Inspekce prověřuje vyšetřovatele kauzy poslance ANO. ‚Přes posudek si lze objednat stíhání,‘ říká Růžička

Možné pochybení policistů v kauze prodeje domu v Postoloprtech na Ústecku, ve které figuroval také poslanec ANO Pavel Růžička, prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Serveru iROZHLAS.cz to řekla mluvčí inspekce. Chomutovský soud devítku současných i bývalých zastupitelů zprostil v dubnu, podle revizního posudku městu ještě 50 tisíc korun vydělali. U Růžičky chráněného imunitou poté státní zastupitelství obžalobu stáhlo.

Tento článek je více než rok starý.

Původní zpráva Postoloprty Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec ANO Pavel Růžička a dalších devět zastupitelů Postoloprt si v roce  2017 vyslechlo obžalobu pro podezření z nedbalostního porušení povinností při správě cizího majetku

Poslanec ANO Pavel Růžička a dalších devět zastupitelů Postoloprt si v roce 2017 vyslechlo obžalobu pro podezření z nedbalostního porušení povinností při správě cizího majetku | Foto: Michaela Danelová, Wikimedia | Zdroj: Koláž iROZHLAS

„Můžu potvrdit, ze se Generální inspekce bezpečnostních sborů na základě podání touto záležitosti zabývá,“ uvedla na dotaz serveru iROZHLAS.cz mluvčí generální inspekce Ivana Nguyenová. Jaké podezření prověřuje, ale neuvedla. „Více informací v tuto chvíli sdělovat nebudeme,“ doplnila pouze.

Státní zastupitelství stáhlo obžalobu na poslance ANO Růžičku, zákonodárce bude chtít po státu odškodnění

Číst článek

Trestní oznámení kvůli vyšetřovatelům údajně nevýhodného prodeje domu z majetku města místní podnikatelce podal k inspekci v červnu poslanec ANO Pavel Růžička. V podnětu upozornil na možné zneužití postavení úřední osoby či maření úkolů úřední osoby z nedbalosti. Na inspekci se Růžička obrátil už v roce 2017, tehdy ale bez výsledku. 

Nekvalitní posudek

Zákonodárce byl kvůli čtyři roky staré kauze minulý týden podat vysvětlení. „Myslím si, že policisté domluvili výši znaleckého posudku se znalcem, aby nás mohli začít stíhat,“ řekl pro iROZHLAS.cz.

Policejní posudek odhadl cenu domu na 1 502 840 korun, tehdejší postoloprtští zastupitelé včetně Růžičky ale dům na Marxově náměstí prodali za milion. Podle revizního posudku ovšem nepochybili.

Dokument, který už dříve server iROZHLAS.cz zveřejnil, ukázal, že na prodeji ještě 50 tisíc vydělali. Znalec totiž nemovitost ocenil na míň, než za kolik byla prodána. Podle soudního znalce byl policejní odhad prodejní ceny domu nepoužitelný.

„Je neskutečné, pokud policista na hospodářské kriminálce nezná, na jakou cenu se má zpracovat znalecký posudek. Takhle si můžete objednat u známého policisty trestní stíhání na cokoliv. Stačí udělat nepravdivý znalecký posudek,“ doplnil poslanec Růžička.

Podobně mluví také starosta Postoloprt Zdeněk Pištora (Občané pro město a venkov), který společně s dalšími aktéry kauzy žádá po státu kvůli stíhání odškodnění. „Celá obžaloba stála na znaleckém posudku, který byl od začátku špatně zadaný. Beru to jako zásadní pochybení. Jinak by nenastala tato směšná, vykonstruovaná kauza kvůli smyšleným 502 tisícům,“ uvedl.

Dům v centru Postoloprt, o který se hrálo v tamní kauze:

Pištora navíc upozornil, že domnělá škoda přesáhla jen o dva tisíce hranici pro vyšší trestní sazbu. Obžalovaným tak pro údajně nehospodárné nakládání s obecním majetkem hrozilo až pět let za mřížemi. „Posudek byl zadaný účelově, aby to dosáhlo této částky,“ doplnil starosta.

Podnět poslance kromě lounských vyšetřovatelů míří také na vedení tamní policie. To se k aktuálním dotazům redakce zatím nevyjádřilo.

Prověrka kraje

Do kauzy se po zprošťujícím verdiktu vložila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která se obrátila na Nejvyšší státní zastupitelství, zda v přípapu nedošlo k selhání ze strany státní zástupkyně Radky Pavlišové. Už dříve na to upozornil server Česká justice.

Nicméně Pavlišová si za svými kroky stojí. „Paní ministryně má právo podat kárnou žalobu, pokud tak učiní, budu se samozřejmě bránit, neboť jsem přesvědčena, že jsem postupovala v souladu se zákonem,“ uvedla podle ČTK už dříve.

Čeká se tak na dohled Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem, který by měl prověřit správnost a zákonnost postupu dozorové státní zástupkyně. Nejvyšší státní zastupitelství ale podle mluvčího Petra Malého nemá od kraje zpětnou vazbu. „Výsledek dohledu zatím nevíme, ani to, zda byl již ukončen,“ popsal.

Pokud by se ukázalo, že státní zástupkyně skutečně pochybila, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman může podat kárnou žalobu. O jejím podání nyní uvažuje také ministryně Benešová.

Lounské státní zastupitelství podalo na desítku tehdejších zastupitelů Postoloprt obžalobu pro podezření z nedbalostního porušení povinností při správě cizího majetku v lednu 2017. Hrozilo jim až pět let za mřížemi.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme