Plzeň bude útočit. Jinak jsme to dostávali sežrat, říká Vrba před bojem o Ligu mistrů

Sport ČTK Sport, ČTK
23. 7. 2019 6:42
Trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba před úvodním domácím zápasem druhého předkola Ligy mistrů s Olympiakosem Pireus označil řeckého soupeře za mužstvo s obrovskou kvalitou. Kouč Viktorie dnes očekává atraktivní duel, v němž se utkají týmy s podobnou vítěznou a ofenzivní filozofií.
Pavel Vrba
Pavel Vrba | Foto: Tomáš Liška

"Jak my, tak Olympiakos jsme ve svých soutěžích vedeni k tomu, že musíme a chceme vyhrávat. Doufám, že vzájemný zápas bude zajímavý v tom, že se střetnou mužstva s filozofií vítězit, což může být pro diváka zajímavé," řekl Vrba.

Podobnost vidí i v ofenzivním pojetí fotbalu. "My se ho hlavně snažíme hrát. Někdy nám to jde víc, někdy míň. Samozřejmě víme, že Olympiakos vzhledem k obrovské síle mužstva to musí. Nám se to občas v minulé sezoně nedařilo, taky jsme to dostávali pěkně vyžrat. Pokud nedáme góly, tak nepostoupíme. A my ty góly budeme chtít dát," uvedl Vrba.

Jeho svěřenci v nové sezoně už v domácí soutěži porazili Olomouc 3:1 a Liberec 2:1, naopak řecká liga začne až na konci srpna a Olympiakos v létě hrál jen přípravu.

"Soutěžní zápasy jsou asi něco jiného než ty přípravné. Na druhou stranu si mohli dovolit pozvat na přátelské utkání Nottingham Forest. Tím je řečeno vše," upozornil bývalý kouč české reprezentace.

"Možná že trošku výhoda to pro nás může být, protože ligové zápasy jsou určitě jiné než příprava. Ale to se teprve uvidí. V Lize mistrů je to jiné a také je to dvojzápas, na který se připravuje trošku jinak, než kdyby se hrál jen jeden zápas," doplnil záložník Patrik Hrošovský.

Portugalský stratég na lavičce Olympiakosu Pedro Martins však skutečnost, že řecký tým ještě nezačal ligovou sezonu, zatímco Viktoria už odehrála v domácí soutěži dvě kola, za handicap nepovažuje.

"Nebudeme se vymlouvat, že jsme ještě v sezoně neodehráli soutěžní zápas. Nebereme to jako nějakou nevýhodu. Známe soupeře i vlastní strategii. Přicestuje za námi 500 fanoušků, což je pro nás také výzva. Budeme se snažit fanoušky potěšit a odehrát dobrý zápas," řekl Martins. 

"Trénovali jsme intenzivně čtyři týdny. Byla to náročná příprava a věříme, že dokážeme hrát na vysoké úrovni. Víme dobře, že máme před sebou kvalitního soupeře. Chceme ten zápas odehrát se ctí, abychom si odvezli dobrý výsledek do odvety," doplnil portugalský odborník.

Proti tomu bude ovšem Hrošovského parta. Kapitán mužstva by rád začal vítězně a s čistým kontem. "Určitě bude důležitý vstup do toho dvojzápasu, protože záleží, s jakým výsledkem půjdeme do odvety. Ideální by bylo doma neinkasovat, ale zápasy se vždycky vyvíjí jinak, než se v první fázi plánuje. Také máme dobré fanoušky a věříme, že se nám před nimi povede vyhrát," prohlásil slovenský reprezentant, jenž v srpnu přestoupí do belgického Genku.

Řecký vicemistr v generálce na Plzeň porazil Nottingham hladce 3:0. "Bylo to zajímavé v tom, že to bylo rozhodnuté asi v sedmé minutě, kdy Olympiakos vedl 2:0 po dvou rohových kopech, kde svým důrazem překvapivě přehráli anglické mužstvo. A ze standardek dali všechny tři góly. Ale víme, že dokážou dávat góly i ze hry a z toho, že se kvalitou dokážou prosadit," uvedl Vrba.

"Určitě to nebude nic jednoduchého. Dali góly ze standardek, což bude určitě jejich velká zbraň. Musíme se na to připravit," přidal Hrošovský.

Vrba má v předkolech Ligy mistrů bilanci 12 výher, jedné remízy a jedné prohry. Plzeňský tým z kvalifikace dovedl do základní skupiny v letech 2011 a 2013, jen předloni vypadl s bukurešťským FCSB.

"Měl jsem a mám skvělé mužstvo," usmíval se rodák z Přerova. "Doufám, že se řečtí novináři a hráči neurazí, ale já to teď porovnávám s tou první kvalifikací, kdy jsme potkali Trondheim nebo Kodaň, a myslím, že nás čeká zase velice těžké utkání a velmi těžký soupeř," dodal Vrba.

Komplimenty na druhou stranu vracel i Martins. "Dlouho jsme studovali hru Plzně. Je to kvalitní český klub ze špičky ligy, máme podobnou hráčskou filozofii. Můžete se těšit na velmi dobrý zápas. Důležité budou i detaily, které teď nemůžu prozradit," uvedl devětačtyřicetiletý kouč.

"Musíme vrátit Olympiakos do Ligy mistrů, to je náš cíl a přání. Opravdu jsme hodně pracovali, aby se nám to povedlo. Jsme klub, který by měl hrát základní skupinu, stejně jako náš český soupeř. Je to pro nás důležitý zápas a velká výzva. Můžeme ukázat své kvality," dodal Martins, jehož svěřenci loni hráli skupinu Evropské ligy.

V bojích o Ligu mistrů Olympiakosu nepomůže kapitán Kostas Fortunis, který si v přípravě poranil koleno a po operaci ho čeká půlroční pauza. Klíčového záložníka by mohla nahradit letní posila Francouz Mathieu Valbuena.

"Pro nás je samozřejmě ztráta Fortunise citelná, ale máme spoustu dalších kvalitních hráčů, kteří ho mohou nahradit. Určitě si můžeme vybírat. Je tam Valbuena nebo Bruno, ale víc k tomu teď neřeknu," konstatoval někdejší defenzivní záložník.

Zápas začne v Plzni v 19 hodin a můžete ho sledovat on-line na Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy