Hlavní obsah

Náměstek šéfa britské diplomacie Duncan startuje odchody z britské vlády

– Londýn

Ve Velké Británii odstoupil náměstek ministra zahraničí Alan Duncan. Jde o rezignaci v době, kdy se blíží výměna předsedy vlády a britská média očekávají, že další rezignace budou následovat. Ve středu chce podat demisi ministr financí Philip Hammond, podle deníku The Telegraph se očekává 12 demisí.

Foto: Pool New, Reuters

Alan Duncan

Článek

V pondělí končí v Konzervativní straně výběr příštího vůdce, který nahradí ve funkci předsedy vlády Theresu Mayovou. Vítěz má být oznámen v úterý. Favoritem je bývalý londýnský starosta a někdejší ministr zahraničí Boris Johnson.

Duncan svůj rezignační dopis předal v pondělí, napsal list The Times. Duncan je považován za stoupence setrvání Británie v EU a proti Johnsonovi vznesl výhrady kvůli případu bývalého britského velvyslance v USA Kima Darrocha. Johnson ho podle něj nepodpořil, a přispěl tak k jeho odchodu z funkce.

Uniklé Darrochovy depeše vyjadřující se nelichotivě o současné americké administrativě vyvolaly mezi USA a Británií spor, který vedl k Darrochovu odstoupení.

The Telegraph o Duncanově rezignaci hovoří jako o první z očekávaných dvanácti. Úmysl odejít z vlády má kromě Hammonda i ministr spravedlnosti David Gauke. Podle serveru BBC je pro něj nepřijatelný odchod Británie z EU bez dohody, což Johnson nevyloučil.

Reklama

Výběr článků

Načítám