Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvakrát sestřelené americké eso před Němci zachránila spolujízda

Původně to vypadalo, že se Pierce McKennon stane klavíristou, ale nakonec vynikl jako stíhací pilot v řadách americké 8. letecké armády. Během své bojové kariéry měl třikrát velké štěstí jako málokdo z jeho kolegů. Opustilo ho až dva roky po válce.

McKennon u svého letounu s přezdívkou „Ridge Runner“ | foto: sbírka Roger Freeman (Imperial War Museum)

O autorovi

Filip Vojtášek absolvoval Filozofickou fakultu UK. Zajímá se o letectví za druhé světové války. Je spoluautorem knih Praha v plamenech (2008) a Bomby na Květnou neděli (2012). V tomto roce vyjde jeho kniha s detailním přehledem o všech známých útocích hloubkařů v českých zemích. Na Facebooku najdete hloubkaře zde.

Kniha Pod palbou hloubkařů vyjde v druhé půlce roku 2019.

Pierce Winningham „Mac“ McKennon, ročník 1919, budoucí major a stíhací eso, udivoval coby středoškolák z Fort Smith ve státě Arkansas svými sportovními výkony, ale především klavírním uměním. Nebylo divu, že mu udělili hudební stipendium na University of Arkansas.

Studium však nedokončil - ještě před vstupem Spojených států do války se dobrovolně přihlásil k letectvu. Po dvou měsících a 29 hodinách, které strávil v dvouplošníku Stearman PT-17, ho nečekaně propustili kvůli tomu, že údajně trpěl nevolností.

Nehodlal se svého snu tak lehce vzdát, a tak odjel do Kanady, aby požádal o přijetí do Royal Canadian Air Force. Uspěl a v prosinci 1941 završil základní výcvik jako seržant a brzy nato byl poslán do Velké Británie, kde se měl školit na moderní stroje, které RCAF používalo.

Ke vzornému vojákovi měl daleko. Po několika menších trestech ho degradovali, když se během cvičného letu rozhodl nad bývalým působištěm předvést zakázanou akrobacii nízko nad zemí.

Pierce W. McKennon

Díky výbornému hodnocení svých pilotních schopností však dostal od nadřízených druhou šanci a získal zpět i svou původní hodnost. Tato poněkud krkolomná etapa McKennonovy kariéry se uzavřela 22. února 1943, kdy se stal - po dvou letech, tentokrát jakožto poručík (2nd Lt.) - příslušníkem amerického letectva, konkrétně elitní 4. stíhací skupiny, která měla základnu v Debdenu v Essexu ve východní Anglii.

McKennon byl nejen výborným pilotem, ale rád a často bavil ostatní. Málokdo byl schopen udělat pro uvolnění všudypřítomného stresu tolik, co on. Piloti 4. stíhací skupiny vzpomínali, jak typicky s cigaretou přilepenou na spodním rtu hrál v jídelně nebo důstojnickém klubu různé tehdejší šlágry v úpravě boogie-woogie.

Stopující stíhač

Krátce po návratu z dovolené, která následovala po prvním operačním turnusu, nyní již Captain (kapitán) McKennon vedl 28. srpna 1944 misi 335. stíhací perutě jako její čerstvě ustavený velitel, během níž měli útočit na železniční dopravu v okolí Štrasburku.

Asi 40 kilometrů východně od Nancy byl sestřelen flakem připojeným k jednomu vlaku. Na poslední chvíli opustil svůj letoun, který pak ve vzduchu vybuchl. Noviny vycházející ve Fort Smith referovaly o tom, že McKennon je pohřešován při letu nad Francií. Jeho rodiče se oprávněně mohli obávat nejhoršího.

Ve skutečnosti nebyl ani zajat nepřítelem. Díky pomoci odbojářů, kteří mu vystavili falešný průkaz na jméno Max Paul Aubry, výrobce sýrů, překročil frontu a 22. září 1944 se hlásil v Debdenu u své jednotky.

Dne 18. března 1945 část 4. stíhací skupiny napadla letiště u Neubrandenburgu severně od Berlína. McKennon, v prosinci předchozího roku povýšený na majora, se snesl nízko, aby odhalil postavení flaku, ale stalo se mu to osudným.

Jeho mustang inkasoval zásah, tlak oleje klesal k nule, a tak mu nezbylo než vyskočit. Dopadl na okraj louky, zatímco o padesát metrů dále hořely trosky. Ostatní piloti sledovali, jak shodil postroj padáku a odcházel pryč, a tak se jim zdálo, že je v pořádku.

V tu chvíli 1st Lt. George Green, nedávno ustavený McKennonův wingman, se rozhodl, ačkoli to bylo v rozporu s příkazy velitelství, přistát a zachránit ho. Byl to ten samý Green, kterému McKennon musel zakázat čtyřikrát operační lety kvůli disciplinárním prohřeškům a který nejméně osmkrát od svého velitele vyslechl výhrůžku, že ho od perutě nechá přeložit.

Mustangy 4. stíhací skupiny. Vpravo je McKennonův letoun s přezdívkou „Ridge Runner II“, ve kterém byl sestřelen 18. března 1945.

Povrch byl podmáčený a hrbolatý, navíc po třech stech metrech louku přehrazovala řada stromů. Zbavili se všeho, co zabíralo místo v kabině s prostorem tak tak pro jednoho člověka - druhého padáku, gumového člunu, plovacích vest i jedné kyslíkové masky.

