Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Osm let po katastrofě japonské jaderné elektrárny: Otevřeli pláž u Fukušimy

Autor: Martin Valeš - 
22. července 2019
17:30

Život v oblasti Fukušimy se pomalu vrací do starých kolejí, z nichž je 11. března 2011 vyhodila série pohrom včetně havárie reaktorů v tamní jaderné elektrárně. O víkendu se děti konečně směly vykoupat na dříve vyhledávané pláži.

Ve městě Minamisōma po zemětřesení a ničivé tsunami, která poničila i nedalekou jadernou elektrárnu, zahynuly čtyři stovky lidí. Povolení vrátit se natrvalo dostali místní v létě 2016, zdaleka všichni to však neudělali: ze 70 tisíc klesla populace na 55 tisíc. Čekaly na ně další těžkosti a spousta práce, ale se vším se srdnatě poprali.

Lákají cizince

Třebaže testy ukázaly, že radiace nepřesahuje úroveň před katastrofou, mnozí se dál bojí, co kdyby… „Abychom škodlivé fámy rozptýlili, rozhodli jsme se tu vybudovat nejbezpečnější pláž Japonska,“ popisuje Masahiro Nišizawa (49), jenž na obnově pracoval a teď tu pořádá soutěž surfařů. „Chtěli bychom přilákat i zahraniční surfaře,“ prozradil deníku Japan Times.

Moře zapomnění

„Doufám, že se návštěvníci zase začnou vracet,“ přitakává šedesátnice, které vlna vzala příbuzné. „Pozorovat moře je uklidňující, šum vln pomáhá zapomenout na zlé věci.“

Co se ve Fukušimě stalo? 40 m vysoké vlny a přehřáté reaktory

V březnu 2011 v moři udeřilo zemětřesení o síle 9,1 – nejsilnější v historii japonského měření a čtvrté na světě. Vlny tsunami měly až čtyřicetimetrovou výšku (!) a pronikly až deset kilometrů do vnitrozemí. Země tehdy napočítala 15 897 obětí na životech a přes milion poničených či zcela zbořených staveb.

Nápor vody nezvládly záložní chladicí systémy staré jaderné elektrárny Fukušima. Tři z reaktorů se přehřály a porušily své obaly, do okolí unikla spousta radioaktivity – zhruba 520 petabequerellů, tedy desetinové množství v porovnání s Černobylem. Bylo proto evakuováno pásmo 30 km kolem elektrárny.

Víte, že...

Jen dvě jaderné havárie v historii označila Mezinárodní agentura pro atomovou energii nejzávažnějším stupněm 7: výbuch Černobylu (1986) a právě Fukušimu.

Video  Radioaktivní divočáci děsí Fukušimu: Jejich „gangy“ se prohánějí po vylidněném městě.  - Reuters/Blesk, Hudba: Freaks Intimate, Hudební banka
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 22. července 2019 21:17 )

Vzhledem k tomu ze u bombardovani teroristu neni komentar jako vzdy preji Rusum presnou ruku a co nejvice mrtvych prasat s Al_ Nusra.Bijte je na mnozstvi nehledte.👍👍👍👍

Zobrazit celou diskusi