Kauza televízne zmenky: Vypovedal exriaditeľ Markízy Mika

Dvaja z troch predvolaných svedkov sa na pojednávanie v kauze zmeniek TV Markíza v utorok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku nedostavili. Vypovedal iba Václav Mika. V kauze falšovania zmeniek a marenia spravodlivosti sú obžalovaní Pavol Rusko a Marian Kočner. Pojednávanie bude pokračovať v stredu. Ako svedok by mal vypovedať tiež v kauze obvinený Štefan Ágh, ktorý je vyčlenený na samostatné konanie.

23.07.2019 09:18 , aktualizované: 15:00
pojednavanie specialny sud Pezinok zmenky Markiza Foto: ,
Bývalý riaditeľ TV Markíza Václav Mika vypovedá pred súdom v kauze zmenky ako svedok.
debata (32)

Mika vypovedal, že nemal o zmenkách vedomosť

Po 13.00 začal pred senátom Špecializovaného trestného súdu ako svedok vypovedať bývalý riaditeľ Markízy Václav Mika. Konateľom televízie bol od roku 2006 do 2010. „Kočnera a Ruska poznám dlhé roky. Nastupovali sme spolu v rovnakom čase do Slovenskej televízie,“ povedal Mika. S Kočnerom sa tiež stretávali na Donovaloch.

Na otázku prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, či by podľa neho mohla Markíza na seba takýto záväzok prebrať, odpovedal, že „záväzok bol vyšší, ako bola hodnota podielu Pavla Ruska“. Uviedol tiež, že v rámci prevzatia spoločnosti sa žiadne zmenky neobjavili. „Keby som o zmenkách mal v tom čase nejakú vedomosť, možno by to ovplyvnilo aj môj vstup do Markízy,“ uviedol Mika.

Podľa jeho slov mala Markíza v tom období zisk vždy viac ako 10 miliónov dolárov. „Ako verejne obchodovateľná spoločnosť mala Markíza povinnosť hlásiť akékoľvek väčšie záväzky,“ povedal Mika. Na otázku prokurátora, či sa mu niekedy Rusko zmienil o zmenkových záväzkoch, odpovedal: Nikdy. V roku 2007 mohla byť podľa Miku hodnota Markízy asi 8 miliárd slovenských korún.

Na konci otázok obhajoby svedkovi chcel obhajca obžalovaných Michal Mandzák predložiť súdu novinový článok o licenčnom konaní Markízy. Tento dôkaz obhajca Markízy Daniel Lipšic namietal. Súd námietke vyhovel a dôkaz odmietol s tým, že sa nejedná o listinu.

Prvý predvolaný svedok, terajší riaditeľ TV Markíza Matthias Settele, sa z účasti ospravedlnil dopredu, takže ŠTS o jeho neúčasti vedel. Niekdajšia riaditeľka Zuzana Ťapáková údajne nedostala predvolanie, takže sa na utorkové pojednávanie taktiež nedostaví.

Ak zmenky nie sú v účtovníctve, neznamená to, že neexistovali, tvrdí Rusko

Čas pred vystúpením predvolaných svedkov sa sudca rozhodol využiť na čítanie listinných dôkazov. Zaevidované boli viaceré zmluvy, medzi nimi aj zmluva o predaji spoločnosti Markíza Slovakia zo septembra 2000, kde Rusko uvádza, že predávaná spoločnosť nemala žiadne ani budúce záväzky či nároky na súdny spor. „V položke záväzky je napísané: žiadne,“ zdôraznil prokurátor Ján Šanta. „Ešte som nevidel spoločnosť, ktorá by nemala záväzky, reagoval Kočnerov advokát Mandzák. "Tieto podklady sa podávali len formálne, nie v súlade so skutočným stavom, v ktorom Markíza bola,“ dodal Rusko.

Pavol Rusko na súde v Pezinku. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
pojednavanie specialny sud Pezinok zmenky Markiza Pavol Rusko na súde v Pezinku.

Zopakoval tvrdenie, že argument o tom, že zmenky nemajú existovať, pretože neboli vedené v účtovníctve, je neobstojný. „Bol som presvedčený o tom, že zmenky do účtovníctva nepatria,“ uviedol.

Po prestávke bola prezentovaná správa, ktorú pre políciu vypracovala Markíza. V tej sa uvádza, že americká spoločnosť CME (súčasný majiteľ TV Markíza) zaplatila Ruskovi za jeho podiel v Markíze vyše pol miliardy slovenských korún. V pondelok (22. 7.) odmietol Rusko obhajcovi Markízy Danielovi Lipšicovi odpovedať na to, koľko za svoj podiel inkasoval. Výška výnosov Pavla Ruska je dôležitá preto, lebo platbu za zmenky mala uhradiť Markíza iba v prípade, že si to Rusko nebude môcť vzhľadom na svoju finančnú situáciu dovoliť.

Prokurátor Šanta ďalej pokračoval v čítaní správ z auditov CME. Prešiel všetky účtovné závierky Markízy za uplynulých 20 rokov. Žiadna z nich zmenky nespomína. „Môžeme si tu čítať výkazy, tabuľky, hodnotenia, je to nezmysel, pretože nikto to tam nedal,“ uviedol na svoju obhajobu Rusko. Dodal, že uviesť existenciu zmeniek považoval za nepotrebné.

Prokurátor následne prešiel audity aj u Kočnerových spoločností Inkasný servis a Správa a inkaso zmeniek. Ani tieto vlastníctvo miliónových zmeniek neuvádzajú. Podľa odborného vyjadrenia ani jedna z Končerových spoločností „nikdy nevlastnila ani nenadobudla žiadnu zo zmeniek, ktoré sú predmetom tohto konania“.

Kočner chce vypovedať, ak sa pojednávanie presunie

Obžalovaný Marian Kočner je ochotný vypovedať v kauze miliónových zmeniek pred súdom, uviedol právnik Michal Mandzák. Podmienkou však je, aby sa jeho výpoveď uskutočnila v bratislavskom Ústave na výkon väzby. V tomto zariadení sa totiž nachádza pojednávacia miestnosť ako aj sekcia pre väzobne stíhaných. Kočner je momentálne umiestnený v Ústave na výkon väzby v Leopoldove a jeho obhajcovia argumentujú, že sa tam nemôžu so svojím klientom pripravovať na pojednávania. Na tento účel je im totiž prideľovaná stále tá istá miestnosť, pričom majú podozrenie, že je monitorovaná orgánmi činnými v trestnom konaní. Kočner ešte minulý týždeň požiadal súd o konanie v neprítomnosti a na pojednávaní sa zatiaľ nezúčastňuje.

Ruskov obhajca Marek Para sa sťažoval, že zástupkyňa Markízy po boku Daniela Lipšica sa usmieva a jeho to vyrušuje. Označil to za znevažujúce. Sudca musel zvýšiť hlas a upozorniť obe strany, že „stačilo“. Napokon vyhlásil, že nikomu nemôže zakázať usmievať sa.


VIDEO: Čoho sa Kočner zľakol? Advokát vysvetľuje, prečo neprišiel na súd.

Video

Prokurátor predložil nový dôkaz. Spochybní verziu Kočnera a Ruska?

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta v pondelok (22. 7.) ukázal súdu nový dôkaz v podobe údajnej piatej zmenky. Tá by mohla inkriminovať Pavla Ruska aj vzhľadom na to, že tvrdí, že si pamätá podpisovanie štyroch zmeniek.


VIDEO: Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta predložil údajnú kópiu piatej zmenky. Tú namietal obhajca Marek Para s tým, že nejde o originál. Týka sa piata zmenka televízie Markíza?

Video

Prvý deň procesu bol venovaný najmä výpovedi Ruska, ktorý naďalej trvá na svojej nevine a zvaľuje vinu na svoju niekdajšiu spoločníčku Sylviu Volzovú.


VIDEO: Pavol Rusko sa v pondelok pred novinármi pristavil pri príchode na súd.

Video
Video

Pavol Rusko je takisto obžalovaný aj vo veci objednávky vraždy Volzovej, ktorú mal zadať bosovi banskobystrického podsvetia Mikulášovi Černákovi. Obžalovaný Marian Kočner je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka.

Advokát Marek Para zastupuje Pavla Ruska. Na...
Pavol Rusko na Špecializovanom trestnom súde v...
+8Pavol Rusko na Špecializovanom trestnom súde v...

Kauza zmenky

  • 26. apríla 2018 rozhodol Okresný súd Bratislava V v prospech Mariana Kočnera, išlo o prvú zo štyroch zmeniek. Podľa súdu mali Markíza a Rusko vyplatiť Kočnerovi takmer 8,3 milióna eur a úroky. Advokát Markízy Tomáš Kamenec navrhoval znalecké dokazovanie, že zmenka nebola podpísaná v roku 2000. Sudkyňa však návrh zamietla a v rozsudku zdôvodnila, že zmenka spĺňa všetky zákonné náležitosti. Súd rozhodovanie o zmenkách v hodnote takmer 70 miliónov rozdelil na tri spory;
  • 14. mája 2018 podala spoločnosť Markíza Slovakia trestné oznámenie na Kočnera a Ruska. Tvrdila, že zmenky sú sfalšované. NAKA začala trestné stíhanie začiatkom júna;
  • 20. júna 2018 zadržala polícia Mariana Kočnera, o deň neskôr aj Ruska. Vyšetrovateľ dal podnet na väzobné stíhanie podnikateľov. Na bratislavskom Okresnom súde Bratislava V mal pokračovať spor o zaplatenie ďalšej zmenky v hodnote viac ako 26 miliónov eur, termín pojednávania bol zrušený;
  • 23. júna sudca Špecializovaného súdu v Banskej Bystrici rozhodol, že Kočner a Rusko budú stíhaní na slobode. Prokurátor podal sťažnosť, 28. júna jej Najvyšší súd čiastočne vyhovel – Kočner putoval do väzby, Rusko zostal na slobode s monitorovacím zariadením, ktoré dostal po obvinení v kauze údajnej objednávky vraždy Sylvie Volzovej;
  • 30. júla 2018 Kočner požiadal o prepustenie z väzby, Špecializovaný trestný súd žiadosť zamietol. Rovnako rozhodol aj Najvyšší súd SR, na ktorý sa Kočner obrátil;
  • 11. septembra 2018 senát Ústavného súdu odmietol sťažnosť Kočnera týkajúcu sa jeho väzby;
  • 8. októbra 2018 odovzdal Kočner do trezoru okresného súdu originály zmeniek. Žiadali ich od neho orgány činné v trestnom konaní;
  • 6. novembra 2018 žiadal Kočner opäť o prepustenie z väzby, ani tentoraz neuspel;
  • 15. novembra 2018 písmoznalkyňa na základe požiadavky NAKA na expertné skúmanie dospela k záverom, že podpisy bývalého šéfa televízie na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako to tvrdia Rusko a Kočner;
  • 20. decembra 2018 Špeciali­zovaný trestnú súd sprísnil a predĺžil Kočnerovi väzbu. Dôvodom boli tzv. motáky, ktoré posielal spoza mreží s inštrukciami, kto a ako by mu mohol pomôcť z väzby na slobodu;
  • v marci 2019 podal prokurátor Ján Šanta obžalobu na Kočnera a Ruska vo veci falšovania zmeniek;
  • 22. júla 2019 sa začalo hlavné pojednávanie, Rusko sa naň dostavil, Kočner požiadal o konanie v neprítomnosti.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #zmenky #Marian Kočner #TV Markíza #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky #kauza zmeniek TV Markíza