Babiš jedná v Lánech se Zemanem o výměně ministra kultury

24.07.2019 18:28

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil dnes odpoledne do Lán, kde bude jednat s prezidentem Milošem Zemanem o výměně ministra kultury. Hlava státu sice slíbila, že ke konci července odvolá ministra Antonína Staňka (ČSSD), nepotvrdila ale zatím, že do funkce jmenuje místopředsedu ČSSD Michala Šmardu, kterého sociální demokraté navrhli. Babiš dnes dopoledne řekl, že věří, že se po jednání v Lánech podaří problém, kvůli němuž hrozila ČSSD odchodem z vlády, vyřešit. Situace kolem Staňka je dosud nejdéle trvajícím případem, kdy prezident odmítal vyhovět premiérovi s navrženou změnou ve vládě.

Babiš jedná v Lánech se Zemanem o výměně ministra kultury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Schůzka prezidenta s premiérem byla plánovaná od 17:00, Babiš na ni dorazil se zhruba desetiminutovým předstihem. Jeho auto vjelo do zámeckého areálu, premiér při příjezdu s novináři nehovořil. Na Babišův příjezd čekalo u brány lánského zámku asi 20 demonstrantů, kteří pískali na projíždějící vozidla.

Staněk v polovině května podal demisi, kterou ale Zeman nepřijal. Babiš na konci měsíce na žádost ČSSD navrhl prezidentovi odvolání ministra a současně jmenování Šmardy. Návrhu na odvolání musí prezident podle ústavy vyhovět, Zeman ale opakovaně dával najevo, že by si přál Staňkovo setrvání v kabinetu. V polovině července po jednání s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a se Staňkem ale slíbil, že ministra ke konci měsíce odvolá.

ČSSD hrozila odchodem z vlády, pokud by nemohla sama rozhodovat o svých ministrech. Babiš několikrát zopakoval, že si přeje pokračování vládní koalice ANO a ČSSD, kabinet považuje za úspěšný. Dnes dopoledne vyjádřil přesvědčení, že se při schůzce v Lánech podaří problém vyřešit. Nechce věc nechat na období po prázdninách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…