5 nejlepších akčních scén Jasona Stathama

23.07.2019

Jason Statham (51) je britským atletem, potápěčem, modelem, ale v posledních dvaceti letech především akčním hercem. Poprvé se na stříbrná plátna kin dostal díky kultovnímu snímku s názvem Sbal prachy a vypadni, který režíroval Guy Ritchie (50), a od té doby nakopává jeden zadek za druhým.

Díky úspěchu tohoto filmu začal Statham dostávat různé nabídky na různé filmové role a postupně se tak stal skutečnou hereckou hvězdou. Jeho největší specialitou však rozhodně zůstávají akční filmy, ve kterých je jako doma. Tento londýnský rodák má za sebou celou řadu nezapomenutelných akčních rolí, ve kterých si s přehledem podává své protivníky. 

Díky své předešlé sportovní kariéře je Statham velmi obratným hercem, a právě proto pro celou řadu akčních scén nevyužívá kaskadéry. Tyto scény pak samozřejmě působí autentičtěji a jsou o to lepší. Proto jsme se vám dnes rozhodli představit pětici těch nejlepších akčních scén Jasona Stathama

Konečná, vystupovat: Kurýr

Přestože bylo Sbal prachy a vypadni prvním velkým filmem, ve kterém se Statham objevil, do povědomí široké veřejnosti jej dostala až jeho filmová série s názvem Kurýr. V té se tento herec třikrát zhostil role profesionálního řidiče, který ve svém autě převáží věci, které byste si přes Českou poštu pravděpodobně posílat nechtěli.

Frank Martin patří mezi nejlepší ve svém oboru, a to nejen díky jeho řidičským schopnostem, ale i díky mnoha bojovým uměním, která ovládá. Jeho zásilky jsou totiž často velmi cenné, a tak se je snaží ukořistit celá řada zločinců. Když už jim nemůže ujet, tak jim alespoň dá za vyučenou svými ocelovými pěstmi.

Nejlepší ukázku jeho bojového umění najdete v Kurýrovi ve scéně, kdy se Frank postaví početné přesile na autobusovém nádraží. Hrdina snímku totiž mistrně využívá svého prostředí, aby dal svým nepřátelům pořádnou nakládačku. Když navíc zaběhne do vnitřku autobusu, čeká diváky skutečná symfonie tvrdých ran a dechberoucích úhybů.

Pořádný smeč: Expendables: Postradatelní

Pro následující scénu se z roku 2002, kdy šel do kin Kurýr přesuneme do roku 2010, kdy Statham ztvárnil jednu z hlavních rolí filmu Expendables: Postradatelní, který režíroval Sylvester Stallone (73). Hrdiny tohoto snímku tvoří tým profesionálních zabijáků, kteří se nechávají najímat na různé utajené operace.

Statham hraje v Postradatelných postavu jménem Lee Christmas, specialistu na souboj s noži. Na to, aby však přemohl partičku hrubiánů, jejichž vůdce mlátí jeho Christmasovu bývalou přítelkyni, žádné ostré předměty nepotřebuje. Stačí mu jen jeho staré dobré pěsti.

Lee si padouchy najde na místním basketbalovém hřišti a vzhledem k jeho speciálnímu výcviku je hned od začátku jasné, jak celý konflikt dopadne. Bohužel to však není jasné partičce násilníků, kterou za několik okamžiků čeká tvrdá lekce. Lee si je podá pěkně jednoho po druhém a nikoho z nich rozhodně nešetří. Celý souboj trvá jen asi patnáct vteřin a na jeho konci čeká vůdce partičky velmi ostré varování.

Obličej vs. svěrák: Rallye smrti

I z následujícího filmu posléze vznikla série, avšak Statham se účastnil pouze natáčení prvního dílu s prostým názvem Rallye smrti. Děj snímku se odehrává v blízké budoucnosti, kdy jsou věznice využívány nejen k zadržování pachatelů trestných činů, ale i k pobavení televizního publika.

Uvnitř amerických nápravných zařízení se totiž odehrávají takzvané „rallye smrti“, nebezpečné automobilové závody mezi vězni na život a na smrt. Tyto vozy jsou speciálně upravené, a to nejen co se týče rychlosti a odolnosti, ale především jsou na ně přimontované různé zbraně. Mezi vězni proto vzniká velké napětí a rivalita. Nejenže se během závodů bojí o vlastní život, ale vítěz je navíc propuštěn z vězení.

