Fotografie nazvaná RAINBOW BALLET.

Fotografie nazvaná RAINBOW BALLET. Zdroj: © Christian Spencer

Fotografie nazvaná STAINED GLASS.
Fotografie nazvaná COSMIC ANGEL.
Fotografie nazvaná WINGS OF LIGHT.
Fotografie nazvaná WINGED PRISM.
Fotografie nazvaná THE ECLIPSE.
7
Fotogalerie

Okřídlená duha z těl kolibříků: Tohle není Photoshop, ale příroda v celé své kráse

Australský umělec a fotograf Christian Spencer žije už devatenáct let v brazilském národním parku Itatiaia, který je pastvou pro oči i duši a bývá častým cílem profesionálních i amatérských ornitologů. Park je totiž domovem více než 380 druhů ptáků, z nichž asi padesátka je endemických – nikde jinde na světě je nenajdete. Kromě ptáků se mezi bohatou vegetací korunovanou broméliemi a orchidejemi prohání asi 5000 různých druhů hmyzu, 50 druhů savců a spousta plazů a obojživelníků. Mezi ptáky kralují tukani a kolibříci. Právě kolibříka z rodu Jakobínů zachytil Christian Spencer způsobem, který bere dech.

Světlo se proti slunci rozptýlilo uvnitř ptačího peří a vytvořilo iluzi duhy zkřížené s diamantem. Efekt, který vznikl filtrováním slunečního světla přes křídla a ocas kolibříka nebyl Christianem Spencerem nijak digitálně zmanipulován. „Tady je Photoshop free zóna. Jsme znechuceni falešnými fotografiemi,“ striktně komentuje svoji tvorbu fotograf, který v roce 2011 absolvoval studijní pobyt v krumlovském Egon Schiele Art Centru.

V Českém Krumlově 6 měsíců žil a kromě jiného získal i ocenění na mezinárodním filmovém festivalu s tematikou životního prostředí Ekofilm. Český Krumlov si zamiloval. Natočil o něm dokonce i krátký film Plavání skrz dimenze, ve kterém zkoumal alchymistické symboly a jejich vztahy se skrytými silami přírody.

Jedna z fotografií z magické série nazvaná Winged Prism – Okřídlené Prisma (neboli optický hranol) získala cenu v Muzeu moderního umění v brazilském Resende. Umělecký tisk tohoto snímku si můžete objednat na webu Christiana Spencera. Další úžasné fotografie všech možných zvířat najdete na jeho instagramovém účtu. Na svém druhém Instagramu pak prezentuje malby inspirované přírodou.

A co znamenají fotografie „duhového kolibříka“, které oblétly svět, pro svého autora? „Myslím, že reprezentují to, čím by měla práce umělce být: Činit neviditelné viditelným,“ řekl pro Reflex Christian Spencer.

Na fascinující nádheru vizuálního fenoménu, který zachytil i v pohybu, se můžete podívat v krátkém filmu z roku 2011 The Dance of Time, který získal deset mezinárodních filmových ocenění:

 

Video placeholde
Trailer filmu The Dance of Time . • © Christian Spencer

Na snímky kolibříků se podívejte v naší fotogalerii: