Kauza zmenky: Prokurátor predložil nový dôkaz. Spochybní verziu Kočnera a Ruska?

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa v pondelok uskutočnil prvý deň sledovaného procesu, ktorý pritiahol pozornosť aj zahraničných médií. Otvorili kauzu údajného falšovania zmeniek TV Markíza v hodnote takmer 70 miliónov eur. Obžalobe čelí podnikateľ Marian Kočner, ktorý sedí vo väzbe, a bývalý riaditeľ TV Markíza a exminister Pavol Rusko.

22.07.2019 07:00 , aktualizované: 18:53
debata (141)

VIDEO: Čoho sa Kočner zľakol? Advokát vysvetľuje, prečo neprišiel na súd.

Video

Marian Kočner prostredníctvom svojho obhajcu požiadal o konanie v neprítomnosti, čo súd zobral na vedomie. Na záver prvého dňa pojednávania Kočnerov advokát požiadal o prevoz svojho klienta do Bratislavy. Vraj by sa v tom prípade nebál vypovedať, pretože by nemal strach z odpočúvania.

Na súd sa dostavil obžalovaný Pavol Rusko, ktorý sa nechcel pred pojednávaním vyjadrovať. Povedal iba, že je lepšie najprv hovoriť pred senátom. „Budem sa obhajovať najlepšie, ako viem,“ dodal. Prítomní sú aj obhajcovia Marek Para a Michal Mandzák, zástupcovia poškodených v podobe advokátov Daniela Lipšica a Tomáša Kamenca a desiatky novinárov, fotografov a kameramanov. Novinári a verejnosť sledujú pojednávanie za bezpečnostným sklom so zvukovým prenosom.

VIDEO: Pavol Rusko sa pred novinármi pristavil pri príchode na súd.

Video
Video

Prokurátor ukázal piatu zmenku

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta predložil údajnú piatu zmenku. Tú namietal obhajca Marek Para s tým, že sa nejedná o originál. Kópia má spochybňovať Ruskove tvrdenie priamo pred súdom, že si pamätá podpisovanie štyroch zmeniek, nie viac. „Podpísali ste štyri alebo viac zmeniek,“ pýtal sa opakovane Šanta. Táto zmenka bola získaná po vznesení obžaloby. „V tejto chvíli nemám k dispozícii originál,“ priznal Šanta. Zdrojom kópie zmenky má byť polícia.

Z predloženého nového dôkazu zostal Rusko viditeľne prekvapený, rovnako tak obhajcovia oboch obžalovaných. Ruskov advokát Marek Para namietal, že nejde o originál.

Podľa advokáta Ladislava Kuruca predložením ďalšej zmenky zrejme dokumentuje účelovosť obhajoby Ruska, ktorá stále hovorí o štyroch zmenkách. „Napadá mi, že sa tým prokurátor snaží dokázať, že Rusko nehovorí pravdu a nemožno mu veriť. Každá strana má totiž svoju taktiku v priebehu pojednávania. Keď sa však dôkaz objavil teraz, treba sa pýtať, prečo sa neobjavil už počas vyšetrovania či do času, kým sa nepodala obžaloba,“ povedal Kuruc s tým, že druhá strana má právo oboznámiť sa s novými dôkazmi, aj si ich naštudovať.

Šanta zatiaľ nechcel komentovať, prečo piatu zmenku predložil až teraz. Vysvetlil, že je to dôkaz, ktorý ešte na súde nebol vykonaný. „Vydržte pár dní, zrejme sa k tomu dostaneme,“ reagoval na otázky novinárov.

Rusko trvá na svojej nevine

Pavol Rusko vo výpovedi trval na svojej nevine. Hovoril o kauze Gamatex, namietal zoznam svedkov a obviňuje svoju niekdajšiu spoločníčku Silviu Volzovú so spriahnutia sa s mafiou, Petrom Čongrádym a Petrom Steinhübelom. Zmenky považuje za vhodné riešenie, pretože „nikoho nezabili“.

