Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Tuzemské banky zvyšují úroky na spořicích účtech, stále ale nepokryjí inflaci

Ekonomika

  20:49
PRAHA - České banky začínají zvolna zvyšovat úroky na spořicích účtech. Nyní se k bankám, nabízejícím úrok ve výši 2 % ročně, přidala Banka Creditas.

Peníze, ilustrační foto. foto: pixabay.com

Úročení na účtech některých bank vzrostlo. Ale jen dočasně

Ta tak doplnila konkurenty z Moneta Money Bank a Raiffeisenbank, přičemž ale druhá jmenovaná má u svého produktu jménem eKonto XL lehce složitější podmínky. Prvních šest měsíců poskytuje úrok ve výši 3 %, poté automaticky přejde na 1 %. Navíc toto zúročení platí jen pro vklady do 150 tisíc korun, od této hranice se do půl milionu korun úročí 0,7 % ročně.

Lze tak tedy říci, že Moneta byla se svým stabilním úrokem ve výši 2 % ročně bezkonkurenční, což se ale od pondělí změnilo. „Naší dlouhodobou strategií je patřit k bankám s nejvýhodnějším zhodnocením klientských úspor a s tím souvisí i zavedení nového Spořicího účtu + s úročením 2 % ročně. Účet je bez podmínek a pro všechny,“ říká předseda Banky Creditas Vladimír Hořejší.

Úrok zmíněné instituce ve výši 2 procent je do výše vkladu 1,5 milionu korun. Část vkladu, která jej přesáhne, se úročí hodnotou 1,1 % ročně. A založit se dá na pobočce, online i prostřednictvím aplikace Richee.

Jak upozornil server penize.cz, tak dvouprocentní úrok - respektive 0,9 % bonus nad rámec 1,1 % základního úroku - banka garantuje do konce letošního září. Server připomíná, že podmínky se však ze dne na den mohou změnit i u konkurenčních služeb.

Obhájce současného prvenství ve výši úroku, MONETA Money Bank, má omezení tři. Za prvé, že takto vysoký úrok na účtu Spoříto platí jen pro částky do 1 milionu korun, na vyšší se už vztahuje úrok 0,5 %. Za druhé, že zvýhodněná sazba je dostupná pouze při sjednání účtu na webu či přes Internet Banku. A za třetí, u části klientů Moneta trvá na minimálním stavu účtu, což je podle banky 200 korun.

Kromě tří zmiňovaných bank jsou konkurenti na trhu zatím v úročení zdrženlivější. Kupříkladu Air Bank nabízí v rozmezí částek 100 000 – 250 000 korun zhodnocení ve výši 1,3 % ročně. Kdo je pod tímto limitem, jeho úspory se zúročí jedním procentem, kdo nad ním, dostane od peněžního ústavu 0,4 procenta vkladu za rok. Na takové úročení ale potřebuje každý měsíc pětkrát zaplatit kartou.

Na zhodnocení ve výši dvou procent se lze dostat i u největších bank, jako je Komerční banka či ČSOB. Výhodné úročení je však navázáno na využívání jejich investičních produktů. Běžní střadatelé tak na vysoké zhodnocení ve většině případů spíše nedosáhnou.

Ani jedna z nabídek tuzemských bank se přesto nedokáže vyrovnat dlouhodobou inflaci, která se v posledních dvou letech pohybuje nad dvouprocentní hranicí a v červnu se držela na úrovni 2,5 %. Za uložené peníze si tak čeští spotřebitelé koupí pravděpodobně méně, než když je na spořicí účet vkládali.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...