Sluší jim to spolu, že?

Sluší jim to spolu, že? Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček

Se Zemanem si budeme dávat schůzky každý týden do konce volebního období, naznačil Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček, kterého si mnozí dobírají, že se bojí udělat rázný krok, nikoho nepřekvapil a opět neudělal rázný krok. Protože Miloš Zeman odmítá jmenovat Michala Šmardu novým ministrem kultury na místo Antonína Staňka, točí se chudák Hamáček už několik týdnů v začarovaném kruhu, kdy na jednu stranu vyhrožuje, že ČSSD opustí vládu, a na druhou stranu očividně opustit vládu nechce, tak dělá všechno pro to, aby nemusel. A teď už asi i ví, jak na to.

„My jsme suverénní strana. My máme koaliční smlouvu. My jsme ČSSD. My máme právo jmenovat si své vlastní ministry. Pokud pan premiér nezajistí u pana prezidenta naše právo, opustíme vládu. Říkal jsem to před dvěma měsíci. Říkám to teď. A budu to říkat i za půl roku. Jednoho dne tu vládu opravdu opustíme. To budete všichni koukat. My si, s prominutím za ten výraz, kálet na hlavu nenecháme. Dáváme panu prezidentovi lhůtu do konce července. Pokud naše požadavky nesplní, nemáme jinou možnost než po vypršení lhůty dát lhůtu novou,“ vyhrožoval Hamáček na tiskové konferenci. Aby dal svým slovům patřičnou váhu a ukázal, že to myslí vážně, zuřivě hodil plastovou láhev do koše na papír. Šel z něho strach.

Politologové se shodují na tom, že Hamáček nemá koule vůbec na nic a teatrálně vyhrožovat bude až do příštích řádných parlamentních voleb, kde ČSSD bude atakovat tříprocentní hranici. Současná situace nahání strach i samotnému Andreji Babišovi, který věří, že to současná vláda zvládne. „Je to nepříjemné. Neustále se scházet s prezidentem a točit se kolem mrtvého bodu. Já věřím tomu, že pan Hamáček neuhne ze své cesty a dostojí své povaze, takže bude jenom štěkat, ale nekousne. V rámci zachování současné vlády jsem ochoten se jednou týdně scházet s panem Hamáčkem i panem prezidentem, abychom si o věci popovídali a nevyvodili žádné východisko,“ vzkázal Andrej Babiš z posilovny.

Premiér Andrej Babiš tak nepřímo naznačil, jak věci budou probíhat. Jan Hamáček, potažmo celá ČSSD z vlády neodejde. Budou jenom vyhrožovat, ale zároveň se zuby nehty ve vládě držet. „Pan Hamáček je takový náš český brexit,“ připomněl politolog Vladimír Rouhal, který tak reagoval na určitou podobnost, kdy se Velká Británie rozhodla odejít, ale jsou to tři roky a ještě neodešla. Uvidíme, jestli půjde Jan Hamáček ve šlépějích Velké Británie a bude odcházet tak dlouho, až najednou budou volby.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Schůzky prezidenta, premiéra a šéfa socialistů snad celé volební období nepotrvají, ale ke konci se asi ještě nechýlí.