Väčšinu svojej úvodnej výpovede využil Rusko na rozprávanie o kauze Gamatex z roku 1998. Na súde zopakoval, že mu riešenie obchodného sporu prostredníctvom zmeniek navrhol nebohý právnik Ernest Valko. Dokazovať to majú listinné dôkazy, ktoré predložil súdu. O zmenkách samotných hovoril v úvodnej reči minimálne.

Na záver úvodnej reči doplnil, že namieta zoznam svedkov, kde sa podľa jeho slov majú nachádzať aj ostatní šéfovia televízie Vladimír Repčík, Zuzana Ťapáková aj Matthias Settele. Tí podľa neho nemôžu mať o predmetnom spore žiadne vedomosti a zopakoval, že žiadal predvolať svoju exmanželku Vieru Ruskovú, ktorú prokurátor odmietol vypočuť.

Po jeho takmer 45-minútovej výpovedi sa ho Šanta spýtal, či považuje zmenky za ekonomicky výhodné riešenie, vzhľadom na to, že Rusko tvrdí, že týmto situáciu v roku 2000 stabilizoval. „Napravil som to najlepším spôsobom, ako som vedel, nikoho nezabili“, reagoval Rusko a dodal, že Markíza „bojovala s tými, ktorí sú dnes zatvorení za vraždy“.

Konflikt medzi obhajcami

Po otázkach prišiel aj prvý konflikt medzi obhajcami obžalovaných a poškodených, keď sa prokurátor Šanta opýtal, prečo akceptoval Rusko sumu 26 miliónov eur. To namietal obhajca Michal Mandzák s tvrdením, že sa jednalo o bianko zmenky, kde nebola vyplnená suma. Otázka by preto naznačovala, že mal Rusko vedomosť o výške sumy v čase podpísania zmenky.

Slovný konflikt sa opakoval, aj keď sa prokurátor Šanta spýtal Ruska, či ho nehryzie svedomie, že v otázke zmeniek nepodal na civilnom súde opravný prostriedok. Rusko reagoval, že to za korektné považuje, pretože „Markíza profitovala 19 rokov z našej dohody a bola to dohoda, ktorá umožnila to profitovanie mne, všetkým beneficiérom, a aj akcionárom Markízy.“ Dodal, že keby sa spočítali výnosy Markízy za predmetnú dobu, tak „prídete k stovkám miliónov až k miliardám“. Sumu zmeniek považuje za adekvátnu a dodal, že v čase podpísania zmeniek by podpísal „aj dvojnásobnú sumu“.

Dohodu o vine a treste nepripustili

Prokurátor Ján Šanta na úvod prečítal obžalobu. Podľa nej obžalovaní Kočner a Rusko po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Súčasťou obhajoby, ktorú za Kočnera predniesol advokát Michal Mandzák, bolo opätovné tvrdenie, že obžalovaný nemá právo na dôverný rozhovor s advokátmi. Išlo o podozrenie, že jeho klienta v spoločnosti advokátov v návštevnej miestnosti Leopoldove odpočúvali. Trestné oznámenie spochybnil z dôvodu, že sa Markíza najprv bránila prostredníctvom civilného sporu a až keď ho prehrala, obrátila sa na políciu. Namietal tiež nedostatočnú veľkosť pojednávacej miestnosti. Mandzák obžalobu a trestné stíhanie označil za „zjavne účelové“.

Na to reagoval zástupca poškodenej Markízy Daniel Lipšic s tým, že televízia nemala donedávna dôveru v orgány činné v trestnom konaní. „Dôkazom toho je v spise sa nachádzajúci materiál, ktorý spracovala Národná protikorupčná jednotka NAKA, ktorú viedol Krajmer“. Tá podľa Lipšica nebola vôbec príslušná na právnu kvalifikáciu falšovania cenných papierov. Na záver reči dodal, že jeden z obžalovaných mal ešte donedávna vplyv na orgány činné v trestnom konaní, čo je taktiež dôvodom, prečo sa až teraz obrátila na cestu trestného konania.

