Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Mexickém zálivu vědci objevili kapesního žraloka, který ve tmě světélkuje

Věda

  6:58
Nový druh žraloka pojmenovali vědci „American pocket shark“ (v překladu americký žralok kapesní) anebo jinak Mollisquama mississippiensis. Šlo o necelých 14 cm dlouhého jedince, který má však na svém těle některé neobvyklé části.

V Mexickém zálivu vědci objevili druh žraloka, který ve tmě světélkuje foto: Mark Doosey / Tulane University

Vědci například popsali pouzdro, ze kterého je schopný vystřikovat obláčky bioluminózní tekutiny anebo žlázy po celém těle, které vyzařují světlo. Všichni žraloci totiž nejsou velkými a strašnými predátory.

Do dnešního dne byli chyceni nebo zaznamenáni pouze dva takoví žraloci, kteří ale nepatřili ke stejnému druhu a zároveň byli nalezeni ve dvou různých oceánech. K prvnímu nálezu došlo v Peru a tento žralok měřil 40,5 cm. 

Vědci poprvé vyfotili kvantové provázání. ‚Strašidelná akce na dálku,‘ říkal o něm Einstein

Vědci při svém zkoumání použili pitevní mikroskop, rentgenové snímání i počítačovou tomografii a domnívají se, že tento nový druh by mohl mít několik obratlů a rovněž i speciální orgán citlivý na změny tlaku, díky kterému může žralok svou kořist cítit na vzdálenost desítek metrů.

Tento nález pouze potvrdil, jak málo toho vědci vědí o hlubinách Mexického zálivu a mnoho živočišných druhů tak nejspíše stále čeká na své objevení.

Autor: