Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Premier League dominuje v Európe. Ktoré dve ligy bojujú o druhú priečku?

Výnosy futbalového trhu v Európe dosiahli v sezóne 2017/2018 hodnotu rekordných 28,4 miliardy eur.

22.07.2019 12:46
Premier League Foto: ,
Víťazi uplynulého ročníka anglickej Premier League (Manchester City).
debata

Z tohto „koláča“ si pre seba viac ako polovicu, až 15,6 miliardy, ukrojilo päť popredných ligových súťaží na „starom kontinente“ – anglická Premier League, francúzska Ligue 1, nemecká I. bundesliga, španielska Primera División a talianska Serie A. Vyplýva to zo správy, ktorú agentúre SITA prednedávnom poskytla spoločnosť Deloitte.

Spomenuté najväčšie ligy zaznamenali vo výnosoch šesťpercentný nárast oproti ročníku predtým. Celkovo však výnosy európskeho futbalového trhu stúpli až o 11 %. Podpísala sa pod to taktiež skutočnosť, že v edícii 2017/2018 sa konali aj majstrovstvá sveta v Rusku. Napriek rastu výnosov v uvedenom období klesli súhrnné prevádzkové zisky líg tzv. veľkej päťky.

"Ak si odmyslíme cyklický vplyv turnajov národných futbalových družstiev UEFA a FIFA, výnosy európskeho futbalového trhu rástli v každom z ostatných 18 rokov. Keďže priame prenosy futbalových zápasov stále patria k jednému z najvyhľadáva­nejších druhov zábavy pre návštevníkov aj pre vysielateľov, ako aj k najhorúcejším témam sociálnych médií, očakávame ďalší rast.

Kým Premier League zostáva dominantnou ligou, Španielsko a Nemecko medzi sebou neustále bojujú o druhé miesto. Nemecko predbehlo Španielsko vďaka novej štvorročnej zmluve na vysielacie práva. Očakávame, že I. bundesliga si udrží druhé miesto v rebríčku najlepšie zarábajúcich najvyšších súťaží v Európe aj v ďalšom výročnom hodnotení.

Je možné, že španielska La Liga ju opäť predbehne v sezóne 2019/2020," poznamenal Dan Jones, partner a vedúci Deloitte Sports Group.

V súčasnosti je najvyššia anglická futbalová súťaž o 72 % výnosnejšia ako druhá v poradí nemecká I. bundesliga. Premier League v sezóne 2017/2018 vygenerovala kumulované výnosy vo výške 5,4 miliardy eur, teda o 100 miliónov eur viac ako v sezóne 2016/2017. Nárastu príjmov nemeckej I. bundesligy pomohla aj nová zmluva na vysielacie práva, a to približne 290 miliónmi eur.

Výnosy klubov španielskej Primera División prvýkrát dosiahli hranicu troch miliárd eur. Pričinilo sa o to tretie víťazstvo Realu Madrid v Lige majstrov za sebou aj nový sponzor FC Barcelona, ktorého logo budú hráči nosiť na dresoch najbližšie štyri sezóny. Tieto dva veľkokluby sa umiestnili na prvých dvoch priečkach futbalovej finančnej ligy (Football Money League) spoločnosti Deloitte za rok 2019.

Talianska Serie A nedokázala udržať krok v náraste výnosov s ligami v Anglicku, Nemecku a Španielsku. Francúzska Ligue 1 opäť vygenerovala najnižšie výnosy spomedzi európskych líg tzv. veľkej päťky – 1,7 miliardy eur. Zníženie výnosov z vysielania, ako aj sponzorstva vykompenzovali vyššie príjmy počas dňa zápasu a iné komerčné príjmy.

Bude zaujímavé sledovať čísla z uplynulej sezóny 2018/2019, predovšetkým z dvoch pohľadov – ako talianska Serie A dokázala vyťažiť z minuloročného transferu portugalskej hviezdy Cristiana Ronalda do Juventusu Turín a taktiež to, aký vplyv malo na Ligue 1 víťazstvo francúzskych futbalistov na MS 2018 v Rusku.

Očakáva sa, že Ligue 1 v ročníku 2020/2021 zvýši výnosy z predaja vysielacích práv na úroveň približne 1,2 miliardy eur za sezónu, čo je momentálna úroveň španielskej Primera División a viac ako v talianskej Serie A.

Zaujímavo vyzerá aj situácia hneď za piatimi poprednými európskymi ligovými súťažami. Na šieste miesto rebríčka sa prepracovala ruská Premier League s výnosmi 813 miliónov eur. Predstihla tak tureckú Süper Lig, ktorá dosiahla výnosy na úrovni 731 miliónov eur.

Postavenie Ruska posilnil nový kontrakt na vysielacie práva a výnosy zo dňa zápasu, taktiež aj infraštruktúra vybudovaná pre MS 2018. Podľa najnovších prognóz sa však Turecko v roku 2020 opäť dostane na 6. miesto najlepšie zarábajúcich najvyšších súťaží v Európe, a to vďaka tamojšej novej zmluvy na vysielacie práva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #Premier League #Primera Division #Serie A #Ligue 1