Hlavní obsah

Trumpova administrativa usnadnila zrychlenou deportaci migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zahájila tvrdý postup proti migraci. Od úterý začíná ministerstvo vnitřní bezpečnosti uplatňovat nová pravidla, jimiž obchází imigrační soud a deportace výrazně zrychluje, napsal server buzzfeednews.com

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Do USA proudí přes Mexiko tisíce lidí.

Článek

Okamžitě bude vyhoštěn ten imigrant, který se nemůže prokázat doklady a v zemi pobývá méně než dva roky, oznámilo americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Nové opatření se bude vztahovat na celé Spojené státy. Server BuzzFeed News napsal, že imigrační úředníci mají díky tomuto opatření větší pravomoc určit, kdo může být rychle deportován.

V současné době je praxe taková, že imigrační úředníci tyto osoby zatknou a vedou s nimi řízení o vyhoštění. Do tohoto řízení patří například slyšení před soudcem pro přistěhovalectví. Proces potom může trvat roky.

Dosud se mohly zrychlené deportace týkat jen migrantů zadržených v pásmu do vzdálenosti 100 mil (160 kilometrů) od hranice, kteří zároveň v zemi nestrávili více než dva týdny.

Donald Trump již během volební kampaně sliboval, že zastaví migranty, kteří nelegálně překračují hranice do USA. Na hranicích s Mexikem také slíbil vybudovat zeď, která vedle běženců zastaví i pašeráky zbraní a drog. Podle analytiků hodlá Trump z migrace učinit klíčové téma před volbami v roce 2020, ve kterých prezidentský úřad obhajuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám