Software | Operační systémy | Windows 10 | Antivirus

Windows Defender dostane nový název, Microsoft ho oprošťuje od Windows

Zabudovaná antivirová ochrana ve Windows 10 známá jako Windows Defender dostane upravené označení. Microsoft chce změnou jména jasně upozornit, že je nástroj dostupný pro různé platformy a vhodný i pro firmy. Nově se bude nazývat Microsoft Defender, upozornil web BleepingComputer.

d37192c8-3281-4571-aea1-c47760d8f0ca 
Nový název v dialogu nastavení v nejnovějším sestavení

Jedná se o minimalistickou změnu především s ohledem na to, že už se Defender jako samostatná aplikace ve Windows nevyskytuje. Jedná se o funkci zabudovanou přímo do systému, kterou najdete pod položkou Zabezpečení v nastavení. Ale je to přesto změna v jistém smyslu významná – Microsoft nám opět ukazuje, že se chce u důležitých multiplatformních nástrojů oprostit od těsné vazby na Windows. 

Defender = ochrana. A nejen Windows

Microsoft dá tímto krokem jasně najevo, že Defender je multiplatformní nástrojem. Původně byl totiž Windows Defender uveden pouze pro domácí uživatele, ale postupem času firma vydala i podnikové bezpečnostní řešení.

Ty nesou jména Microsoft Defender Advanced Threat Proteciton (ATP) a Microsoft Defender ATP for Macs. V Redmontu se proto rozhodli přejmenovat i „obyčejný“ Windows Defender tak, aby jednoznačně jménem zapadl do této rodiny nástrojů.

1928ce7e-09b3-462b-958b-9540c0fcf6f8 
Změna postupně prorůstá systémem

První zmínky ohledně přejmenování se již začaly objevovat v operačním systému Windows 10, konkrétně v sestavě 18941 pro insidery. Tam byl Windows Defender Antivirus přejmenován na Microsoft Defender Antivirus a Windows Defender Exploit Guard na Microsoft Defender Exploit Guard.

Změny už vidět i v Group Policy Editoru, ve kterém je již také možné vidět výše uvedené označení. Nové označení si už našlo cestu i do prohlížeče Edge, kde najdeme název Microsoft Defender SmartScreen. Některé nástroje, jako například firewall, ale ještě stále používají starý název.

Diskuze (23) Další článek: Fotografie prozradila, jak američtí námořníci zničili údajný íránský dron

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,