Zatímco kolegové nad místem kroužili a snažili se je krýt před blížícími se německými vojáky, McKennon, vyšší z obou mužů, a Green sedící na jeho klíně a v ruce řídicí páku s velkým štěstím odstartovali. Kvůli husté oblačnosti museli vystoupat až do šesti kilometrů a předávat si přívod kyslíku. Když se po dvou a půl hodinách objevili v Debdenu, nikdo nemohl věřit svým očím. McKennon okamžitě navrhl Greena na generála.

Mimochodem, o stejný husarský kousek se pokusil 3. března 1945 u Klecan 1st Lt. Bernard H. Howes z 55. stíhací skupiny, aby nenechal na holičkách svého přítele 1st Lt. Brookse J. Lilese, ale na rozdíl od 1st Lt. Greena se mu nepodařilo z pole vzlétnout.

Hlavní zdroje

Český konec

Dne 16. dubna 1945 se 4. stíhací skupina podílela na tvrdém úderu, který americká 8. letecká armáda uštědřila Luftwaffe na jejích letištích v Čechách, Rakousku a Německu. McKennonova 335. stíhací peruť společně se 336. stíhací perutí měly zničit ve Kbelích, Letňanech a Čakovicích celkem 66 letadel a dalších 48 poškodily, ale přišly o osm (!) mustangů (všechny se staly obětí zuřivé palby flaku), což byla čtvrtá nejhorší bilance za celou válku.

Málem nevyvázl ani McKennon, který oficiálně zničil dva Dorniery Do 217 a jeden neidentifikovaný letoun a poškodil jeden Messerschmitt Me 410. Granát ráže 20 milimetrů rozbil plexisklo kabinového příklopu a kovové úlomky jen těsně minuly jeho oko. Krvácel na tváři, ale přesto bezpečně dosedl na spojeneckém letišti na kontinentě.

Tato událost znamenala tečku za jeho bojovým působením u 4. stíhací skupiny. Ačkoliv lékařské vyšetření vyloučilo zranění oka, zbývajících misí do kapitulace Německa se již nezúčastnil.

Do New Yorku připlul na palubě parníku Queen Mary v listopadu 1945. Zatímco jiní piloti svlékli uniformy, McKennon, vyznamenaný Distinguished Flying Cross with 4 Oak Leaves a Air Medal with 16 Oak Leaves a s jedenácti sestřely na kontě, zůstal v aktivní službě jako instruktor na základně v San Antoniu v Texasu.

Osmnáctého června 1947 zahynul při havárii cvičného letounu se svým žákem. Zanechal po sobě ženu Beulah Irene, jež po několika měsících porodila syna, kterého pojmenovala po jeho otci.

Autor:
  • Nejčtenější

Námořníci USA propašovali před 100 lety na palubu bitevní lodi prostitutku

v diskusi je 30 příspěvků

13. dubna 2024

V dubnu 1924 zažilo americké námořnictvo obrovský skandál, který se dostal na titulní stránky...

Znovuzrození japonských letadlových lodí. Ve výzbroji budou mít F-35B

v diskusi je 40 příspěvků

19. dubna 2024

Japonsko má ve své ústavě zakázáno vlastnit ofenzivní zbraně, jako jsou letadlové lodě. Doba...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Uvidíme v budoucnu na obloze druhý Měsíc? Příčinou může být neobvyklá hvězda

v diskusi je 13 příspěvků

17. dubna 2024

Velmi neobvyklá hvězda éta Carinae v 19. století náhle zjasnila a stala se druhou nejjasnější...

Skvělý filmový zvuk bez velké instalace. Test nejzajímavějších soundbarů

v diskusi je 17 příspěvků

15. dubna 2024

Položíte jej na polici před televizor, propojíte kabelem, zapojíte do zásuvky a během pár chvil se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dawesův plán na čas stabilizoval Německo, ale nástup Hitlera neodvrátil

v diskusi je 15 příspěvků

16. dubna 2024

Německá vláda přijala před 100 lety, v dubnu 1924, Dawesův plán. Byl to americký projekt na...

Znovuzrození japonských letadlových lodí. Ve výzbroji budou mít F-35B

v diskusi je 40 příspěvků

19. dubna 2024

Japonsko má ve své ústavě zakázáno vlastnit ofenzivní zbraně, jako jsou letadlové lodě. Doba...

Lotyšská armáda je malá, materiálem nehýří, ale Ukrajině něco ze svého poslala

v diskusi je 5 příspěvků

18. dubna 2024

V roce 2004 vstoupilo Lotyšsko do NATO, přesto nemůže nechat svou případnou obranu pouze na bedrech...

Pes na Měsíci či Marsu už nemusí být fikce. NASA trénuje průzkumného robopsa

v diskusi jsou 4 příspěvky

17. dubna 2024  15:12

Vědci z projektu Lassie, sponzorovaném americkou NASA, zdokonalují robotického psa pro použití při...

Na dům mu spadl odpad z vesmíru. Nyní NASA potvrdila, že je to kus z baterie

v diskusi je 7 příspěvků

17. dubna 2024  11:50

Před několika týdny proběhla médii informace o varování německého Spolkového úřad pro civilní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...