Novým britským premiérom sa stane Boris Johnson

Novým britským premiérom a lídrom Konzervatívnej strany bude bývalý minister zahraničných vecí a niekdajší starosta Londýna Boris Johnson. V hlasovaní, na ktorom sa zúčastnilo 87% členov strany, porazil Jeremyho Hunta. Ten získal 46 656 hlasov, zatiaľ čo Boris Johnson 92 153.

23.07.2019 09:54 , aktualizované: 17:00
boris johnson Foto:
Novozvolený britský premiér Boris Johnson
debata (37)

Johnson nastúpi do úradu po Therese Mayovej, ktorá na začiatku júna skončila na čele vládnych konzervatívcov kvôli neúspechu svojej brexitovej stratégie.

Už prieskumy počítali s víťazstvom Johnsona, ktorý patrí medzi popredných zástancov nekompromisnej odluky krajiny od Európskej únie. Nepochybovali o ňom ani britské médiá.

Hlasovanie 160 000 členov strany skončilo v pondelok o 18:00 SELČ. Dnes jeho výsledky oznámili členovia vplyvného výboru konzervatívnych poslancov.

Mayová oficiálne oznámi kráľovnej Alžbete II. svoju rezignáciu na premiérsku funkciu v stredu. Panovníčka vzápätí prijme Borisa Johnsona a vyzve ho na zostavenie novej vlády.

Hlavnou úlohou nového predsedu vlády bude nájsť riešenie patovej situácie, ktorá nastala okolo plánovaného odchodu Británie z EÚ. Johnson chce znovu otvoriť rokovania o brexitovej dohode. Brusel je však neoblomný a nové rozhovory odmieta. Johnson navyše minulý týždeň odmietol takzvanú írsku poistku, ktorá má za cieľ zabrániť obnoveniu klasickej hranice medzi Írskou republikou a britským Severným Írskom. EÚ v minulosti opakovane uviedla, že na dojednanej poistke trvá.

Spojené kráľovstvo má blok opustiť 31. októbra. Podľa Johnsona sa tak stane „stoj čo stoj“, teda či s dohodou o podmienkach tohto kroku, alebo bez nej.

Johnson: Brexit dokončíme

Sľub, že Británia odíde z Európskej únie k 31. októbru zopakoval aj v prejave po svojom zvolení do čela Konzervatívnej strany.

Johnson tiež poďakoval svojmu rivalovi Jeremymu Huntovi a porazeného šéfa diplomacie ocenil ako kvalitného súpera. Poďakoval tiež odchádzajúcej premiérke Therese Mayovej.

Niekdajší starosta Londýna a zástanca ráznej rozluky Británie od úniových štruktúr pripomenul heslo svojej volebnej kampane, ktorým bolo „zabezpečiť brexit, zjednotiť krajinu a poraziť (šéfa labouristickej opozície) Jeremyho Corbyna“. „Teraz ešte musíme povzbudiť našu krajinu. Brexit dokončíme 31. októbra a využijeme všetky príležitosti, ktoré prinesie,“ povedal Johnson, ktorého zvolenie aj prejav sprevádzal veľký potlesk.

Pripustil tiež, že jeho zvolenie do čela konzervatívcov, ktoré ho automaticky vynesie aj do premiérskeho kresla, nebude všetkým po chuti. „Viem, že budú ľudia, ktorí spochybnia vaše múdre rozhodnutie,“ povedal členom strany Johnson. „Kampaň sa skončila a práca sa začína,“ dodal v závere svojho príhovoru.

Hunt: Oceňujem jeho „optimizmus, energiu a bezmedznú dôveru“ v Britániu

Jeremy Hunt, ktorého Boris Johnson porazil, mu napriek tomu vzdal poctu.

Hunt ocenil Johnsonov „optimizmus, energiu a bezmedznú dôveru v našu úžasnú krajinu“. Informovala o tom stanica Sky News na webe.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Boris Johnson #Theresa Mayová