Po Řecku Turecko. Pokud fotbalisté Plzně postoupí přes Olympiakos, čeká je Basaksehir

Pokud fotbalisté Plzně postoupí ve 2. předkole Ligy mistrů přes Olympiakos Pireus, zahrají si v předposledním 3. předkole s Basaksehirem Istanbul. Rozhodl o tom pondělní los ve švýcarském Nyonu. První zápas by Západočeši odehráli 6. nebo 7. srpna venku, domácí odvetu pak 13. srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Nyon (Švýcarsko) (Aktualizováno: 13:09 22. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do českého koeficientu výrazně přispěla Viktoria Plzeň

Pokud fotbalisté Plzně postoupí ve 2. předkole Ligy mistrů přes Olympiakos Pireus, zahrají si v předposledním 3. předkole s Basaksehirem Istanbul | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Plzeň si dosud zahrála skupinu Ligy mistrů třikrát - v letech 2011, 2013 a v minulé sezoně, kdy jako vítěz české ligy prošla přímo do hlavní fáze prestižní soutěže. Tentokrát by Západočeši coby úřadující vicemistři museli na cestě do skupiny v nemistrovské části kvalifikace zdolat 2., 3. a 4. předkolo.

S Olympiakosem rozehraje Viktoria 2. předkolo úterním úvodním zápasem doma, odveta je na programu v Pireu o týden později. Pokud by Západočeši s řeckým favoritem vypadli, přešli by do 3. předkola Evropské ligy.

Český šampion Slavia vstoupí do kvalifikace Ligy mistrů až v závěrečném 4. předkole. V případě vyřazení by si Pražané zahráli základní skupinu Evropské ligy.

Istanbul Basaksehir

Rok založení: 1990
Klubové barvy: modrá a oranžová
Největší úspěchy: 2x 2. místo v lize (2017, 2019), 2x finalista domácího poháru (2011, 2017)
Stadion: Fatiha Terima (kapacita 17.156 diváků)
Trenér: Okan Buruk
Současné opory: Mert Günok, Edin Višča, Irfan Kahveci
Zápasy proti českým (čs.) týmům v evropských pohárech: dosud nehrály
Ostatní: klub byl založen v roce 1990 jako Istanbul Büyüksehir Belediyespor, současný název nese od roku 2014 (tento letopočet má i ve znaku); do nejvyšší soutěže poprvé postoupil v roce 2007, o šest let později sestoupil; po roční pauze se mezi elitu vrátil už pod novým názvem a od té doby patří ke špičce turecké ligy; v posledních pěti sezonách Basaksehir hrál evropské poháry, jeho maximem je základní skupina Evropské ligy v ročníku 2017/18; klub vlastní ministerstvo sportu a mládeže.

Plzeň pro los 3. předkola převzala vyšší koeficient Olympiakosu a byla mezi čtyřmi nasazenými týmy. Dostat mohla Bruggy s čerstvou posilou bývalým slávistou Simonem Delim, Krasnodar, LASK Linec nebo Basaksehir.

Istanbulský klub byl založen teprve v roce 1990 a současný název nese od roku 2014. S českými kluby se dosud v soutěžích UEFA neutkal. V uplynulé sezoně Basaksehir dlouho vedl tureckou ligu a útočil na titul, nakonec ale skončil druhý o dva body za Galatasarayem Istanbul. Pohárovým maximem klubu je účast v základní skupině Evropské ligy ze sezony 2017/18, v minulém ročníku vypadl ve 3. předkole stejné soutěže s Burnley.

Zápasy v Turecku tradičně provází bouřlivá kulisa. Basaksehir hraje domácí duely na stadionu Fatima Terima pro 17 156 diváků. K největším oporám týmu patří nejlepší týmoví střelci minulé ligové sezony - bosenský reprezentant Edin Višča a pětatřicetiletý brazilský útočník Robinho, Irfan Kahveci či aktuálně zraněný bývalý turecký reprezentant Arda Turan se 100 starty za národní tým.

Plzeň dosud hrála s tureckými kluby v pohárech dvakrát a pokaždé vypadla. V sezoně 2010/11 ve 3. předkole Evropské ligy po domácí remíze 1:1 a venkovní porážce 0:3 s Besiktasem Istanbul a v roce 2013 v druhém kole jarní vyřazovací fáze s městským rivalem Fenerbahce po prohře 0:1 doma a remíze 1:1 v Turecku. Odveta se tehdy hrála kvůli trestu po istanbulský klub za fanoušky před prázdným hledištěm.

Los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů v Nyonu (první zápasy 6. a 7. srpna, odvety 13. srpna):
Mistrovská část:
Kluž/Maccabi Tel Aviv - Celtic Glasgow/Kalju (Est.), Sutjeska Nikšič (Č. Hora)/APOEL Nikósie - Dundalk (Ir.)/Karabach (Ázerb.), PAOK Soluň - Ajax Amsterodam, Saburtalo Tbilisi/Dinamo Záhřeb - Ferencváros Budapešť/Valletta (Malta), Crvena Zvezda Bělehrad/HJK Helsinky - The New Saints (Wal.)/FC Kodaň, Maribor/AIK Stockholm - BATE Borisov (Běl.)/Rosenborg Trondheim.
Nemistrovská část:
Basaksehir Istanbul - Viktoria Plzeň/Olympiakos Pireus, Krasnodar - FC Porto, Club Bruggy - Dynamo Kyjev, PSV Eindhoven/FC Basilej - LASK Linec.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme