Prohlížeče | Chrome | Soukromí

Surfujete v anonymním okně? Google Chrome 76 už to navštíveným webům neprozradí

V úterý 30. července vyjde nová verze webového prohlížeče Google Chrome s číslem 76. Jednou z největších novinek je oprava nedostatku, který umožňoval webům detekovat návštěvníky, používající takzvaný anonymní režim. S nejnovější verzí už vydavatelé obsahu nepoznají, jaký mód uživatelé používají.

V příspěvku na svém blogu Google konstatuje, že některé weby zneužívaly mezeru prohlížeče v aplikačním rozhraní pro správu souborů. V anonymním rozhraní je toto API deaktivováno, aby na disku počítače nezůstaly stopy po prováděných aktivitách. Provozovatelům webů tak stačilo otestovat dostupnost tohoto rozhraní a snadno zjistili, že uživatel surfuje v anonymním okně.

Chrome 76 už vás neprozradí

V prohlížeči Chrome 76 se změní chování rozhraní FileSystem API tak, aby se zabránilo detekci používaného režimu. Google rovněž vyjádřil svůj závazek vůči zásadám soukromého prohlížení a prohlásil, že opraví jakékoli současné i budoucí prostředky pro detekci anonymního režimu.

Oprava bude mít dopad na provozovatele stránek, kteří detekovali anonymní režim prohlížeče. Například zpravodajský web The Boston Globe začal v roce 2017 blokovat návštěvníky v režimu inkognito a vyžadoval, aby se pro přístup k obsahu přihlásili (placeným) účtem. Později následovaly tento krok New York Times, Los Angeles Times a další stránky.

Redaktoři serveru Ars Technica, kteří testovali beta verzi Chrome 76, potvrdili, že na rozdíl od předchozí verze prohlížeče nebyly weby Boston Globe, New York Times a Los Angeles Times schopné detekovat použití anonymního režimu.

Vydavatelé nebudou mít radost

Google uznal, že tento krok zkomplikuje situaci vydavatelům placeného obsahu. Mnoho zahraničních zpravodajských webů omezuje čtenáře bez předplatného na určitý počet bezplatných článků měsíčně. Režim inkognito však umožňuje tento typ omezení obejít. Provozovatelé proto při jeho použití vyžadovali přihlášení nebo přepnutí prohlížeče do normálního režimu.

Uvedený způsob blokování však sám o sobě není příliš důmyslný, neboť používá soubory cookie k ukládání informace o počtu přečtených článků. Cookie lze ale mazat a upravovat – mnohem účinnější řešení spočívá ve vyžadování přihlašování a evidenci přečtených článků na straně serveru.

Google trvá na svém úhlu pohledu, podle kterého „jakýkoli přístup založený na detekci soukromého prohlížení podkopává zásady anonymního režimu.“ Konstatuje přitom, že obcházení omezení na straně poskytovatele obsahu není zdaleka jediným důvodem, proč uživatelé surfují v anonymním okně. Lidé mohou mít důležité bezpečnostní důvody, aby zakryli svou webovou aktivitu, a to je nutné respektovat.

Diskuze (7) Další článek: Internetová seznamka Tinder si zahrává s ohněm – odmítá odvádět Googlu část svých zisků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,