Instagram testuje zákaz lájkov, musia sa zmeniť taktiky na zarábanie peňazí

, CNBC Foto: SITA/AP

Instagram nedávno odštartoval test, v ktorom skryl počet lájkov od používateľov. Platforma vlastnená Facebookom bola doteraz asi najväčšou príležitosťou pre influencerov. Pomocou marketingu založenom na sledovaní postov dokázali v spolupráci s výrobcami zarábať pekné sumy peňazí.

Instagram v apríli uviedol, že používatelia, ktorí sú súčasťou testu, sú schopní pozrieť sa na to, komu sa ich príspevok páčil, ale nevidia počet lájkov na cudzom poste. Tým by malo vzniknúť „zdravšie“ prostredie, ale marketingoví experti hovoria, že zmeny by mohli ďalej stimulovať značky, aby podporili platenú mediálnu podporu a tiež aby sa zamerali na Instagramové príbehy, video a fotografické príspevky, ktoré na Instagrame žijú len dočasne.

Potenciálna zmena by tiež mohla znamenať, že obsah od influencera bude musieť byť kvalitnejší, pretože používatelia sa nebudú môcť opierať o množstvo lájkov, ak si budú chcieť dohodnúť spoluprácu s nejakou značkou. Obchodníci sa budú môcť aj naďalej  pozrieť na počet sledovateľov konkrétneho influencera, ale táto metrika nič nehovorí o zásahu na cieľovú skupinu.

Ryan Detert šéfuje firme Influential, ktorá sa zameriava na marketing influencerov. Podľa neho táto zmena môže mať za následok likvidáciu podvodných lájkov na Instagrame, pretože už nie sú tak cenné. Detert uviedol, že kampane, ktoré jeho spoločnosť robila s klientmi, sa viac zameriavajú na meranie skutočného on-line alebo kamenného predaja, ktorý sa dá pripísať influencerom. Či kliknutie z Instagramového postu sa zmení na skutočný on-line predaj, alebo či si spotrebiteľ skutočne ide kúpiť konkrétny produkt do obchodu.

Instagram v júni ohlásil, že zavedie zmenu, ktorá umožní inzerentom propagovať príspevky od influencerov na svojej vlastnej stránke, alebo na účtoch tretej strany. Bob Gilbreath, generálny riaditeľ spoločnosti Ahalogy, povedal, že viac značiek a agentúr sa púšťa do plateného modelu, čím Instagram príde k väčšiemu balíku peňazí.

David Shadpour, zakladateľ a generálny riaditeľ Social Native povedal, že test je v súlade so stratégiou  Facebooku a Instagramu, tlačiť užívateľov viac do "príbehov". „Cieľom Facebooku a Instagramu je posúvať užívateľov do príbehov, pretože veria, že budúcnosť je v krátkych videách, nie statických obrázkoch alebo texte. Z tohto dôvodu sa zameriavajú na stratégie podpory videa. Hľadajú možnosti pre získanie viacerých tvorcov vytvárajúcich videá a zvýšenie návratnosti investícií inzerentov využívajúcich video.“ Shadpour si myslí, že hodnota lájkov zmizne len v prípade, že Instagram od nich úplne upustí. „Znížením zamerania sa na lájky, ako ukazovateľa úspechu, budú tvorcovia mať viac kreatívneho priestoru, budú sa môcť viac zamerať na obsah a na obsah vo videu. S týmto posunom sa budú musieť posunúť aj metriky. Prevládať bude čas strávený na platforme, názory a iné metriky. Bude to mať za následok aj stimulovanie kvalitnejšieho obsahu.“

Oliver Yončev z The Social Chain tvrdí, že užívatelia Instagramu budú musieť postovať oveľa viac než doteraz. „Jedným z dôvodov, prečo používatelia dnes nezverejňujú viac, je skutočnosť, že zakaždým, keď uverejňujú správu, sú hodnotení podľa lájkovej metriky. Ak sa ale odstráni, veľa ľudí sa už nebude cítiť pod tlakom a budú prispievať oveľa častejšie. Pravdepodobne by to mohlo viesť k nárastu času stráveného na platforme, čo znamená viac predaných reklám.“

Quynh Mai z Moving Image & Content si myslí, že budúcnosť bez lájkov môže znamenať, že značky a influenceri to budú mať ťažšie pri oslovovaní a vytváraní komunity na platforme. „Poznáme množstvo ľudí, ktorí si vybudovali kariéru cez sociálne médiá, pretože tieto ekosystémy sú  o budovaní komunity, odpovedaní na komentáre, čítaní listov od fanúšikov vo videu na YouTube. Instagram bol založený na emotikonoch a palcoch hore, čo je veľmi plytká metrika. Zrušením lájkovania, dúfam, by sa to mohlo zmeniť. Prinútiť značky, rovnako ako vplyvné osoby, aby vytvárali komunity a nie len fanúšikov. Ako generácia Z časom vyrastá, aj ich angažovanosť je odlišná. Už chcú hlasovať… chcú byť súčasťou rozhovoru.“

Súvisiace články

Aktuálne správy