‚Je krásné a k našemu dresu se hodí.‘ Kreuziger svému kolu na Tour říká Černá kráska

Jezdí na kole po Francii, a když se jim rozbije, dostanou náhradní. Cyklisti na Tour de France mají náhradní bicykly, ale nemusí být nutně stejné. Rozdíly jsou ale minimální. Roman Kreuziger má nejraději právě to lehké, kterému přezdívají Černá kráska.

Tento článek je více než rok starý.

Nimes (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český cyklista Roman Kreuziger

Český cyklista Roman Kreuziger | Zdroj: Profimedia

Nejen na jihu France všudypřítomné cikády, ale i jiné zvuky jsou slyšet u servisního kamionu týmu Romana Kreuzigra. Volný den na Tour byl dobrou příležitostí pro mechaniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cyklisti na Tour de France mají náhradní bicykly, ale nemusí být nutně stejné. Více si poslechněte v reportáži Františka Kuny

Rozdíl mezi jednotlivými koly jednoho závodníka může být třeba 90 gramů. To je pro představu bez pár koleček deset deka salámu. Je to o něco málo víc než nic, zní od servismanů.

„Je to malinko rozdíl, ale spíš se mi i to černé kolo líbí. Nazýváme ho Black Beauty, protože je krásné a k našemu dresu se hodí,“ řekl Radiožurnálu Roman Kreuziger o kole, které má necelých sedm kilogramů.

Ale vyměnit kola a vzít si to o deset deka salámu lehčí, to není univerzální řešení. „Je to o váze člověka, protože tady můžeme ušetřit 100, 200 gramů, ale pak je to tom, jestli člověk má o kilo, kilo a půl víc, které mohou dělat mnohem větší rozdíly,“ dodal jediný český jezdec na Tour de France.

A právě rozdíly se bude po volném dni snažit Roman Kreuziger změnit. Ne ale v jednotkách gramů, ale sekund, lépe minut. Jenomže v úterý to půjde hůř, pojede se rovinatá etapa se startem a i cílem v Nimes. Kreuziger je na Tour 14. a závod jde do posledního týdne.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme