Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Sedláček, Gott a lovci lebek

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
22. 7. 2019

Tentokrát i jedna dobrá zpráva: přihlížející dav patrně nebývá tak lhostejný, jak si psychologové dlouho mysleli.

Sedláček, Gott a lovci lebek
  • Druhou derivací touhy [Tomáš Sedláček] vzácným způsobem naplnil požadavek jednoty – v banálním a chybovém jazyce se předkládají banální a chybové teze.“ Dlouhá a důkladná recenze Barbory Čihákové.
  • Mistrovy osmdesátiny kupodivu nepřinesly smršť analytických longreadů, ale Petr Vizina má aspoň zajímavý point: „v Česku se k seniorním popovým interpretům neumíme náležitě chovat“ – a (nejen) Karlu Gottovi proto chybí rekapitulační trademarkový song nebo album (představte si pod tím třeba Sinatrovu My Way).
  • Puška, pyžamo a sbírka básní – Petr Květina a Jan Rendek poutavě vyprávějí o pátrání po identitě lovců lebek na jihu Nové Guineje.
  • Dlouho tu nebyly koncentráky: Pavel Taussig na ně vzpomíná v rozhovoru vedeném Karlem Pacnerem.
  • „Každý Bond žije a působí ve (fikčním) světě současnosti, nikdy to není retro. Tím pádem se hodnotové a deontické normy jeho bytí v takovém světě odvíjejí od paralely k současným normám, nikoli k těm flemingovským, nikoli k šedesátým létům, nikoli k devadesátým létům.“ Plus další postřehy v krátké věcné poznámce k černé agentce 007 od Radomíra D. Kokeše. Hlavou se mi při čtení hejtů honilo něco podobného: koho by v roce 1962 zajímal Dr. No natočený podle společenských norem roku 1905?

Anglicky

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo