Vejdou se čeští obři do olympijských postelí? Doktor chce učit Japonce českou cestu

ČTK ČTK
23. 7. 2019 11:03
Šéf české olympijské mise Martin Doktor očekává příští rok na hrách v Tokiu poměrně dlouhé dojíždění na sportoviště a malý životní prostor. Je zvědavý, jak budou Japonci reagovat na českou flexibilitu. Podrobné informace k organizaci her by měl dostat na konci srpna na semináři šéfů misí.
Ondřej Synek a Lukáš Krpálek (2016)
Ondřej Synek a Lukáš Krpálek (2016) | Foto: ČTK

Pořadatelé v upoutávce udávají, že sportoviště umístěná v Tokiu jsou dostupná do 30 minut z olympijské vesnice. Doktor ale bere tento údaj s velkou rezervou, protože jde o cestu z centrálního stanoviště na zastávku před sportovištěm.

"Přičtěte si další věci, co se musí stát. Dojít na transport mall, sednout do autobusu, projít kontrolou, mnohdy komplikovaně dojít na sportoviště, jelikož jsou tam různé zóny pro různé akreditace, což není úplně přímočaré. Pak se doba násobí. Ale kdo jede na olympiádu, musí s tím počítat," řekl sportovní ředitel Českého olympijského výboru minulý týden novinářům.

Vzdálenosti vyplývají z toho, že Tokio je největší aglomerací světa. Některá sportoviště navíc nebudou přímo v metropoli, takže budou tři olympijské vesnice. Vedle té centrální také cyklistická a jachtařská.

"Na jachting je dojezdová vzdálenost plus minus hodinu a půl, taky by to nebylo úplně komfortní, tak je z jednoho hotelu olympijská vesnice, už to fungovalo v Tokiu 1964. I tak je vzdálený půl hodiny, ale není to tak daleko a není to přes město. Stejně je to v cyklistické oblasti Izu," popisoval Doktor.

Zatímco vzdálenosti jsou velké, vnitřní prostory mají Japonci o poznání skromnější. "Japonsko a Tokio především jsou vyhlášené tím, že takzvaný životní prostor je tam menší, než na jaký jsme zvyklí v Evropě. S tím se myslím budeme potýkat," očekával Doktor.

I největší čeští obři jako například Ondřej Synek nebo Lukáš Krpálek by měli mít dostatečně velké postele. "Na to se obvykle dodávají nástavce na 230 centimetrů, to by tam mělo být. Otázka je, kolik prostoru zbude kolem postele," řekl Doktor.

ČOV znovu poskytne českým olympionikům vlastní matrace. Zajistit výměnu matrací v postelích v olympijské vesnici ale nebývá jednoduché. "Zatím jsme to vždycky dělali oficiálně, ale je možné, že si to budeme muset dovézt jako zavazadlo. Matrace doopravdy vypadá jako větší kufřík," plánoval šéf mise.

Přístup pořadatelů bude zřejmě diametrálně odlišný než na minulé letní olympiádě v Riu de Janeiro. "Jsem na to právě zvědavý, jestli pro naši českou náturu bude lepší japonská preciznost, nebo brazilská rozvolněnost, kdy jsme mohli použít naplno tu naši českou cestu. Tady budeme muset ty Japonce náš styl naučit. Když něco chceme za deset minut, má to trvat deset minut, ale tam to nejde, musí být všechno měsíc dopředu a s papírem," přemítal Doktor.

Pro tým připravující zázemí pro české sportovce to bude náročnější. "V Riu jsme si mohli dovolit doopravdy hodně. Na druhou stranu hlavně v olympijské vesnici nefungovalo skoro nic. To byl druhý extrém. Snad najdeme kompromis," doplnil šéf mise.

 

Právě se děje

Další zprávy