojích z roku 2012 se tisíce Rohingů rozhodly Myanmar opustit. Nejčastější cílovou destinací se pro ně stal sousední Bangladéš, značná část však odešla také do Malajsie a dalších koutů světa včetně Saúdské Arábie, která je dnes domovem pro čtvrt milionu Rohingů. Muslimská menšina sem začala odcházet už v 50. letech, v roce 1973 pak dokonce získali možnost žádat o pobytový status, což jim přineslo mnohé – zejména pak pracovní – výhody.

Rok od masakru Rohingů: Zažili věci, které si nechcete představovat, říká INFO.CZ pracovník ČvT

sinfin.digital