Hlavní obsah

Nábytek, který ustojí kapky vody

Právo, Sylva Svobodová

Jestliže si pořizujete novou koupelnu, vybírejte nábytek současně se sanitou. Pasovat skříňku na již zakoupené umyvadlo znamená dělat kompromisy. Až když máte vybráno, teprve pak oslovte ohledně stavebních prací instalatéra.

Foto: Rako

Velké koupelny si mohou dovolit minimalistický styl. Umyvadlo je usazené na jednoduché dřevěné desce.

Článek

Co umí správný koupelnový nábytek? Odolat odstřikující vodě, mít nadčasový vzhled, být variabilní a zároveň jednoduchý, nabízet dostatek úložných prostor.

V praxi oceníme, když budou mít zásuvky plnovýsuvy, budou se jednoduše otevírat (například push to open systém) a snadno se udržovat v zářivé čistotě.

Pozor na chyby

Do malých prostor volte závěsný nábytek, který místnost opticky zvětší. V takovém prostoru se lépe udržuje čistá podlaha. Případná voda na podlaze nemůže nábytek poškodit.

Foto: Lebon

Řemeslně dokonalý je koupelnový nábytek s hranami na pokos, které do sebe perfektně zapadnou.

Není jedno, zda závěsný nábytek bude ukotven na zděné či sádrokartonové příčce. Sádrokarton je nutné nejprve vyztužit, např. traverzou či dřevěným trámem. Jinak skříňka může spadnout a někomu ublížit.

Ale pozor! I některé skříňky na nožičkách je třeba pro větší bezpečnost kotvit. Pečlivě vybírejte, co pořizujete.

Foto: Jika

Výhodou koupelnového nábytku ze série Mio jsou plnovýsuvné pojezdy zásuvek, které umožňují snadný přístup do zadních míst.

Podle specifické normy musí být zásuvky od zdroje vody alespoň 60 cm. Důležitý je i stupeň krytí zásuvek, tedy IP 44. Ten chrání vůči průniku vody, některé i proti vniknutí drobných cizích předmětů (zásuvky mají průhlednou ochrannou krytku na pružině).

Foto: Lebon

Zaoblený nábytek ve stylu retro nabízí úložné prostory. Kombinace struktury přírodního dřeva s matným sametovým povrchem má nadčasový vzhled, dostupný je v mnoha barevných kombinacích.

Na materiálu záleží

Nábytek musí být velmi kvalitní, protože bude trvale stát v prostředí se zvýšenou vzdušnou vlhkostí. A všichni chceme, aby co nejdéle vydržel a rohy skříněk se nezačaly po čase odlupovat.

Vybírejte dvířka, jejichž hrany jsou olepeny technologií PUR a vyznačují se tzv. ztracenou spárou. Je k tomu potřeba daleko méně lepidla než u jiných typů olepení. Vzniklá spára mezi hranou a čelní plochou dvířek je téměř neviditelná, nezanáší se nečistotami, brání průniku vlhkosti do vnitřku dvířek.

Foto: Dřevojas

Osvětlit lze i vnitřek zásuvek (řada Enzo). Integrované LED diodové pásky umějí reagovat na samotný pohyb zásuvky.

Další možností jsou foliovaná dvířka, kterým dočasný kontakt vody rovněž nevadí. Fólie obepíná dvířka z pohledové strany i ze všech čtyř bočních stran, vzniká tak jediný spoj pouze na zadní straně dvířek. Vnější hrana je tak dokonale chráněna.

Foto: Trachea

Fóliovaná dvířka skvěle odolávají vodě i vlhkosti. Fólie obepíná materiál z pohledové i všech čtyř bočních stran.

Možností je i lakovaný nábytek, ale musí jít o kvalitní úpravu. Nutností je naprosto přesný a rovnoměrně nanesený lak ve dvou cyklech, vždy po dvou vrstvách. Jedině tak je odolný. Stejně důležitá je i předpříprava podkladového materiálu, MDF desky.

Foto: Dřevojas

Elegantní a nadčasová je koupelnová řada Perola, vyrobená z masivního dubového dřeva.

V koupelně se nemusíme vzdát ani dřeva. Vybrat lze z odolných laminátových dřevodekorů, které vzhled masivního dřeva dokonale imitují. Možné je samozřejmě i skutečné dřevo. Jedinečný je třeba dubový masiv, který je speciálně ošetřen, aby odolal vlhkému prostředí koupelny.

Může se vám hodit na Seznamu:

Rady a tipy

Koupelnový nábytek má mít certifikát o vodotěsnosti. Tím výrobce deklaruje kvalitu svého výrobku.

Vyžadujte nábytek dodaný ve smontovaném stavu. Bude nejen pevnější, ale výrobce při montáži pohlídá i přesnost pravých úhlů nebo lícování dílců.

Životnost koupelnového nábytku prodlouží odvětrávací a vytápěcí systém. Zajímejte se i o záruku. Nijak výjimečná není prodloužená záruka na tři až pět let.

Schovejte koš na prádlo, nejlépe do nízké či vysoké koupelnové skříně. Musí být dobře větratelná, odolná vůči vlhkosti, špíně, poškození.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám