Basketbalistky si o mistrovství Evropy zahrají s Itálií, Rumunskem a Dánskem. Muži mají účast jistou

České basketbalistky se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2021 utkají s Itálií, Rumunskem a Dánskem. Boje o šampionát, který se uskuteční ve Francii a Španělsku, odstartují pro výběr trenéra Štefana Svitka v listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Mnichov (Aktualizováno: 14:11 22. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost českých basketbalistek

Radost českých basketbalistek | Zdroj: Reuters

Pondělní los v Mnichově, který měl na starost i český reprezentant Vojtěch Hruban, rozhodl také o soupeřích mužské reprezentace, přestože Češi mají díky spolupořadatelství místo na šampionátu jisté. Reprezentanti se utkají s Belgií, Litvou a jedním z trojice Albánie, Bělorusko, Dánsko, které čeká předkvalifikace.

České basketbalistky odstartují kvalifikaci už v listopadu a budou usilovat o postup na čtrnáctý evropský šampionát za sebou. Na mistrovství, kde letos v létě po nadějném vstupu do turnaje nakonec vypadly už v základní skupině, chyběly pouze v roce 1993.

Itálie na nedávném Euru obsadila deváté místo, zatímco Rumunsko si z posledních pěti šampionátů zahrálo na ME pouze v roce 2015, kdy turnaj pořádalo a skončilo na předposlední 19. příčce. Dánsko je nováčkem kvalifikace, protože ženskou reprezentaci obnovilo teprve v roce 2018 a do bojů o šampionát se přihlásilo až díky finanční sbírce.

Francouzské basketbalistky počtvrté za sebou neuspěly ve finále, evropskými šampionkami jsou Španělky

Číst článek

Na šampionát projdou vítězové devíti skupin plus pět nejlepších celků z druhých míst. Vzhledem k nevyrovnanému počtu soupeřů se však týmům z šesti čtyřčlenných skupin nebudou do tabulky celků na druhých místech počítat výsledky s nejhorším soupeřem ve skupině. Kvalifikace se zúčastní 33 týmů a odstartuje v listopadu.

Čeští basketbalisté, které v září čeká premiérová účast na mistrovství světa, vstoupí do kvalifikace až příští rok v únoru. Favoritem jejich skupiny budou Evropští vicemistři z let 2013 a 2017 z Litvy. Belgie skončila na Euru před dvěma lety na 19. místě těsně nad český týmem. O jejich posledním soupeři rozhodne předkvalifikace, která je na programu v srpnu.

„Je to solidní los. Litva je hodně dobrý tým. Belgie určitě půjde do kvalifikace s očekáváním postupu a na třetího soupeře si ještě musíme počkat,“ řekl v tiskové zprávě trenér Ronen Ginzburg. „Protože ale do kvalifikace půjdeme jako pořadatelé s jistou účastí, je to pro nás dobrá příležitost, jak tým připravit na mistrovství Evropy,“ dodal.

Ze skupin bez pořadatelských zemí postoupí na mistrovství tři celky, ze skupin s pořadatelskou zemí projdou na Euro dva týmy.

Los kvalifikace o postup na basketbalové mistrovství Evropy v roce 2021:
Muži:
Skupina A: Španělsko, Polsko, Izrael, vítěz předkvalifikace (SR/Kypr/Rumunsko)
Skupina B: Rusko, Itálie, Severní Makedonie, Estonsko.
Skupina C: Litva, ČR, Belgie, vítěz předkvalifikace (Albánie/Bělorusko/Dánsko)
Skupina D: Chorvatsko, Turecko, Nizozemsko, Švédsko.
Skupina E: Srbsko, Finsko, Gruzie, vítěz předkvalifikace (Portugalsko/Švýcarsko/Island)
Skupina F: Slovinsko, Ukrajina, Maďarsko, Rakousko.
Skupina G: Francie, Německo, Černá Hora, vítěz předkvalifikace (Lucembursko/Kosovo/Velká Británie)
Skupina H: Řecko, Lotyšsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko.
Ženy:
Skupina A: Slovinsko, Řecko, Island, Bulharsko.
Skupina B: Švédsko, Černá Hora, Izrael.
Skupina C: Rusko, Bosna a Hercegovina, Švýcarsko, Estonsko.
Skupina D: Itálie, ČR, Rumunsko, Dánsko.
Skupina E: Srbsko, Turecko, Litva, Albánie.
Skupina F: Velká Británie, Bělorusko, Polsko.
Skupina G: Belgie, Ukrajina, Portugalsko, Finsko.
Skupina H: Maďarsko, Slovensko, Nizozemsko.
Skupina I: Lotyšsko, Chorvatsko, Německo, Severní Makedonie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme