Hamáček řeší stížnost kvůli miliardové zakázce na vysílačky záchranářů. Podle operátora je nezákonná

Ministerstvo vnitra musí řešit stížnost na zakázku za téměř 4,5 miliardy korun na vysílačky pro hasiče a záchranáře. Tu má bez soutěže dostat její stávající provozovatel firma Pramacom a státní podnik NAKIT. Námitky v pondělí na resort zaslala společnost Nordic Telecom. Podle ní je zakázka v rozporu se zákonem. Tendr by mohl skončit i u antimonopolního úřadu.

Praha (Aktualizováno: 17:48 22. 7. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Hamáček

Jan Hamáček | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Po detailním seznámení jsme se rozhodli podat námitky na postup ministerstva vnitra, který podle nás není v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ uvedl ředitel společnosti Nordic Telecom pro vnější vztahy David Voska.

Čtyřmiliardová zakázka na vysílačky záchranářů bude bez soutěže. Hamáček se nedohodl s Babišem

Číst článek

Věc by se navíc mohla dostat i k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Reakci ministerstva nechceme a nemůžeme předjímat. Jako stěžovatel ale nemáme jinou možnost než obrátit se s námitkami nejdříve na zadavatele, tedy v tomto případě ministerstvo vnitra. Až poté můžeme případně podat stížnost na antimonopolní úřad,“ uvedl pro iROZHLAS.cz mediální zástupce společnosti Tomáš Perman.

Vnitro v polovině června po více než půldruhém roce příprav jednání s různými dodavateli rozhodlo, že obnoví stávající hlasový systém Pegas, jak informoval jako první Radiožurnál.

Podle materiálu pro vládu, který Radiožurnál získal, má přijít investice a provoz po dobu nejméně dalších osm let na celkem 4,4 miliardy korun.

Utajená technologie

Důvod, proč na modernizaci systému nevypíše stát veřejný tendr, je však podle minstra vnitra za ČSSD Jana Hamáčka v tom, že technologie podléhá utajení. „Jedná se o uzavřený systém, který je provozován pro složky Integrovaného záchranného systému, tudíž je neveřejný a je to součást kritické infrastruktury státu,“ vysvětlil už dříve pro iROZHLAS.cz.

Proti zadání zakázky napřímo už dříve protestovali operátoři O2 a právě Nordic Telecom. Ti byli už loni mezi zájemci o vybudování modernější digitální sítě. Ministerstvo vnitra je tehdy spolu s dalšími společnostmi také pozvalo k takzvaným tržním konzultacím k zamýšlené zakázce. Ta ale nakonec vypsaná nebyla.

Hamáček se totiž na postupu nedohodl s premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Nedošlo k dohodě v rámci vládní koalice, respektive mezi mnou a panem premiérem. Takže řešení, které je teď ve hře, je nezbytné minimum, co udělat,“ vysvětlil tehdy šéf vnitra.

Hybridní řešení

Ministerstvo vnitra totiž původně navrhovalo takzvané hybridní řešení. To znamená, že chtělo modernizovat stávající síť pro vysílačky s hlasovými službami a k tomu vysoutěžit vysokorychlostní přenos dat.

‚Nejsou peníze.‘ Novela měla zlepšit kyberbezpečnost ministerstev a vlády, ale vnitro ji zametá pod stůl

Číst článek

Komunikační sítě pro záchranáře chtělo rozšířit tak, aby byly funkčnější a uměly přenášet větší objem dat. Tedy třeba zdravotní dokumentaci či videa, jež mohou pomoci při záchraně životů. Nynější síť Pegas totiž může pro představu přenést ze zásahu bezpečnostních složek maximálně průkazkovou fotografii či barvu auta.

Nordic Telecom nyní v námitkách odmítá argumenty ministerstva vnitra, které uvádí, že otevřené výběrové řízení na nového dodavatele telekomunikační sítě pro Integrovaný záchranný systém nelze vypsat kvůli utajení.

Hamáček na dotaz Radiožurnálu uvedl, že je zakázka v pořádku. „Jsme v souladu se zákonem. Tu životnost prodlužujeme tak, aby byla zajištěna možnost komunikovat mezi jednotlivými složkami systému po roce 2020 a současně budeme připravovat modernizace celé té komunikace formou výstavby nového systému, ale to ještě neprošlo vládou, respektive na tom ještě není shoda,“ řekl.

Už dříve uvedl, že o komunikační síti se v každém případě ještě bude jednat. Podle usnesení vlády z minulého měsíce má vnitro předložit Bezpečnostní radě státu další materiál, jak by „cílové řešení“ zajišťující hlasové i datové služby pro Integrovaný záchranný systém mělo vypadat, do konce října.

Tereza Čemusová, Jana Klímová, ztr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme