Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hviezdy NHL sa vracajú domov. Čiliak so šancou na titul už pred sezónou

Koniec kariéry hokejového útočníka Martina Erata bol v závere mája prakticky hotovou vecou.

22.07.2019 15:37
Martin Erat Foto: ,
Kapitán olympijského výberu Česka 2018 Martin Erat.
debata

Informoval o ňom český denník Sport a aj ďalšie indície nasvedčovali tomu, že rodák z Třebíča už nebude súčasťou profesionálneho športu. Všestranný krídelník, ktorý strávil väčšinu svojej kariéry v zámorskej NHL, však v pondelok prekvapil hokejovú verejnosť a rád by naďalej pokračoval v drese Komety Brno. Píše o tom web tohto českého tímu.

„Moje rozhodnutie závisí od toho, ako na tom budem zdravotne. Ak operácia dopadne dobre, budem pokračovať v Komete. Spolupráca s Tomášom Plekancom ma láka a v klube sú taktiež mladí chlapci, ktorí sú pre mňa ďalšou motiváciou, aby som naďalej hrával a odovzdával im skúsenosti,“ vyjadril sa 37-ročný útočník, ktorý získal v uplynulých troch sezónach dva majstrovské tituly s brnianskym tímom a v minulosti dosiahol aj viacero úspechov na medzinárodnej scé­ne.

Erat odohral v zámorskej profilige viac ako deväť stoviek zápasov v súčte základnej časti a play off. Najdlhšie obdobie strávil v Nashville Predators, následne hrával aj za Washington Capitals a Arizonu Coyotes. Jeden ročník absolvoval v KHL v drese Avangardu Omsk, v Česku nastupoval za Zlín a Brno.

V drese národného tímu sa predstavil na štyroch svetových šampionátoch a štyroch olympijských turnajoch, pričom v Pjongčangu 2018 bol kapitánom mužstva. Z MS má v zbierke striebro a bronz, pod piatimi kruhmi získal jednu bronzovú medailu a zo zlata sa tešil na juniorskom šampionáte.

Martin Erat (91) z Českej republiky v súboji s... Foto: SITA/AP, Julio Cortez
Martin Erat Martin Erat (91) z Českej republiky v súboji s dvoma kanadskými hráčmi v zápase o bronz na OH 2018.

V kádri Komety na sezónu 2019/2020 momentálne figurujú štyria slovenskí hokejisti. Až na krátku anabázu v bratislavskom Slovane je dlhodobo súčasťou tímu reprezentačný brankár Marek Čiliak.

Rovnako stálicou klubu je obranca Tomáš Malec, ku ktorému sa v minulej sezóne pridal Ivan Baranka. V útoku sa nachádza mladý útočník Silvester Kusko, ktorý je rodák z Vranova nad Topľou, no hokejovo vyrastal práve v Brne.

Plekanec opúšťa Jágra

Hokejový útočník Tomáš Plekanec bude v extralige obliekať dres Brna. Tridsaťšesťročný hráč, ktorý v minulej sezóne výrazne pomohol materskému Kladnu k postupu do najvyššej súťaže, podpísal s Kometou ročnú zmluvu. Klub o tom informoval na oficiálnom webe.

„V prvom rade rozhodol záujem Brna. V minuloročnej sezóne som tu strávil mesiac, vedel som teda, do čoho idem, ako organizácia funguje, aká je kabína,“ uviedol Plekanec, ktorý za Brno po svojom minuloročnom návrate z NHL odohral 16 stretnutia.

Na záver ročníka sa vrátil späť do Kladna a pomohol Rytierom k návratu medzi elitu. Teraz ale dal prednosť brnenskej ponuke. „V Komete je veľká šanca hrať o titul, zároveň je tu niekoľko mladých hráčov, ktorí sú kvalitní, rád ich budem sledovať a rád by som im pomohol počas sezóny v ich hokejovom raste,“ uviedol Plekanec.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Podepsáno. Příští sezónu budu hrát v Kometě Brno. Nabídky z KHL a Švýcarska mě potěšily, ale chci pokračovat v extralize. Zůstat doma v Česku. Navíc v týmu s velkými ambicemi na titul a super fanoušky. Zápasy s Rytíři, se kterými se nám podařilo splnit cíl a vrátit Kladno kam patří, pro mě budou ale speciální. Jardovi a kladenským fanouškům děkuji za skvělé momenty a zážitky v baráži, které budu řadit ve své kariéře hodně vysoko! Kladnu přeju hodně štěstí a aby se pevně usadilo v extralize. Teď chci bojovat o titul s Kometou a těším se na svoji roli v tomto ambiciózním týmu, který mě loni skvěle přijal. #nextmission #kometa #brno #plekysmile #telh I’m happy to announce that as of next season, I’ll be playing for the Kometa Brno. With championships in 2017 and 2018, @kometabrno is a great team with big ambitions and having some top talented players supported by one of the best fans in the Czech Extraliga. I really enjoyed last season’s run with @rytirikladno and I’m grateful to the team, @jj68jaromirjagr, and the fans for all the great memories and accomplishments. I wish them all the best of luck in this coming season. I will miss Kladno, but it’s time to write the next chapter now – competing for the championship with @hckometa.

Príspevok, ktorý zdieľa Tomáš Plekanec (@tomasplekanecofficial),

Príchod hráča, ktorý má na svojom konte vyše tisíc zápasov v NHL, uvítal aj majiteľ Komety Libor Zábranský. „Vedel, do čoho ide, už tu bol s nami v uplynulej sezóne. Je to kvalitný center a vďaka jeho obrovským skúsenostiam a bohatej kariére nás posúva ako tím zase o kus vyššie,“ uviedol Zábranský, ktorý po minulom ročníku opustil striedačku a tím už nepovedie ako hlavný kouč.

Skutočnosť, že si extraligu v brnenskom drese v minulom ročníku vyskúšal, považuje za veľké plus. „Hovoril som to tak už vlani. Chcel som hrať v extralige, aby som si po dlhšej dobe súťaž vyskúšal. Moja prvá myšlienka bola pomôcť Kladnu vrátiť sa do extraligy a zároveň zostať v extralige, pretože som vedel, že túto súťaž chcem hrať ďalšiu sezónu, či už to bude v Kladne alebo kdekoľvek inde,“ povedal Plekanec.

Teraz ho navyše budú čakať aj prestížne zápasy proti materskému klubu. „V Kladne som vyrástol, je to môj domov. Bude zaujímavé hrať prvý zápas v Kladne a prísť tam ako súper. Uvidíme, ako sa všetko vyvinie. Cieľ dostať Kladno späť do extraligy sme s chalanmi splnili. Teraz som si dal ďalší cieľ zahrať si v jednom z najlepších klubov u nás,“ dodal Plekanec.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Čiliak #Kometa Brno #Tomáš Plekanec #Martin Erat