Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Na Slovensku začal soud s exministrem Ruskem a podnikatelem Kočnerem kvůli padělání směnek za 1,8 miliardy

Svět

  12:57
Pezinok (Slovensko) - Na Slovensku v pondělí začalo soudní líčení s exministrem hospodářství a bývalým ředitelem soukromé televize Markíza Pavolem Ruskem a kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem. Jde o kauzu padělání čtyř směnek vystavených na částku v celkové výši téměř 69 milionů eur (1,8 miliardy Kč), jejichž proplacení vymáhala i od Markízy jedna z Kočnerových firem. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným až dvacetileté vězení. Rusko u soudu vinu popřel.

Slovenský exministr hospodářství Pavol Rusko foto: spravy.pravda.sk

Kočner, kterého policie letos v březnu obvinila také z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka, je v kauze směnek už déle než rok ve vazbě a zahájení líčení se na vlastní žádost nezúčastnil. Rusko zase v jiném případu čelí obžalobě, že si v roce 1997 objednal v podsvětí vraždu své společnice z Markízy Silvie Volzové.

Vraždu Kuciaka si objednal podnikatel Kočner, tvrdí její zprostředkovatel

Rusko podle prokurátora zmíněné směnky nepodepsal v roce 2000, jak je na nich uvedeno, ale až po roce 2013, kdy už nebyl ředitelem ani spolumajitelem Markízy. Rusko na směnkách vystupuje jako dlužník, Markíza jako ručitel.

Povinnost proplatit směnky by patrně zůstala pouze na Markíze, protože Rusko je podle slovenských médií nemajetný. Rusko u soudu řekl, že dluh není schopen uhradit. Směnky nebyly zahrnuty do účetnictví televize, která patří do skupiny Central European Media Enterprises (CME). Markíza dříve označila směnky za podvrh a tvrdila, že v kauze postupovali Rusko a Kočner ve shodě.

Bratislavský okresní soud loni uložil Ruskovi i Markíze jednu ze zmíněných směnek proplatit, krajský soud rozhodování o tomto obchodním sporu po odvolání Markízy loni přerušil. Učinil tak po obvinění Ruska a Kočnera v případu.

Rusko v pondělí před soudem odmítl uzavřít dohodu o vině a trestu, která by mu výměnou za doznání zajistila nižší trest než v případě prokázání viny u hlavního líčení. Vinu dříve popřel i Kočner.

Advokáti obžalovaných tvrdili, že trestní stíhání jejich klientů je zjevně účelové a že celý proces je ze strany prokuratury veden jednostranně.

Co říkal podnikatel Kočner zavražděnému Kuciakovi? Začnu se vám osobně věnovat. Jste zlý člověk, zní na nahrávce

Rusko před soudem řekl, že směnky souvisely s urovnáním sporu s Kočnerovou firmou Gamatex. Pracovníci Gamatexu v roce 1998 obsadili Markízu, pokus o její převzetí ale skončil neúspěšně. Za Ruska se tehdy postavili jeho redaktoři a tisíce demonstrantů před budovou televize. Prokurátor naopak tvrdil, že urovnání sporu zajistila jiná smlouva s Gamatexem než kontroverzní směnky.

Kromě Ruska a Kočnera je v kauze směnek podezřelý také někdejší Kočnerův společník Štefan Ágh, v jehož prospěch byly některé směnky vystaveny. Ághův případ byl už dříve vyloučen k samostatnému řízení.

Obžalobu proti Ruskovi a Kočnerovi v případu padělání směnek za značného zájmu médií a veřejnosti projednává specializovaný trestní soud se sídlem v Pezinoku nedaleko Bratislavy, který se zabývá nejzávažnějšími kriminálními případy na Slovensku.

Rusko zastával v letech 2003 až 2005 post ministra hospodářství. Z této funkce byl odvolán po aféře se směnkami, jejichž prostřednictvím si už jako ministr půjčil 100 milionů tehdejších slovenských korun. Z politiky se Rusko stáhnul a rovněž prodal svůj podíl Markíze.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!