Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Britští konzervativci volí premiéra. Favorit Johnson už spustil vlnu demisí

  15:27aktualizováno  20:44
V Británii v pondělí večer skončilo několikatýdenní hlasování členů vládní Konzervativní strany, kteří vybírali nového stranického lídra a tedy i příštího britského premiéra. Favoritem je bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. Výsledek strana oznámí v úterý ráno. Ve středu pak novému šéfovi strany předá Mayová vládní otěže a s nimi i nelehký úkol vyvést Spojené království z Evropské unie.
O místo lídra Konzervativní strany a britského premiéra se utká exministr...

O místo lídra Konzervativní strany a britského premiéra se utká exministr zahraničí Boris Johnson a současný šéf diplomacie Jeremy Hunt. | foto: Reuters

Zhruba 160 tisíc členů Konzervativní strany mohlo prostřednictvím korespondenčního hlasování nového lídra vybírat do dnešních 18 hodin středoevropského času. Server The Independent upozornil, že o příštím britském premiérovi tak vlastně rozhodovalo pouhých 0,34 procenta oprávněných voličů. 

Favoritem je už od počátku klání bývalý londýnský starosta Boris Johnson, který byl jednou z hlavních tváří kampaně za brexit před referendem v roce 2016. Mezi řadovými členy Toryů je Johnson miláčkem, který si vysloužil oblibu mimo jiné svým humorem a silným charismatem, píše Bloomberg.

Pro konzervativce je atraktivní také Johnsonův rozhodný přístup k brexitu. Oba kandidáti považují odchod země z EU bez dohody za krajní scénář, po kterém by sáhli v případě ztroskotání jednání s Bruselem. Johnson nicméně tvrdí, že není třeba mít z tvrdého brexitu a jeho negativních dopadů obavy. Naznačil dokonce, že je rozhodnutý tuto variantu protlačit parlamentem, i kdyby jej měl rozpustit. 

Podle průzkumu mezi hlasujícími členy Konzervativní strany, který zveřejnil blog ConservativeHome, by Johnson mohl svého jediného soupeře ve finále, současného ministra zahraničí Jeremyho Hunta porazit poměrem 73 ku 27.

Předpokládaje Johnsonovu výhru, britští poslanci minulý týden preventivně odhlasovali pojistku, která premiérovi bere pravomoc vykázat je z křesel za nesouhlas s neřízeným brexitem, píše The New York Times. Nejen podle The Guardianu tím naznačili slabou podporu a očekávaný konflikt, kterých se Johnsonova vláda, v případě jeho zvolení, dočká.

Až dvanáct demisí

Proti Johnsonovi hovoří falešná čísla na červených autobusech v kampani za referendum, která i konzervativci vnímají jako špinavou hru s důvěrou voličů. Naposledy britové o jeho charakteru zapochybovali v červnu, když Johnsonovi sousedé volali policii kvůli vyostřené hádce s přítelkyní (psali jsme zde). Jeho romantické aférky jej v roce 2004 dokonce stály místo mluvčího strany pro kulturní záležitosti. 

Zdá se však, že výměnou za tvrdou brexitovou strategii jsou britští konzervativci ochotní nad Johnsonovými eskapádami přimhouřit obě oči.

Ženský křik a padající nábytek. U Borise Johnsona byla kvůli hádce policie

Hunt má podle průzkumu YouGov přízeň pouze čtvrtiny svých straníků, 74% konzervativců je nakloněných volit spíše jeho rivala. „Bude mi potěšením sloužit v Johnsonově vládě, pakliže nezvítězím,“ naznačil Hunt smíření s výsledkem při stranické akci v minulém týdnu.

Naopak demisí na Johnsonovo pravděpodobné vítězství reagoval už v pondělí ráno náměstek šéfa britské diplomacie Alan Duncan. Krom nesouhlasu s odchodem z EU Duncan Johnsonovi vytýká, že nepodpořil bývalého britského velvyslance v USA Kima Darrocha v případu uniklých depeší (psali jsme zde).

The Telegraph o Duncanově rezignaci hovoří jako o první z očekávaných dvanácti. Úmysl odejít z vlády v případě Johnsonnova zvolení oznámili například ministr financí Philip Hammond (psali jsme zde), ministr spravedlnosti David Gauke a ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart, který se rovněž zapojil do boje o křeslo lídra konzervativců. 

Do vlády by se naopak mohl vrátit někdejší ministr pro brexit Dominic Raab, který v listopadu minulého roku rezignoval kvůli nesouhlasu s předběžným textem dohody (psali jsme zde). Nahradit by údajně mohl Gaukeho na ministerstvu spravedlnosti. David Davis, další bývalý ministr pro odchod Británie z EU, by mohl podle The Telegraph převzít v brzku uvolněnou funkci ministra financí či zahraničí.