Dohodu o vine a treste nepripustil prokurátor ani obžalovaní.

Advokát Marek Para zastupuje Pavla Ruska. Na...
Pavol Rusko na Špecializovanom trestnom súde v...
+8Pavol Rusko na Špecializovanom trestnom súde v...

Pojednávanie je zatiaľ rozvrhnuté na šesť pojednávacích dní, 22. až 24. júla a následne od 29. do 31. júla. Pojednávanie vedie JUDr. Emil Klemanič. Kočner prostredníctvom svojho obhajcu požiadal o konanie v neprítomnosti, čo súd zobral na vedomie. Celé pojednávanie tak bude vedené v jeho neprítomnosti. Kočner je okrem iného obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka.

Kauza zmenky

Podaniu obžaloby v tomto prípade predchádzala séria občianskoprávnych súdnych sporov, v ktorých si vyplatenie zmeniek, údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch, nárokovala Kočnerova firma Správa a inkaso zmeniek. Vyplatiť ich mal ako žalovaný v prvom rade Rusko ako bývalý riaditeľ televízie a bývalý majiteľ spoločnosti Markíza Slovakia, a v druhom rade samotná spoločnosť Markíza Slovakia.

Rusko pred súdom začiatkom februára 2018 priznal podpis štyroch zmeniek s miliónovou hodnotou s tým, že ak by zmenky nepodpísal v roku 2000, „nebola by TV Markíza“. Podľa neho je za celú situáciu zodpovedná jeho bývalá spoločníčka v Markíze Sylvia Volzová, vinou ktorej sa televízia dostala do exekúcie. „Ja som len naprával veci, ktoré ona spôsobila," uviedol Rusko s tým, že v súvislosti s exekúciou voči televízii vznikla otázka, či tým nebude postihnutá aj vysielacia licencia. Podľa neho hrozilo, že licencia ako nemajetkové právo prejde na spoločnosť Gamatex ako veriteľa, v dôsledku čoho by mohla byť licencia zrušená. Spôsob, ako tomu predísť, bola podľa Ruska kúpa spoločnosti Gamatex. Tá sa nakoniec udiala tak, že 80 miliónov korún bolo vyplatených ihneď a ďalších 500 miliónov malo byť vyplatených neskôr, po splnení stanovených podmienok. Podmienkami vyplatenia boli predĺženie vysielacej licencie, zvýšenie hodnoty televízie, ako aj zabezpečenie vlastníctva akcií jedným subjektom. „Podpis zmeniek nepoškodil Markízu, umožnil jej 17 rokov vysielať," tvrdí expolitik.

Markíza počas súdnych konaní dlhodobo spochybňovala pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Takisto argumentovala, že Rusko pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek, a tie neboli registrované nikde v účtovných dokladoch. Takisto podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani Kočnerove spoločnosti, ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek.

Televízia sa tiež odvoláva na znalecký posudok vypracovaný Národnou kriminálnou agentúrou, ktorý spochybňuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000. Znalecké posudky v tomto prípade predložili Kočner aj Rusko. Spoločnosť takisto pripomína, že podľa obžalovaných navrhol situáciu okolo kúpy Gamatexu riešiť prostredníctvom zmeniek nebohý právnik Ernest Valko, ktorý vystupoval ako právny poradca Gamatexu. „Valko by sa v roku 2000 poradenstvom pre Gamatex dostal do zjavného konfliktu záujmov, keďže bol podpredsedom Rady Slovenskej republiky pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktorá rozhodovala o licencii v prípade daného sporu,“ konštatuje Markíza.

Rusko stojí pred súdom aj v inej trestnej veci, čelí obžalobe z objednávky vraždy jeho bývalej spoločníčky Volzovej. Kočner je obvinený v ďalších kauzách vrátane vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

© Autorské práva vyhradené

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky #kauza zmeniek TV Markíza