Statham hraje ve filmu Jensena Amese, bývalého automobilového závodníka odsouzeného za vraždu, kterou nespáchal. Když však Jensen začne vyhrávat, dostane se do hledáčku ostatních vězňů, kteří mu začnou jít po krku. Jedním z nich je i Pachenko, který se na něj rozhodne zaútočit v dílně. To byla však zásadní chyba, kterou tento akční herec po zásluze potrestal. Nejen že své ozbrojené útočníky vyškolí jako malé kluky, ale uštědří jim několik tvrdých ran, které by museli ještě hodně dlouho rozdýchávat. Ten nejdrsnější moment nastane ve chvíli, kdy jednomu z nohsledů Pachenka rozbije hlavu o kovový svěrák.

Dobití energie: Zastav a nepřežiješ 2 - Vysoké napětí

Ve dvoudílné filmové sérii s názvem Zastav a nepřežiješ hraje Statham nájemného zabijáka Cheva Cheliose, který se musí vypořádat s opravdu nezáviděníhodnou situací. Byl totiž otráven a pokud se mu zpomalí tepová frekvence pod určitou úroveň, zemře. Chev si proto musí neustále zvyšovat hladinu adrenalinu a využívá k tomu cokoliv, co mu přijde pod ruku.

Ve druhém díle mu bylo jeho srdce nahrazeno umělým strojkem poháněným elektřinou, která samozřejmě velmi rychle dochází. To však netuší policejní tým, který Cheva dostihne po souboji ve strip klubu. Když už ho mají na lopatkách a Chev jen bezvládně leží a přijímá údery obušky, rozhodne se na něj jeden z policistů použít elektrický paralyzér.

Ten však zafunguje naprosto opačně než v běžných situacích. Namísto toho, aby zasaženého znehybnil, dodá mu spoustu nové energie. Chev už nadále nemá s velkou přesilou žádné potíže a bleskovými pohyby všechny zneškodní. Nově získaná síla se mu navíc zalíbí natolik, že si do sebe po skončení souboje elektrickou zbraň zabodne ještě jednou.

Hobbs vs. Shaw: Rychle a zběsile 7

Poslední souboj, který vám dnes představíme pochází z proslulé akční automobilové série Rychle a zběsile, která se svého prvního dílu dočkala už v roce 2001. Pro díl, který však obsahuje epický pěstní souboj dvou slavných představitelů akčních hrdinů, se musíme přesunout až do roku 2015, kdy šel do kin sedmý díl této série.

Rychle a zběsile 7 hraje Statham jednu z mála svých záporných rolí, žoldáka jménem Deckard Shaw. Ten má spadeno na tým hlavních hrdinů, který způsobil smrt jeho bratra Owena v předchozím díle s pořadovým číslem 6. Ve svém pátrání po těch, kteří jej připravili o bratra však Deckard narazí na ostříleného policistu Lukea Hobbse, který se přidal na stranu hrdinů a kterého v sérii hraje Dwayne Johnson (47).

Oba herci jsou svými přemrštěnými akčními scénami naprosto proslulí a jejich společná konfrontace obsahuje tolik testosteronu, kolik je jen do akční scény možné vložit. Souboj obsahuje vše – proskakování sklem, tvrdé údery, využívání prostředí jako zbraní a na jedničku zvládnutá bojová umění. Divákům se tito herci pospolu zalíbili natolik, že se Shaw stal v osmém díle jedním z hrdinů a v současnosti čeká Johnsona a Stathama spinoffový film s názvem Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw.

(tod)

Fandím
13 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Guy Ritchie, Dwayne Johnson , Jason Statham, Sylvester Stallone

Filmy:
Rychle a zběsile, Kurýr, Rallye smrti, Zastav a nepřežiješ 2 - Vysoké napětí, Expendables: Postradatelní

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
akční herci, slavní herci, Jason Statham role, akční filmy, Hollywood, legendy akčního filmu, slavné akční filmy, Jason Statham filmy, Jason Statham souboje, Jason Statham akce
TOPlist