Snaha restartovat rozhovory

Johnson i Hunt chtějí znovu zahájit jednání o brexitové dohodě, Brusel je však neoblomný a nové rozhovory odmítá. Oba uchazeči o post britského premiéra navíc minulý týden odmítli takzvanou irskou pojistku, která má za cíl zabránit obnovení klasické hranice mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem. EU v minulosti opakovaně uvedla, že na dojednané pojistce trvá.

Nový lídr Konzervativní strany se ve středu ujme i funkce předsedy vlády. Dosavadní premiérka Theresa Mayová se ještě zúčastní svých posledních parlamentních interpelací a následně podá v Buckinghamském paláci do rukou královny Alžběty II. svou demisi. Panovnice vzápětí pověří sestavením vlády vítěze klání o post lídra konzervativců, který začne vybírat členy svého kabinetu. 

Radši žádný brexit než odchod bez dohody, shodují se v průzkumu Britové

Očekává se, že nový premiér ve středu před svým sídlem v Downing Street pronese svůj první projev a večer oznámí jména některých nových členů kabinetu. 

Od čtvrtka budou mít poslanci Dolní sněmovny letní přestávku a do svých lavic se vrátí až 3. září. Prvního velkého veřejného projevu nového premiéra se však Britové pravděpodobně dočkají v pátek ráno na severu Anglie. Spekuluje se také o tom, že by nový předseda vlády mohl v ten samý den odletět do Bruselu ve snaze restartovat brexitové rozhovory.

Změna v čele opozice

V pondělí také zvolila svého nového šéfa liberální demokracie. Stala se jím dosavadní místopředsedkyně strany Jo Swinsonová. Nahradí předsedu Vince Cablea.

Devětatřicetiletá poslankyně, zvolená za skotský obvod East Dunbartonshire, porazila v souboji o předsednické křeslo někdejšího ministra energetiky Eda Daveyho. Členové strany jí dali 47 tisíc hlasů, její rival získal 28 tisíc hlasů, uvedla agentura Reuters.

Liberální demokraté, kteří vystupují proti odchodu Británie z Evropské unie, skončili v květnových volbách do Evropského parlamentu druzí, získali asi dvacet procent hlasů.

Po ohlášení výsledků stranického hlasování Swinsonová prohlásila, že liberální demokraté jsou zastánci svobody. Brexit ale podle ní znamená menší svobodu pro Brity „v práci, v cestování a v lásce“.

Na adresu pravděpodobného příštího předsedy vlády Johnsona pak prohlásila, že mu jde jen o kariéru. „Británie si zaslouží lepšího premiéra, než je Johnson,“ dodala tato amatérská maratónská běžkyně, která v koaliční vládě liberálních demokratů a konzervativců v letech 2010 až 2015 zastávala jednu z nižších vládních pozic. Odsoudila také antisemitismus, islamofobii a zločiny z nenávisti.

19. června 2019

Autoři: ,

Princezna Kate se poprvé po operaci břicha ukázala na veřejnosti

Princezna Kate (Windsor, 10. září 2022)

VIDEO Princeznu Kate (42) po více než dvou měsících poprvé vyfotili na veřejnosti. V pondělí ji matka...

Pitva odhalila příčinu smrti manžela lady Gabrielly Windsorové

Thomas Kingston a lady Gabriella Windsorová se vzali ve Windsoru 18. května...

VIDEO Koroner v pátek oznámil výsledky pitvy, kterou úřady nařídili po smrti finančníka Thomase...

Královská rodina truchlí. V pouhých 45 letech zemřel manžel lady Windsorové

Lady Gabriella Windsorová a její snoubenec Thomas Kingston na zásnubním...

VIDEO Britskou královskou rodinu zasáhla šokující zpráva. Ve věku 45 let náhle zemřel finančník Thomas...

Princ William zrušil na poslední chvíli z osobních důvodů účast na akci

Princ William a princezna Kate (Londýn, 21. listopadu 2023)

VIDEO Britský princ William (41) odřekl svou účast na úterní vzpomínkové slavnosti na hradě Windsor. Na...

Krále Karla III. rozesmálo přání k uzdravení, další ho rozplakala

Král Karel III. dostává denně výběr z tisíců přání, které chodí do...

Od zveřejnění diagnózy rakoviny přichází do Buckinghamského paláce tisíce přání brzkého uzdravení...

Další soud prince Harryho. Stěžoval si, že mu odebrali ochranu

Princ Harry (Londýn, 28. března 2023)

VIDEO Princ Harry (39) byl podle své právničky vystaven „nezákonnému a nespravedlivému zacházení“ ze...

Stárnoucí norský král Harald V. je opět nemocný. Abdikovat odmítá

Norská královna Sonja a král Harald V. (Kodaň, 15. června 2023)

Norský král Harald V. (86) je až do 2. února na nemocenské kvůli infekci dýchacích cest, uvedl...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

KLDR otestovala mimořádně velikou hlavici pro střely s plochou dráhou letu

20. dubna 2024  7:02

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...