Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku došly vakcíny proti rakovině. Na nové musí teenageři čekat až do ledna

Autor: ula - 
23. července 2019
05:50

V Česku dojde tento týden k výpadku vakcíny Gardasil 9, která se používá jako prevence proti HPV virům způsobujícím rakovinu děložního čípku. Obnovení dodávek se plánuje až na leden 2020. Za výpadkem stojí vysoká poptávka nejen v Česku. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) uvedl, že zásoby jsou v Česku ještě na dva a půl měsíce. Vakcína je nahraditelná jiným lékem, podává se ve třech dávkách a pro pacienty, kteří mají za sebou pouze první nebo druhou dávku, je nenahraditelná.

Léčivý přípravek Gardasil 9 má nahlášené přerušení dodávek od 25. 7., tedy od tohoto čtvrtka. K obnovení dodávek vakcíny dojde až v lednu roku 2020.

Vakcína účinkuje proti lidskému papillomaviru, který způsobuje např. rakovinu děložního čípku a je určena pro děti od devíti let.

„K 19. 7. bylo v distribuci ještě 6795 kusů, což je zásoba cca na 2,5 měsíce. Důvodem přerušení je nebývalý nárůst celosvětové poptávky po vakcínách Gardasil a Gardasil 9. Držitel rozhodnutí o registraci – společnost MSD Vaccins – dle svého vyjádření navyšuje investice do výroby a vytváří další kapacity pro výrobu vakcín,“ vysvětlila Blesk Zprávám mluvčí SÚKL Barbora Peterová s tím, že o výpadku byli s předstihem informováni lékaři i odborné společnosti. 

Podle ní se s výpadkem budou potýkat i další evropské země.

Zásoby jen pro rozočkované pacienty

„Lék je nahraditelný lékem Cervarix a Gardasil. Pro rozočkované pacienty se jedná o lék nenahraditelný, avšak předpokládáme, že zásoby budou použity právě výhradně pro přeočkování rozočkovaných pacientů,“ dodala Peterová.

Česká vakcinologická společnost uvedla, že u rozočkovaných dětí při výpadku vakcíny lze plně využívat intervalmezi dávkami 5–13 měsíců, který platí pro děti od devíti do 14 let. Gardasil 9 se podává ve dvou nebo třech dávkách . U dětí od 9 do 14 let včetně se  obvykle podává ve 2 dávkách, nad 15 let, tj. včetně dospělých, jsou třeba tři dávky. Je to vakcína pro děti i dospělé

 

 

 

Dhnd Hnhh ( 23. července 2019 11:14 )

Paradox Sarah Tait, po očkování Gardasilem podle evropských statistik stoupá po 10 letech riziko agresivní rakoviny o 1/3 a dále narůstá. Tak holky, do toho.

Zobrazit celou diskusi