Hlavní obsah

Plácido Domingo chválil Prahu a její tradice

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pondělním setkání v pražském Národním divadle promluvil při příležitosti pěvecké soutěže Operalia i její zakladatel Plácido Domingo. Stále činný španělský pěvec a dirigent ji založil před sedmadvaceti lety pro zpěváky od 18 do 32 let a v české metropoli se koná poprvé.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Španělský operní pěvec a dirigent Plácido Domingo v Praze na tiskové konferenci k světové operní soutěži Operalia 2019.

Článek

„Víte dobře, že v posledních letech jezdím do Prahy často. Diriguji tady Mozarta či operní gala mladých zpěváků,“ začal o svých návštěvách.

„Díky zájmu Národního divadla a vašich institucí se podařilo letošní ročník uspořádat v Praze. Máme čtyřicet kandidátů a mezi nimi i jednu českou účastnici, Ladu Bočkovou. Musím říci, že je výborná. Jsem nehlasující porotce, ale tuším, že o ní ještě uslyšíme,“ sdělil s úsměvem Domingo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Plácido Domingo a Gabriela Boháčová ze spolku Domingo - Mozart - Praha.

„Naše soutěž může ekonomicky existovat jen díky finanční podpoře Rolexu a hostitelských zemí,“ vysvětloval ekonomickou stránku pořádání prestižní soutěže. „Také někteří vynikající umělci minulosti darovali velké částky, například švédská pěvkyně Birgit Nilsson věnovala jeden milion eur. Jsem rád, že se tento ročník koná v tak kulturní zemi s bohatými hudebními tradicemi, a právě v Praze, Mozartově městě.“

Gabriela Boháčová ze spolku Domingo - Mozart - Praha k pořádání Operálie v Praze s pýchou dodala: „Podařilo se nám realizovat náš šestiletý sen. Nyní se stal skutečností.“

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám